presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2012:

Solkrefter og vannvinger - SPERREFRIST TIL 18.4. KL 18.00

  Publisert: 18.04.2012 07:10 - av  Henning Poulsen

FLYR UNDER VANN: Subwing fikk Merket for god design for sin undervannsvinge ved samme navn. Foto: Simon Sivertsen/Subwing

SOLDESIGN: Eltek mottok Merket for god design for Theia HE-t. Foto: Stian Herdal

Oslo: Mens Eltek på rekordtid har levert en viktig nyvinning til solkraftbransjen, satser Subwing på å skape en ny vannsport basert på en fuktig innovasjon. Nå har de to selskapene mottatt det ettertraktede Merket for god design.

Utmerkelsene ble delt ut onsdag 18. april i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd der næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon.

 

Merket for god design belønner bedrifter og designere som sammen skaper produkter og tjenester gjennom metodisk bruk av design. – Dette er de mest nytenkende og modige bedriftene og designerne vi har i Norge akkurat nå, sier Marte Grevsgard i Norsk Designråd, som er prosjektleder for Merket for god design.

 

Solindustri i vekst

Den miljøvennlige og bærekraftige solindustrien er i vekst mange steder i verden, men en viktig utfordring har vært å utnytte energien fra solcellene optimalt. Det problemet vil Eltek være med på å løse. Nå har selskapets avdeling i Kristiansand fått Merket for god design for solarinverteren Theia HE-t.

– Utmerkelsen er et kvalitetsstempel for produktet vårt. Vi har jobbet målbevisst med design, og utmerkelsen inspirerer oss til å satse videre på dette feltet, sier en fornøyd Karolina R. Hogga, som er markedssjef for fornybar energi i Eltek.

 

Ny bransjestandard

De siste 40 årene har Eltek levert strømforsyningssystemer til telekombransjen, og denne erfaringen ble svært nyttig da selskapet skulle satse på solkraftteknologi.

 

Theia HE-t omformer energi fra solcellepaneler til vekselstrøm. Dette gjør at strømmen kan mates rett inn i el-nettet. – Vi har satt en helt ny standard for solarinvertere. Svært lite energi forsvinner underveis i prosessen, og det gjør at utgiftene til produktet raskt spares inn, sier Hogga.

 

Intuitiv og robust

I jurykjennelsen får Eltek skryt for å ha laget en grafisk fargeskjerm med et intuitivt brukergrensesnitt, noe som er sjelden kost i en ellers ganske så designkonservativ bransje, samt for å ha gitt Theia He-t et kompakt og robust ytre som skiller den fra konkurrentene.

 

Den norske nyvinningen har fått toppkarakter i viktige bransjetidsskrifter, og Eltek har også mottatt den prestisjetunge internasjonale prisen ”Red Dot Award” for god produktdesign.

 

Flyr under vann

Å fly under vann høres kanskje ut som en selvmotsigelse, men i Kristiansand satses det på å skape en helt ny vannsport basert på et par undervannsvinger. Ideen tilhører Simon Sivertsen, en 20 år gammel skoleelev og oppfinner.


– Drømmen er at Subwing skal bli en egen sport som alle kjenner til. At folk spør hverandre om de skal ”subwinge” sammen til helgen, forteller den unge sørlendingen.

 

Ideen ble til da far og sønn Sivertsen og fetter Mats Westgård var på seiltur sammen i Middelhavet sommeren 2011. Den første prototypen på vingen var et stykke drivved festet med vannskitau til en liten båt. Etter hvert fikk oppfinnelsen to sammenkoblede finner, eller vinger, noe som gjorde at utøveren kunne bevege seg både sidelengs og opp og ned i vannet.

 

– Faren min, Kjetil, syntes ideen var så god at vi burde starte et firma. Han er gründer og har greie på hvordan man kommersialiserer produkter, forklarer Simon Sivertsen.

 

Inspirasjon fra hvalfinner og jagerfly

Tilbake i Norge designet to blad Sivertsen både prototyper og digitale 3D-modeller og eksperimenterte med ulike former og materialer. Til slutt bestemte de seg for en hul konstruksjon i karbon- og glassfiber, fylt med skum for å oppnå både styrke og lav vekt. Vingene ble strømlinjeformet etter inspirasjon fra hvalfinner og vingeroret på jagerfly.

 

Resultatet er et produkt som lar utøveren skyte gjennom vannet og foreta raske, akrobatiske manøvreringer. Per dags dato finnes det ingen lignende produkter på verdensbasis.

 

Lanseringssuksess i Dubai

I mars i år reiste Kjetil Sivertsen og fetter Westgård, som nå er salgs- og markedssjef, til Dubai for å vise fram Subwing på en internasjonal båtmesse. I kjølvannet av messen har interessen for produktet og sporten eksplodert. Mange nettaviser og tidsskrifter har skrevet om den norske oppfinnelsen, og på YouTube har videovisningene steget fra 30 000 til 400 000 på noen få uker.

 

Far og sønn jobber nå med å forbedre produksjonen og øke kapasiteten. Samtidig er planen å lansere en rimeligere modell for massemarkedet til høsten. – Det er ganske utrolig at noe som startet som et enkelt innfall på en seiltur har kommet dit at det får Merket for god design. Dette trodde jeg egentlig ikke på selv da jeg skrev søknaden, sier Simon Sivertsen.

(Pressenytt)

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker, jurykjennelse og produktbilder fra årets utdeling av Merket for god design legges her kl 18, onsdag 18. april: http://www.norskdesign.no/merket-for-god-design/category285.html

(Dersom du ikke finner den aktuelle mottakeren på førstesiden, så bla deg bakover)

 

 

FAKTABOKS:

Merket for god design:

* Utmerkelsen er en anerkjennelse av vellykket bruk av design for å skape innovative produkter og løsninger, og er et kvalitetsstempel til bruk i bedriftens markedsføring.

* Alle typer masseproduserte produkter, tjenester og løsninger utviklet med en designer, til enten konsument- eller bedriftsmarkedet, og fra alle typer bransjer, kan søke. Dette inkluderer alle typer produkter, emballasje, visuelle profiler, nettsider, applikasjoner, samt møbler, tekstiler, mote og konfeksjon..

* De innsendte bidragene blir evaluert av en objektiv jury bestående av fagpersoner fra nordisk næringsliv og fra designbransjen. Juryeringsprosessen er strengt konfidensiell.

* Bedrifter og designere som ikke når opp til en utmerkelse, får en detaljert tilbakemelding fra juryen, i form av et konsultasjonsmøte.

(Kilde: norskdesign.no)

 

Bildetekster:

FLYR UNDER VANN: Subwing fikk Merket for god design for sin undervannsvinge ved samme navn. Foto: Simon Sivertsen/Subwing

 

SOLDESIGN: Eltek mottok Merket for god design for Theia HE-t. Foto: Stian Herdal

 

 

Kontaktpersoner:

* Eltek, markedssjef for fornybar energi Karolina R. Hogga, mobil 952 07 012

* Subwing, Simon Sivertsen, mobil 469 16 187

* Subwing, Mats Westgård, mobil 414 94 275

* Norsk Designråd, prosjektleder Marte Grevsgard, tlf. 23 29 25 62, mobil 917 74 683

* Norsk Designråd, prosjektmedarbeider Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

 

* Mer informasjon om Designdagen 2012: http://www.norskdesign.no/designdagen-2012/category8915.html

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 18.04.2012 07:10
Teknisk løsning ZEVS AS