presseticker

Skip to main content

Ola Rosling: Bruk data for å navigere fremtiden

  Publisert: 06.10.2022 11:45 - av  Henning Poulsen

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / Sopra Steria

FEIL, FEIL, FEIL. Ola Rosling har gjort det til sin livsoppgave å avdekke våre misoppfattelser om verden vi lever i. Foto: Kjetil Grude Flekkøy / Sopra Steria

De fleste av oss tror verden er mye verre enn den egentlig er. Ved hjelp av spørreundersøkelser og allment tilgjengelig statistikk avslører Ola Rosling alle fordommene vi må legge fra oss dersom vi vil lykkes i fremtiden.

– Vi som bor i Europa, ser verden slik den var for 50-60 år siden. Vi tror at vi sitter med fjernkontrollen og styrer tingene, og registrerer ikke at verden går forbi oss, sier Rosling.

 

Han har nettopp holdt et forrykende foredrag under en fullsatt Power of Sharing-konferanse i regi av Sopra Steria. I mens han vandrer gjennom Oslo sentrum på vei mot Flytoget, snakker svensken om hvilke muligheter forretningsledere, innovatører og politikere går glipp av ved å ha et feil og fordomsfullt syn på hva som skjer i verden.

 

– Jeg tror det er bedre å kjøre med en oppdatert GPS, fremfor å bruke stedstjenester fra 50-tallet. Veier og adresser legges om hele tiden. Slik er det også med politikk, med ledelse, innovasjon, alt mulig. Er virkelighetsforståelsen vår feil, vil vi fortsette å ta feil avgjørelser, understreker Rosling.

 

Han har gjort det til sin livsoppgave å bekjempe ignoranse og feiloppfatninger. Ola Rosling har bygget opp Gapminder Foundation sammen med faren, den kjente professoren Hans Rosling (1948-2017), og kona Anna Rosling Rönnlund. Dette er en stiftelse som bruker statistikk og fakta for å gi oss bedre verdensforståelse.

 

Overlater verden til Kina

Men hva så om vi mennesker har noen misoppfatninger om verden? Er det så farlig at vi tror ting er verre enn de er?

 

– Siden vi mener vi har det best på planeten, ser vi ikke noe poeng i å investere verken tid eller penger i resten av verden. Da overlater vi verdensmarkedet og alle mulighetene som ligger der til andre. Vi sitter fast i et museum som heter Europa, tuftet på gamle forestillinger som ikke stemmer lenger. Kina bygger et gigantisk «belte- og veiinitiativ» over store deler av verden – og vi er ikke engang inkludert, sier han.

 

Rosling mener at for å fikse feilene våre, må vi først avdekke og avsløre dem. Han står med en halvveis spøkefull, halvveis bekymret mine på scenen under Power of Sharing-konferanse i Operaen. Publikum i salen har svart på en rekke spørsmål om hvordan de tror verden henger sammen. Det meste ble riv, ruskende galt.

 

– Skal din virksomhet overleve fremtiden, så må du ha harde fakta og klare data på hvordan din bransje, ditt marked og samfunnet ser ut. Det nytter ikke å basere avgjørelsene på «erfaring og magefølelse», sier Rosling.


Toppleder vet best?

Han smiler skjevt mens han forteller at det faktisk finnes én liten gruppe som over tid jevnt over scorer bedre på spørreundersøkelsene. Dette er toppsjefer i store, internasjonale foretak, men kun dem. Nestledere, mellomledere og avdelingssjefer bommer like mye som resten av oss.

 

– Jeg tror det henger sammen med en form for seleksjon. En administrerende direktør tjener på å ha rett, det er skadelig å ta feil ofte. Da mister man kanskje et helt marked – eller jobben. De som sitter under toppsjefen har ikke samme incentiver for å ha rett, i likhet med resten av befolkningen, sier Rosling.

 

 

FAKTABOKS

Ting som er bedre enn nordmenn tror:

* Barnedødelighet

* Vaksinegrad

* Dødsfall som følge av naturkatastrofer

* Antall mennesker under fattigdomsgrensen

* Antall lavinntektsland

* Jenters skolegang

(Kilde: Ola Rosling)

 

Bildetekst:

FEIL, FEIL, FEIL. Ola Rosling har gjort det til sin livsoppgave å avdekke våre misoppfattelser om verden vi lever i. Foto: Kjetil Grude Flekkøy / Sopra Steria

 

 

Kontaktperson:

* Sopra Steria, kommunikasjonsdirektør Hanne Kristine Fjellheim, mobil 92 06 33 06

 

 

Kort om Sopra Steria

Sopra Steria er Norges ledende konsulentselskap innen digitalisering, og har de siste seks årene blitt rangert som Norges beste arbeidsplass. Som et av Europas største konsulentselskaper, bistår Sopra Steria store private selskaper og offentlige virksomheter med å ta digitalt lederskap. Selskapet er opptatt av å skape verdi for sine kunder og samfunnet, og har som mål å skape en bedre og mer bærekraftig fremtid.

Sopra Steria har 47 000 medarbeidere i 30 land, og hadde en omsetning på € 4,7 milliarder i 2021. I Norge sørger 2800 medarbeidere for en årlig omsetning på over 3 milliarder kroner i 2021. Selskapet har kontorer i Oslo, Fredrikstad, Stavanger, Trondheim, Drammen, Bergen, Kristiansand og Tromsø.

 

Les mer på www.soprasteria.no

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak PoS-7627.jpg 10,33 MB (5000x3333)
Bilde - vedlegg til sak PoS-7596.jpg 16,14 MB (5000x3333)
Bilde - vedlegg til sak PoS-7573.jpg 17,37 MB (5000x3333)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Sopra Steria, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 06.10.2022 11:45
Teknisk løsning ZEVS AS