presseticker

Skip to main content

Øker satsingen på «Mixed Reality»

  Publisert: 22.10.2018 07:00 - av  Henning Poulsen

BYGNINGSHOLOGRAM. Ved bruk av HoloLens-teknologi i bygg- og anleggsbransjen kan man «se» strukturer og løsninger før de blir bygget. Foto/illustrasjon: Sopra Steria/Nana Stojanovic

Oslo: Det siste året har Sopra Steria gjort store innhogg i «Mixed Reality»-markedet, med en sentral rolle i prosjekter som spenner fra stealth-teknologi og oljeplattformer til byggplanlegging, opplæring av ansatte ved kjernekraftanlegg og undervisning på skoler. Tidligere i år ble konsulentselskapet medlem av Microsofts europeiske «Mixed Reality Partner Program».

– Vi har vært en stor og aktiv aktør innen «Mixed Reality» (MR) i flere år allerede, og partnerskapet med Microsoft har gitt oss muligheten til å ta MR-teknologi inn i enda flere prosjekter og sektorer, sier Jørn Skaaraas, applikasjonsdirektør i Sopra Steria.

 

En av de store integratorene

Florent Plessier, produktleder for HoloLens og Mixed Reality hos Microsoft i Frankrike, forteller at partnerskapet konsoliderer Sopra Sterias posisjon som en av Microsofts store integratorer i Europa.

 

– Vi er svært fornøyde med at Sopra Steria er med i vårt «Mixed Reality Partner Program». De har demonstrert hvor dyktige de er til å utvikle MR-prosjekter som integrerer blant annet kunstig intelligens, nettskyen og tingenes internett, sier Plessier.

 

Pioneren på MR i det norske markedet er Oslo universitetssykehus ved Intervensjonssenteret, som allerede i 2016 begynte å benytte HoloLens for å forberede kikkhullskirurgi på leverkreftpasienter. Sopra Steria hadde importert HoloLens fra USA, og tok initiativet til et prosjekt. Dette prosjektet har videreutviklet seg, og nå benyttes HoloLens jevnlig både i lever- og barnehjerteoperasjoner.

 

Ser igjennom vegger

I dag kan MR-produkter kjøpes over disk og på nett, og bruksområdene – og antall prosjekter – vokser.

 

Ett av disse prosjektene er et samarbeid mellom Equinor og Sopra Steria i Norge om å bruke MR-verktøyet Microsoft HoloLens i forbindelse med konstruksjon og vedlikehold av oljeplattformer. Ved å synkronisere 3D-modeller med fysisk virkelighet er det blitt enklere å kontrollere at en plattform blir satt sammen på riktig måte. Teknologien gjør det også mulig å «se gjennom vegger» for å finne rør og andre indre komponenter.

 

Kjernekraft og militærfly

Sopra Steria Norge har også samarbeidet med spanske Tecnatom for å lage et MR-verktøy for opplæring av medarbeidere i kjernekraftindustrien. I tillegg har konsulentselskapet utviklet en MR-applikasjon basert på HoloLens som viser stealth-nivået i militærfly ved hjelp av 3D-hologrammer.

 

Gir bedre beslutninger

En annen tidlig bruker av MR-teknologi er Bane NOR Eiendom. Selskapet eier, utvikler og forvalter all jernbaneeiendom i Norge og har som mål å bidra til bærekraftig by- og stedsutvikling ved å utvikle attraktive og effektive kollektivknutepunkt.

 

– Vi ser svært store gevinster ved å kunne oppdage feil tidlig i et byggeprosjekt, og visualisering underveis kan bidra til at feil oppdages tidligere enn det gjør i dag, sier Henning Bodin, leder for digital forretningsutvikling i Bane NOR Eiendom.

 

Bane NOR Eiendom har sammen med Sopra Steria testet ut bruk av MR-teknologi på ulike områder knyttet til beslutningsstøtte i store utbyggingsprosjekter og visualisering av BIM-modeller i byggeprosjekter.

 

– I forbindelse med by- og knutepunktutvikling kan økt visualisering gi bedre beslutningsstøtte for interne og eksterne interessenter. Ofte er det lange beslutningsprosesser i denne type utviklingsprosjekter og MR-teknologi kan bidra til å redusere tiden det tar å fatte beslutninger, sier Bodin.

 

Mer engasjerende undervisning

Thor Heyerdahl videregående skole i Larvik er landets første skole som tar i bruk «utvidet virkelighet» i undervisningen. Teknologien gjør at studenter lettere ser hvordan prosjekter kan bli før man starter utviklingen. Dette gjør undervisningen mye mer engasjerende og realistisk.

 

Flere bransjer står for tur

– Vi har gjennomført prosjekter i flere forskjellige bransjer, blant annet i helsesektoren, olje og gass, transport, og bygg og anlegg. Vi ser at denne teknologien vil være svært nyttig sammen med vår satsning på maskinlæring, med kraften og funksjonaliteten man får i skyplattformer. Teknologien har nå kommet inn i en ny modenhetsfase, og bruksområdene øker sier Jørn Skaaraas

 

 

Kontaktperson:

* Sopra Steria, Director Marketing and Communication Scandinavia, Kristin Blix-Elton, mobil 970 28 616

 

 

Bildetekst:

BYGNINGSHOLOGRAM. Ved bruk av HoloLens-teknologi i bygg- og anleggsbransjen kan man «se» strukturer og løsninger før de blir bygget. Foto/illustrasjon: Sopra Steria/Nana Stojanovic

 

 

Om Sopra Steria

Sopra Steria er et ledende internasjonalt konsulentselskap med en av markedets mest omfattende tjenesteporteføljer innen digitalisering. Selskapet tilbyr strategiutvikling, IT-rådgivning, infrastruktur- og systemutvikling, digitale løsninger og drift. Sopra Steria bistår store private og offentlige organisasjoner i Skandinavia med å ta et digitalt lederskap innen sin bransje. Selskapet har 42 000 medarbeidere i over 20 land, og hadde en omsetning på 3,8 milliarder euro i 2017.

 

I Skandinavia sørger 1800 medarbeidere for en årlig omsetning på 2,5 milliarder kroner.

 

Les mer på www.soprasteria.no

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Sopra Steria, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.10.2018 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS