presseticker

Skip to main content

DOGA-merket for design og arkitektur:

Nyskapende solcelleprosjekt får pris

  Publisert: 22.02.2023 09:15 - av  Henning Poulsen

OVATI mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Skarpnes

Glem solcellepanelene som vagler på hustakene. Et norsk-tysk innovasjonsprosjekt bygger solceller inn i selve taksteinen. Nå hedres produsenten Skarpnes med DOGA-merket for design og arkitektur.

– Dette er et svært gjennomført innovasjonsprosjekt som favner over universiteter, bedrifter og myndigheter i tre europeiske land. Resultatet gjør det mye mer attraktivt for huseiere å investere i solceller på taket, noe vi alle er tjent med, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

I forrige uke offentliggjorde DOGA de 12 første av årets merkemottakere. Nå røpes 12 nye vinnere. DOGA-sjefen forteller at nivået er svært høyt. 

– Vi ser en rekke spennende trender, særlig blant mottakerne i arkitektursegmentet. Mange prosjekter har bærekraft, ombruk og oppsirkulering som helt sentrale kvaliteter, sier han. 

DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur. Utmerkelsene deles ut på DOGA 16. mars.

 

Solceller i taksteinen

I fjor kostet strøm i snitt to kroner per kilowattime, hele 20 ganger mer enn i 2020. Kan løsningen for folk flest være å produsere strømmen selv? Ja, mener Jørn Tveite i Skarpnes. De har utviklet verdens aller første betongtakstein med integrerte solceller.

 

Veien hit begynte allerede i 2014. Morten Meier kom tilfeldig i kontakt med den tyske solcelleprodusenten Autarq under et besøk i Moseldalen i Tyskland. Den tradisjonsrike takstein-produsenten Skarpnes fra Grimstad var nysgjerrig på solcelleteknologi, det var Meier som senere knyttet kontakten mellom selskapene. Meier startet selv selskapet Sun-Net og ble med på utviklingsprosessen.

 

Både Innovasjon Norge og EU Horizon 2020 har støttet prosjektet, sistnevnte med over 20 millioner kroner.

 

20 år med gratis strøm

I 2020 kom resultatet av mange års innsats, nemlig OVATI, en varemerkebeskyttet takstein som både beskytter huset mot vind og vær – OG produserer strøm. Slik tilgjengeliggjøres solcelleteknologi for flere husstander, noe som gjør oss mindre avhengige av fulle vannmagasiner, stiv kuling og fossil energi.

 

Noen opplever tradisjonelle solcellepaneler som skjemmende. OVAT ligner på vanlig takstein, og kommer som et modulært system som kan legges på trinnvis. Levetiden er beregnet til minst 30 år, og ifølge estimater fra produsenten vil solcellene betale seg i løpet av 10 år. Det betyr to tiår med gratis strøm – minst! Og selv når solcellene til slutt tar kvelden, vil taket fortsette å holde huset tørt i årevis fremover.

 

En robotlinje i Grimstad setter sammen solceller og takstein. En utførlig installasjonsprosess gjør at tømrere og elektrikere raskt kan legge taksteinen der den hører hjemme. Dette gjør at både produksjon og distribusjon raskt kan skaleres opp.

 

Fremtidshus produserer egen strøm

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur jubler over at vi endelig har fått et produkt som kombinerer takstein og solceller.

 

«OVATI er et fremtidsrettet produkt med funksjonell utforming, høy kvalitet og lang levetid. Vi har sterk tro på potensialet til denne taksteinen. Et hus med egen strømproduksjon er et hus for fremtiden,» står det i jurykjennelsen.

(Pressenytt)

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/

 

Finn mer informasjon om prosjektet her: www.doga.no/ovati

 

 

Bildetekst:

OVATI mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Skarpnes

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, kommunikasjonsrådgiver Ellen Heggestad, eh@doga.no, mobil 92 65 35 30

* Design og arkitektur Norge, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22

* OVATI, Selma Kveim, Selma.kveim@skarpnes.com, mobil 99 49 29 07

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak OVATI_Nesodden_DJI_0020_1.jpg 6,43 MB (4000x2247)
Bilde - vedlegg til sak OVATI_Audnedalsveien_4334-0308.jpg 3,56 MB (2350x1566)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.02.2023 09:15
Teknisk løsning ZEVS AS