presseticker

Skip to main content

Liten pc kan gi stort klimaløft

  Publisert: 13.08.2007 07:00 - av  Henning Poulsen

LITEN, GRØNN OG LØNNSOM: Den er halvparten så stor, bruker halvparten så mye strøm og har dobbelt så lang levetid. – Fremtidens kontor-pc, mener Anders Lindgren i Steria. Foto: Johnny Syversen / josy.no

Oslo: Norske virksomheter kan spare både strøm og miljøet ved å bytte ut vanlige pc-er med såkalte tynne klienter. Det viser en ny undersøkelse.

– Alt som bruker strøm er indirekte skyld i CO2-utslipp, og i kontorlandskapet er datamaskinen en av de største synderne. En reduksjon i strømforbruket her kan gi store miljøgevinster, særlig i store organisasjoner med mange ansatte, sier Anders Lindgren, markeds- og kommunikasjonsdirektør i it-konsulentselskapet Steria.

 

En undersøkelse fra det tyske forsknings- og teknologiinstituttet Fraunhofer UMSICHT viser at tynne klienter bruker rundt halvparten så mye strøm som vanlige pc-er. Mens en typisk pc bruker omtrent 85 watt, ligger en tynn klient inkludert server på 40-45 watt, ifølge rapporten.

 

Kan spare ”en Tromsø”

Analyseselskapet IDC anslår at det i dag finnes mellom 1.5 og 2 millioner pc-er på norske arbeidsplasser. Dersom alle disse ble erstattet av tynnklienter, ville strømbruken teoretisk kunne gå ned med opptil 400 GWh i året. Det tilsvarer det gjennomsnittlige årlige strømforbruket til 55 000 personer, like mange som det bor i Tromsø. Det ville samtidig spart oss for cirka 100.000 tonn CO2 per år, dersom strømmen kom fra dagens nyeste gasskraftverk.

 

Et tilsvarende regnestykke gjort i Storbritannia konkluderer med at dersom alle pc-er i det britiske næringslivet ble byttet ut med tynne klienter, ville det reduserte strømforbruket spart miljøet for en halv million tonn CO2 i året. Det tilsvarer det årlige forbruket til 85 000 husholdninger.

 

– Nå er det neppe realistisk at alle pc-er erstattes med tynnklienter - men regnestykkene sier noe om innsparingspotensialet. Med alle fordelene som følger med tynnklienter, vil nok denne teknologien bli stadig vanligere på norske arbeidsplasser, påpeker Lindgren.

 

På tynne klienter skjer selve databehandlingen på en sentral server, i motsetning til vanlige pc-er der databehandlingen skjer lokalt hos hver enkelt bruker. I tillegg har tynne klienter som regel ingen harddisk og mindre minne. – Dermed trenger de mindre energi, sier Lindgren.

 

Bærekraftig trend

I Norge har Steria utviklet, organisert og rullet ut over 10 000 tynne klienter de siste årene, for blant andre Skatteetaten, Toll- og avgiftsdirektoratet, Digitale Gardermoen, Kriminalomsorgen, Lånekassen og Husbanken.

 

Lindgren forteller at teknologien bak tynne klienter dukket opp i 1995, men at utbredelsen fikk seg en knekk i forbindelse med nedgangstidene ved begynnelsen av dette årtusenet. Siden den gang har bruken av tynne klienter pekt stabilt oppover. Ifølge analyseselskapet IDC steg bruken med 17 prosent i Europa i fjor. I Norge var økningen på 10 prosent.

 

– Klimaløfter og CO2-regnskap er blitt populære begreper i næringslivet den siste tiden. Dette er nok en av grunnene til at vi har sett en oppsving for tynne klienter, som er en relativt lett måte å spare strøm og samtidig bidra til lavere utslipp av klimagasser, mener Lindgren.

 

Han påpeker at et annet analyseselskap, Butler Group, nylig har uttalt at bruken av tynne klienter er i ferd med å få sin andre renessanse - nettopp på grunn av den økende miljøbevisstheten i næringslivet.

 

Lengre levetid

Anders Lindgren i Steria forteller at tynne klienter gir flere fordeler enn kun miljømessige besparelser. Et anslag viser at levetiden til en tynnklient er opptil dobbelt så lang som levetiden til en pc.

 

– I tillegg har vi stordriftsfordelen som følger med å drifte en stor, sentral server i stedet for å drifte og vedlikeholde mange små arbeidsstasjoner, sier han. En tidligere analyse fra tyske Fraunhofer UMSICHT viser at en bedrift kan kutte direkte it-kostnader med mellom 44 og 48 prosent ved å legge over til tynnklienter.

 

Også på sikkerhetssiden regnes tynne klienter som bedre enn vanlige datamaskiner. Dersom en laptop faller i feil hender, kan forretningshemmeligheter snart være på avveie, mens tynnklienter ikke inneholder lagret informasjon.

(Pressenytt)

 

Kontaktperson:

* Steria, markeds- og kommunikasjonsdirektør Anders Lindgren, mobil 416 33 084

 

Dette er Steria:

Steria er et av de ledende europeiske it-konsulentselskapene, med 10 500 medarbeidere i 14 land, inkludert 300 medarbeidere i Norge. Selskapet som er børsnotert i Frankrike, omsatte i 2006 for 10,5 milliarder kroner. Bransjer hvor Steria står spesielt sterkt omfatter offentlig sektor, forsvar og politi, finans, telekom, transport og varehandel. Hovedtjenester er: rådgivning, systemintegrasjon og drift.

Det betyr at vi bistår med alt fra forretnings- og it-rådgivning til prosjektledelse, systemutvikling og infrastrukturleveranser til driftsstøtte og vedlikeholdsservice. For mer informasjon: www.steria.no

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak steria2959 medium.jpg 285,25 kB (2800x1866)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Sopra Steria, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 13.08.2007 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS