presseticker

Skip to main content

Karmøybu vil stoppe informasjonstyveri på mobilen

  Publisert: 21.11.2011 07:30 - av  Henning Poulsen

INFORMASJONSTYVER: Halvparten av de 100 mest populære applikasjonene for iPhone og Android samler informasjon om deg uten tillatelse, ifølge en undersøkelse. Foto: iQoncept/Yay Micro

KONTROLL: – Vi ønsker å gi mobilbrukere fortløpende kontroll med hva telefonen deler av personlig informasjon, sier Solvår Bø, masterstudent ved NTNU og infrastrukturingeniør i Steria. Foto: Steria

Oslo: Annenhver mobilapplikasjon stjeler informasjon om deg. To norske masterstudenter har laget en prototype til en applikasjon som lar deg ta tilbake kontrollen over mobiltelefonen din.

– Vi ønsker å gi mobilbrukere fortløpende kontroll med hva telefonen deler av personlig informasjon. I tillegg vil vi gjøre brukerne oppmerksomme på mulige konsekvenser av å dele informasjon med en tredjepart, sier karmøybu Solvår Bø, infrastrukturingeniør i Steria og masterstudent ved NTNU.

 

Sammen med NTNU-medstudent Stian Pedersen har hun forfattet en masteroppgave med et konkret forslag til en applikasjon som lar brukeren styre informasjonsdeling på detaljnivå. Tirsdag denne uken presenterer hun oppgaven på Norsk Informatikkonferanse (NIK) i Tromsø.

 

Spør bare én gang

Halvparten av de 100 mest populære applikasjonene for iPhone og Android samler informasjon om deg uten tillatelse, ifølge en undersøkelse gjennomført av Wall Street Journal i USA.

 

– Applikasjoner trenger bare å spørre deg om lov én gang når den installeres eller oppdateres, og da er det ”alt eller ingenting”. Når du først har åpnet døren er det veldig vanskelig å kontrollere hvilken informasjon om deg som mobilen din deler, sier Bø.

 

Overstyrer applikasjonene

Derfor har de to studentene laget en prototype til en applikasjon som lar brukere av mobiltelefoner med operativsystemet Android bestemme sine egne innstillinger for informasjonsdeling med hver enkelt applikasjon. Når en applikasjon prøver å dele noe den ikke har lov til, blir den overstyrt av applikasjonen for informasjonsdeling.

 

– For eksempel kan vi tenke oss at en nettavisapplikasjon ønsker å vite nøyaktig hvor leserne befinner seg, slik at den kan tilby lokaltilpassede nyheter. Det kan være en nyttig tjeneste, men det er ikke sikkert du ønsker at applikasjonen skal overvåke alle bevegelsene dine. Vår løsning tillater et kompromiss der nettavisen får vite hvilket fylke du befinner deg i, men ikke noe mer, forklarer Bø.

 

Apatiske mobilbrukere

Et mål med oppgaven var å øke bevisstheten blant folk flest om hvordan personlig informasjon samles inn og brukes av applikasjoner. Her møtte de to studentene uventet motstand da de lot en liten testgruppe med erfarne Android-brukere prøve ut løsningen.

 

– Testgruppen hadde få problemer med å bruke løsningen, men flere av testpersonene sa at de egentlig ikke bryr seg om hva applikasjoner samler inn og deler privat informasjon med en tredjepart. Det må klare overtramp til for at de vil ta grep, forteller Bø.

 

Til tross for den lettere apatiske testgruppen er de to masterstudentene overbevist om at oppgaven deres kan spille en rolle når det gjelder informasjonskontroll på mobiltelefonen. – Vi mener resultatene tilfører noe verdifullt til arbeidet med informasjonsbeskyttelse på mobile enheter. Utfordringen ligger i å motivere mobilbrukerne til å faktisk ville ta styring over sin egen informasjon, sier Bø.

 

Oppgaven ble skrevet med veiledning fra Åsmund A. Nyre og Karin Bernsmed fra SINTEF IKT.

(Pressenytt)

 

 

Kontaktpersoner:

* Steria, infrastrukturingeniør Solvår Bø, mobil 976 84 883

* Steria, markeds- og kommunikasjonsdirektør Anders Lindgren, mobil 416 33 084

 

Bildetekst:

INFORMASJONSTYVER: Halvparten av de 100 mest populære applikasjonene for iPhone og Android samler informasjon om deg uten tillatelse, ifølge en undersøkelse. Foto: iQoncept/Yay Micro

 

KONTROLL: – Vi ønsker å gi mobilbrukere fortløpende kontroll med hva telefonen deler av personlig informasjon, sier Solvår Bø, masterstudent ved NTNU og infrastrukturingeniør i Steria. Foto: Steria

 

Dette er Steria:

Steria er et av Europas 10 største it-konsulentselskaper, og leverer tjenester innen it- og forretningsrådgivning, systemutvikling, infrastruktur og drift. Internasjonalt er selskapet representert i 16 land og teller omkring 20 000 medarbeidere. Steria har over 40 års erfaring i Norge og jobber i dag med mange av landets største og mest krevende oppdragsgivere, blant andre Tollvesenet, DnB NOR, Statens Pensjonskasse, Telenor og Forsvaret.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak applikasjonsgalakse.jpg 5,75 MB (3880x3880)
Bilde - vedlegg til sak Solvår Bø 082011.jpg 867,87 kB (2848x4175)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Sopra Steria, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 21.11.2011 07:30
Teknisk løsning ZEVS AS