presseticker

Skip to main content

DOGA-merket 2017:

Hyller norske maritime innovasjoner

  Publisert: 15.11.2017 13:31 - av  Henning Poulsen
Hydrolift har laget en modulbasert måte for bygging av patruljebåter. Blueye Robotics har bygget en drone for utforsking av verden under vann. Nå får de utmerkelsen DOGA-merket 2017.

De prestisjefylte utmerkelsene deles ut onsdag ettermiddag på Design og arkitektur Norge (DOGA) i Oslo.

 

Ulstein Power & Control og rederiet The Fjords ble begge allerede i forrige uke bekreftet som mottakere av DOGA-merket 2017, i forbindelse med at de ble nominert til det aller gjeveste Hedersmerket. Onsdag klokken 18.00 blir det klart om én av dem når helt opp.

 

Billigere, enklere båter

Dagens patruljebåter er preget av enkeltmodeller som trenger kostbare tilpasninger. Hydrolift og Eker Design har utviklet en modulbasert produktplattform for det profesjonelle patruljebåtmarkedet, der kunden kan velge blant ulike standardalternativer. Løsningen, som har fått navnet Hydrolift Professional P-42, åpner for lavere kostnader, enklere vedlikehold og lengre driftstid.

 

Om Hydrolifts modulbaserte patruljebåtkonsept skriver juryen følgende:

 

«Dette er smart tenkt og svært vanskelig å utføre. De ulike patruljebåtene krever ulike egenskaper, og det er ikke gjort i en håndvending å lage en felles plattform som er fleksibel nok til å møte de ulike utfordringene og samtidig «streng» nok til at den kan standardiseres. Løsningen skjærer gjennom en gordisk knute og tilbyr en reell forbedring i et marked som er svært presset på pris og tid.»

 

Kan inspisere skip

Blueye Robotics, et selskap med utspring i NTNUs undervannsrobotikkmiljø, har sammen med EGGS Design konstruert en brukervennlig undervannsdrone. Den kan dykke ned til 150 meter, og gjør det enkelt å observere og dele undervannsopplevelser med andre via en app på smarttelefonen.

Juryen roser Blueye Robotics og EGGS Design for å ha skapt en enkel og helhetlig undervannsdrone:

 

«Blueye Pioneer har som droner flest et marked for både profesjonelle og vanlige nysgjerrige brukere. Dette er et produkt som åpner opp et vell av bruksområder, fra inspeksjon av skip og undervannsinstallasjoner til ren undervannssafari. Det er nesten umulig å se på den uten å tenke at du ønsker deg en slik, og vår spådom er at dronen vil få berettiget oppmerksomhet når den lanseres i butikk,» står det i jurykjennelsen.

 

Løfter fram de beste

DOGA-merket, som inntil i fjor het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

 

– I år mottok vi nesten 300 søknader til DOGA-merket, og så mange som 49 tilfredsstilte de høye kravene som juryen stiller. Årets mottakere er forbilder og gode bevis på hvor høyt nivå design- og arkitekturfagene holder i Norge, sier Thea Mehl, prosjektleder for DOGAs priser.

 

Design og arkitektur Norge (DOGA) er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og fasiliterer samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimenterer med nye løsninger og formidler innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra klokken 12.30 på onsdag.

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/doga-merket-2017/

 

 

Kontaktpersoner:

* Hydrolift/Eker Design, Bård Eker, mobil 906 91 194

* Blueye Robotics, Erik Dyrkoren, mobil 932 08 3032

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Design og arkitektur Norge, senior kommunikasjonsrådgiver Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

 

 

Bildetekster:

Blueye Robotic mottar DOGA-merket 2017. Foto: Jonas Follesø

 

Hydrolift har fått DOGA-merket 2017. Foto: Glenn Røkeberg (foto) og Eker Design (illustrasjon)

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Blueye.jpg 11,74 kB (3373x2262)
Bilde - vedlegg til sak hydrolift_01.jpg 2,87 kB (8333x5000)
Bilde - vedlegg til sak hydrolift_02.jpg 2,32 kB (8333x5000)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.11.2017 13:31
Teknisk løsning ZEVS AS