presseticker

Skip to main content

DOGA-merket for design og arkitektur:

Hyller grønt digitaliseringsprosjekt i byggebransjen

  Publisert: 22.02.2023 09:59 - av  Henning Poulsen

init mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Ill: Thomas Rankin

Takket være et genialt digitalt verktøy slipper byggebransjen å bruke unødig mye tid og ressurser på miljøsertifisering. Nå hedres Kvist Solutions med DOGA-merket for design og arkitektur.

– Takket være dette innovative IT-prosjektet kan byggebransjen endelig bli klimasmart. Ved å sette brukeren i fokus har Kvist Solutions og Kind Design gjort miljøsertifisering av bygg til en enkel oppgave, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

I forrige uke offentliggjorde DOGA de 12 første av årets merkemottakere. Nå røpes 12 nye vinnere. DOGA-sjefen forteller at nivået er svært høyt. 

– Vi ser en rekke spennende trender, særlig blant mottakerne i arkitektursegmentet. Mange prosjekter har bærekraft, ombruk og oppsirkulering som helt sentrale kvaliteter, sier han. 

DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur. Utmerkelsene deles ut på DOGA 16. mars. 

 

Papirmølle gav miljøhodepine

Dersom alle prosjektene i bygg- og anleggsbransjen ble miljøsertifisert, ville dette spart inn tilsvarende 6,6 prosent av Norges samlede årlige CO2-utslipp. Men fagområdet er komplisert, arbeidet tungt og prosessene klønete og gammeldagse.

 

Dette fikk Fabian Utigard kjenne på kroppen da han hadde sommerjobb der han skulle bistå i miljøsertifisering av et stort byggeprosjekt. Papirarbeidet var endeløst, frustrasjonene likeså. Dette må det da gå an å forenkle, tenkte han.

 

Noen år senere gikk Utigard på NTNUs Entreprenørskole. Her møtte han to likesinnede studenter, Mathias Engevik og Eirik Tømmervik, og sammen stiftet de selskapet Kvist Solutions. De bestemte seg for å kurere byggebransjens miljøhodepine en gang for alle.

 

Fikk med store bransjeaktører

Først fikk gründerne bekreftet hypotesen sin gjennom samtaler med en rekke bransjeaktører. Takket være støtte fra Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP) kunne Kvist Solutions ansette en designer og kjøpe inn digital designkompetanse fra Nice Design.

 

Prosjektet gikk systematisk til verks for å kartlegge behov og samle inn innspill fra bransjen. En rekke av markedets største og mest toneangivende entreprenører deltok på pilotprosjekter. Lærdom herfra kom godt med i den videre utviklingen av en enkel og brukervennlig løsning for miljøsertifisering.

 

Resultatet er init, en skybasert programvare som lar arbeidsgrupper samarbeide, analysere og gjennomføre miljøambisiøse prosjekter. init automatiserer en rekke manuelle oppgaver, noe som reduserer tidsbruk og kostnader. Miljødokumentasjonen blir tilgjengeliggjort, sporbarheten øker og det er enkelt å finne oppdaterte nøkkeltall. Dermed minker risikoen for kostbare feil i prosjektet.

 

«En game-changer»

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur uttaler at init er en potensiell «game-changer» i bygg- og anleggsbransjen.

 

«init er et forbilde for god bruk av interaksjons- og tjenestedesign. En svært brukervennlig løsning og et enkelt, tydelig formspråk forenkler miljørapporteringen, og frigir dyrebar tid som nå kan brukes til å utvikle nye og mer bærekraftige løsninger i byggebransjen,» står det i jurykjennelsen.

(Pressenytt)

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/

 

Finn mer informasjon om prosjektet her: www.doga.no/init

 

 

Bildetekster:

init mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Thomas Rankin

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, kommunikasjonsrådgiver Ellen Heggestad, eh@doga.no, mobil 92 65 35 30

* Design og arkitektur Norge, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22

* init, Thomas Rankin, thomas@kvistsolutions.com, mobil 41 66 61 25

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak init_ThomasRankin-04.jpg 323,70 kB (1920x1080)
Bilde - vedlegg til sak init-ThomasRankin-07.jpg 318,66 kB (1920x1080)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.02.2023 09:59
Teknisk løsning ZEVS AS