presseticker

Skip to main content

Grønn it-ambivalens

  Publisert: 28.03.2011 07:30 - av  Henning Poulsen

GRØNN VERDEN? Norske it-sjefer har ikke bestemt seg for hva de mener om den saken. Foto: YayMicro (OB: Grunnet begrensede bilderettigheter kan dette bildet kun brukes i forbindelse med denne nyheten)

 

Oslo: Miljøkrav er viktig for fire av fem norske bedrifter når it-tjenester skal handles inn. Samtidig blir grønn it prioritert hos bare én av fem bedrifter. Forvirret?

To norske undersøkelser avdekker tilsynelatende uforenelige holdninger til grønn it blant it-sjefer i både privat og offentlig sektor. En fersk undersøkelse Synovate har gjort for it-konsulentselskapet Steria avdekker at bare 19 prosent av større norske virksomheter vil satse på grønn it de nærmeste årene.

 

Et for lavt tall, mener Anders Lindgren, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Steria. Han påpeker at it-sektoren står for totalt to prosent av de menneskeskapte CO2-utslippene globalt, noe som tilsvarer samme utslippsmengde som hele verdens flyindustri. – Det er derfor viktigere enn noensinne å satse på grønn it, fremfor å bare snakke om det, sier Lindgren.

 

Brukes mest i anbud

En litt eldre undersøkelse foretatt av Medialect for Steria maler et annet bilde av forholdet til grønn it. Her svarer nesten fire av fem it-sjefer at miljøkrav er viktig ved innkjøp av it-relaterte produkter og tjenester. I tillegg vil tre av fem bedrifter vil stille enda strengere miljøkrav ved innkjøp det nærmeste året.

 

Prosjektdirektør Hans Johnny Furholt i Steria mener miljøkrav hovedsakelig brukes til å luke ut anbud. – Leverandører må oppfylle visse miljøkrav for å få konkurrere om store kontrakter. Miljø er således alltid en del av prekvalifiseringen, men får som regel lite oppmerksomhet i etterhånd, forteller han.

 

Lavere kostnader, bedre omdømme

Anders Lindgren mener god miljøsamvittighet bare er én av gevinstene bedrifter og organisasjoner kan oppnå ved å satse på grønn it. – I alle store selskaper er kostnadseffektivisering og optimalisering av drift svært viktig, og grønn it betyr blant annet lavere strømforbruk. I tillegg kan miljøvennlige tiltak også virke positivt for et selskaps omdømme – både internt og eksternt, sier Lindgren.

 

Han blåser derfor støvet av en gammel kampsak: Å la strømregningen for it-parken havne på it-sjefens bord. – Kun én av sju norske bedrifter betaler strømutgifter til servere og maskinpark over it-budsjettet. Jeg tror it-sjefer flest skulle bli mer motivert til å prioritere grønn it dersom det ga direkte utslag på it-budsjettet, mener Lindgren.

(Pressenytt)

 

Kontaktperson:

* Steria, markeds- og kommunikasjonsdirektør Anders Lindgren, tlf. 22 57 57 64, mobil 416 33 084

 

 

 

Dette er Steria:
  • Steria er et av Europas ti største it-konsulentselskaper, og leverer tjenester innen it- og forretningsrådgivning, systemutvikling, infrastruktur og drift.
  • Internasjonalt er selskapet representert i 16 land og teller 19 000 medarbeidere.
  • Steria har over 40 års erfaring i Norge og jobber i dag med mange av landets største og mest krevende oppdragsgivere, blant andre Tollvesenet, DnB NOR, Statens Pensjonskasse, Telenor og Forsvaret.

 

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak grønn globe.jpg 6,61 MB (4100x4100)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Sopra Steria, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 28.03.2011 07:30
Teknisk løsning ZEVS AS