presseticker

Skip to main content

Flere vil surfe på databølgene

  Publisert: 14.10.2013 07:15 - av  Henning Poulsen

– De som klarer å surfe på den gigantiske og økende informasjonsbølgen får potensielt store forretningsmessige fordeler, sier Frode Carlsen, løsningsarkitekt i Steria. Foto: Johnny Syversen

Oslo: Nesten halvparten av store norske virksomheter planlegger å satse på såkalt Big Data de nærmeste to-tre årene. – Forenklet sagt handler det om å holde seg flytende, eller drukne, i et stadig dypere hav av informasjon, sier Frode Carlsen i Steria.

2,5 kvintillioner. Eller 2500 millioner milliarder. Det er så mange bytes med data vi mennesker lager hver eneste dag, ifølge beregninger gjort av IBM. Dette skaper hodebry i både store og små virksomheter over hele verden. Hvordan skal all denne informasjonen oppbevares, analyseres, deles og brukes på best mulig måte?

 

– Kanskje så mye som 90 prosent av den totale digitale informasjonsmengden i verden har blitt skapt bare i løpet av de siste to årene. Mengden informasjon akselererer hele tiden, og stiller helt andre krav til datahåndtering. De som klarer å surfe på denne gigantiske informasjonsbølgen får potensielt store forretningsmessige fordeler, sier Frode Carlsen, løsningsarkitekt i Steria.

 

Motstykket til synsing

Bare tre prosent av større norske virksomheter bruker Big Data-løsninger i dag, viser en undersøkelse byrået Rock IT har gjennomført for Steria. Imidlertid svarer 45 prosent at det er ganske eller svært sannsynlig at de vil satse på Big Data i løpet av to-tre år. Bare 11 prosent stiller seg avvisende til tematikken.

 

Et viktig mål med Big Data er å kunne ta best mulig avgjørelser basert på den informasjonen virksomheten sitter på. Motstykket er litt banalt sagt å drive med ukvalifisert synsing. Utfordringen er at informasjonen vokser nærmest ukontrollert, og at den ligger lagret på svært mange forskjellige steder, i ulike formater og med ulike eiere.

 

– Spedbarnsnivå

Steria har nylig fullført en omfattende analyse om bruk og holdning til Big Data i 20 europeiske land. Her kommer det fram at de fleste har en lang vei å gå. Bare sju prosent av de 650 selskapene som deltok svarer at de betrakter Big Data-utfordringen som relevant i deres hverdag. Hos flertallet ligger teknologimodenheten på spedbarnsnivå, konkluderer rapporten.

 

– Big Data kommer til å bli stadig viktigere for å oppnå innovasjon og vekst i fremtiden. Tilgangen på informasjon er ikke lenger det samme konkurransefortrinnet det en gang var, nå handler det om å utnytte informasjonen best mulig. Når bevisstheten rundt utfordringen er såpass lav i et Europa som preges av lav økonomisk vekst og lite nyskaping, er det grunn til bekymring, sier Carlsen.

 

Big Data deler Skandinavia

I Skandinavia er det til dels uenighet i om Big Data er riktig strategi fremover. Mens 48 prosent av danske bedrifter planlegger å ta i bruk slike løsninger i nær fremtiden, ligger oppslutningen i Sverige på 31 prosent, ifølge undersøkelsen til Steria og Rock IT. 12 prosent av danske og fem prosent av svenske virksomheter benytter i dag Big Data-løsninger.

(Pressenytt)

 

Bildetekst:

– De som klarer å surfe på den gigantiske og økende informasjonsbølgen får potensielt store forretningsmessige fordeler, sier Frode Carlsen, løsningsarkitekt i Steria. Foto: Johnny Syversen

 

 

Kontaktpersoner:

* Steria, Principal Solution Architect Frode Carlsen, mobil 976 78 380

* Steria, markeds- og kommunikasjonsdirektør Anders Lindgren, mobil 416 33 084

 

Dette er Steria:

Steria er et av Europas 10 største it-konsulentselskaper, og leverer tjenester innen it- og forretningsrådgivning, systemutvikling, infrastruktur og drift. Internasjonalt er selskapet representert i 16 land og teller omkring 20 000 medarbeidere. Steria har over 40 års erfaring i Norge og jobber i dag med mange av landets største og mest krevende oppdragsgivere, blant andre NAV, Posten, Det norske, Tollvesenet, DNB, Statens Pensjonskasse, Telenor og Forsvaret.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak IMG_4471.jpg 38,10 kB (5616x3744)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Sopra Steria, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 14.10.2013 07:15
Teknisk løsning ZEVS AS