presseticker

Skip to main content

DOGA-merket 2020:

Talentpris for klimarasjonering

  Publisert: 22.01.2020 10:35 - av  Henning Poulsen

Aurora Bratli Brunvoll mottar DOGA-merket Nykommer på onsdag. Foto: Aurora Bratli Brunvoll

Designer Aurora Bratli Brunvoll har laget rasjoneringskort for å konkretisere klimakrisen. Nå får hun utmerkelsen DOGA-merket Nykommer.

Utmerkelsen blir delt ut onsdag 22. januar på DOGA-dagen 2020 i Oslo.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), forteller at årets mottakere av DOGA-merket Nykommer er unge og fremadstormende designere og arkitekter som går i bresjen for et mer bærekraftig og inkluderende samfunn.

 

– Prosjektet til Aurora Bratli Brunvoll er et fremragende eksempel på hvordan grafisk design kan brukes til å konkretisere noe som for mange kan virke overveldende og vanskelig. Resultatet er en tankevekker for hver og en av oss når det kommer til klimakrisen, sier Hjemdal.

 

Inspirert av krigsrasjonering

Årlig står en gjennomsnittsperson i Norge for et utslipp tilsvarende 8,4 tonn CO₂. Dette er mer enn fire ganger så mye som FNs anbefalinger.

 

Denne problemstillingen har Aurora Bratli Brunvoll tatt tak i med sin masteroppgave ved Kunsthøgskolen i Oslo, som bærer navnet «Vi har en krise». Hun har hentet inspirasjon fra rasjoneringskortene fra annen verdenskrig samt fra Kriseårets kjøkkenalmanakk, som kokebokforfatter og husholdningslærer Henriette Schønberg Erken ga ut i 1939.

 

I rasjoneringskortene til Bratli Brunvoll, som nylig har begynt som grafisk designer i Sopra Steria, er det ikke mat og brensel, men klimagassutslipp og personlig forbruk som er knapphetsgodene. Her blir klær, sko, flyreiser, bilkjøring og kjøttforbruk «rasjonert», slik at brukeren enklere kan se hva han eller hun kan gjøre for å redusere eget klimagassutslipp.

 

Juryen er imponert over resultatet, og roser Aurora Bratli Brunvoll for å formidle et stort og for mange abstrakt tema med enkle midler:

 

«Vi synes prosjektet gjør det store mer fattbart på en finurlig, snedig måte, ved at den visuelle kommunikasjonen bruker kjente grep fra historien i en ny kontekst. Dette trekker tråder tilbake i tid, som ikke bare gir håp om at vi kan komme oss gjennom hvis alle tar i et tak, men samtidig understreker at vi har en krise,» står det i jurykjennelsen.

 

Innovasjonspådriver

DOGA-merket Nykommer, som tidligere het Unge talenter, deles ut årlig i forbindelse med DOGA-dagen.

 

DOGA er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra kl. 10.00 på onsdag.

 

Uredigerte bilder fra prisoverrekkelsen legges ut her i løpet av kvelden: https://flic.kr/s/aHsmKSK1ah (Fotokreditering: Sverre Chr. Jarild / Design og arkitektur Norge)

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen

 

Kontaktpersoner:

* Aurora Bratli Brunvoll, mobil 934 16 957

* Design og arkitektur Norge, rådgiver DOGAs priser Stine Fantoft Berg, mobil 957 52 022

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekst:

Aurora Bratli Brunvoll mottar DOGA-merket Nykommer på onsdag. Foto: Aurora Bratli Brunvoll

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.01.2020 10:35
Teknisk løsning ZEVS AS