presseticker

Skip to main content

Hedersprisen for god design 2016:

Sykehjem vant kampen mot kjedsomhet

  Publisert: 17.04.2016 10:01 - av  Henning Poulsen

Rokilde sykehjem og Designit Oslo er nominert til Hedersprisen for god design for tjenestedesignprosjektet Trivselsvenn i sykehjem. Foto: Hedda Bangsund

Laerdal Global Health og Laerdal Medical er nominert til Hedersprisen for god design for Moyo Fetal Heart Rate Monitor. Foto: Laerdal Global Health

Vestre og Lars Tornøe er nominert til Hedersprisen for god design for Stripes. Foto: Adam Stirling

Oslo: Ved hjelp av en nyskapende frivillighetstjeneste har besøkstallene ved Rokilde sykehjem skutt til værs. Nå er institusjonen i Kristiansund nominert til Hedersprisen for god design for et tjenestedesignprosjekt helt utenom det vanlige.

Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) står bak den høythengende prisen som Rokilde sykehjem er nominert til sammen med Laerdal Global Medical og møbelprodusenten Vestre. Utdelingen skjer 27. april på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, som er Norges viktigste møteplass for inspirasjon, nettverksbygging og faglig påfyll.

 

– Programmet «Trivselsvenn i sykehjem» er et inspirerende og skalerbart eksempel på hvordan vi kan inkludere frivillige i eldreomsorgen. Rokilde sykehjem tar tak i en relevant og stor samfunnsutfordring, nemlig det at færre hender må løse flere omsorgsbehov i fremtiden. Dette er et godt eksempel på sosial innovasjon i offentlig sektor. Vi trenger å finne nye løsninger på uløste behov i samfunnet, sier Kia Luise Klavenes, juryens fagekspert på bærekraft.

 

Beboerne kjedet seg

Mange arbeidsoppgaver og knappe ressurser gjør at trivselsaktiviteter ofte blir prioritert vekk i sykehjemmene. Dette gjør at særlig pasienter som ikke får besøk kjeder seg og mistrives. Rokilde sykehjem går imidlertid nye veier. Med en spesialdesignet frivillighetstjeneste har pasientbesøkene skutt i været.

 

– Vi har jobbet med kulturtilbud i en årrekke, og har også samarbeidet med flere frivillige aktører, særlig på fellesarrangementer. Likevel måtte vi erkjenne at vi ikke helt nådde fram. Pasientene fortalte at de kjedet seg, og at de ikke hadde mye å finne på, sier Stephanie Helland, enhetsleder ved Rokilde sykehjem.

 

Hun forteller om ansatte som gikk hjem med høye skuldre fordi de ikke hadde tid til å gi aktiv omsorg i en travel arbeidshverdag. Heller ikke de pårørende var fornøyd med situasjonen. Noe måtte gjøres.

 

Ville ha individuelle aktiviteter

– Pasientene etterlyste aktiviteter som var mer individuelle og tilpasset dem. Både pasienter, pårørende og medarbeidere mente at frivillige kunne være del av en løsning, og dermed ble det til at vi fulgte dette sporet, forklarer Helland.

 

Tjenestedesignere fra Designit ble koblet på prosjektet. De gjennomførte både workshoper og dybdeintervjuer med beboere, ansatte og pårørende for å få innsikt og innspill.

 

De oppdaget at selv om de fleste pasientene opplevde kjedsomhet, hadde de vidt forskjellige behov, ønsker og forutsetninger. Noen ville ha en strikkepartner, andre noen å gå tur med. Også de frivillige hadde sine behov og ønsker, og Designit utviklet derfor et kartleggingsverktøy for å avdekke og koble individuelle interesser og preferanser.

 

Plansjer og inspirasjonshefter ble designet med en enkel og leken strek for å informere om prosjektet og skape entusiasme og oppslutning hos alle parter. Egne buttons ble laget til de frivillige. Oppfølgingsmøter og evalueringsskjemaer har gitt de frivillige anledning til å komme med fortløpende innspill.

 

Over 800 besøk – hittil

Høsten 2014 ble det gjennomført et pilotprosjekt med åtte frivillige trivselsvenner, og etter grundige evalueringer ble besøkstjenesten «Trivselsvenn i sykehjem» lansert i januar i fjor. Stephanie Helland forteller at tilbakemeldingene har vært strålende.

 

– I 2015 genererte tjenesten 700 besøk fra trivselsvenner, og i årets første to måneder har vi hatt 115 besøk. Resultatene har vært så gode at vi ble invitert til å gjennomføre pilotprosjekter i kommunens tre andre sykehjem, og nå er Trivselsvenn implementert også her, sier Helland fornøyd.

(Pressenytt)

 

* DOGA-dagen 2016 streames på doga.no fra klokken 09.00 onsdag 27. april. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektkoordinator Ann Kristin Godager, mobil 911 77 879

* Rokilde sykehjem, enhetsleder Stephanie Helland, mobil 920 27 788

 

 

FAKTABOKSER:

Her er de nominerte til Hedersprisen for god design 2016

Hedersprisen for god design er Norges ledende utmerkelse som gis til både bedrifter og designere for innovative designprosjekter. Hensikten er å inspirere næringslivet til å investere i designkompetanse for å øke konkurranseevne og verdiskaping.Juryen nominerer kandidater som utmerker seg spesielt blant årets mottakere av Merket for god design. Blant årets søkere er følgende tre kandidater blitt plukket ut:

 

Produkt: Moyo – Fetal Heart Rate Monitor
Bedrift: Laerdal Global Health
Design: Laerdal Medical
Kategori: Industridesign

Last ned jurykjennelsen og se video her: http://doga.no/merket/nominerte-til-hedersprisen-for-god-design/moyo-fetal-heart-rate-monitor

 

Produkt: Trivselsvenn i sykehjem
Bedrift: Rokilde sykehjem
Design: Designit Oslo
Kategori: Tjenestedesign

Last ned jurykjennelsen og se video her: http://doga.no/merket/nominerte-til-hedersprisen-for-god-design/trivselsvenn-i-sykehjem

 

Produkt: Stripes
Bedrift: Vestre
Design: Lars Tornøe
Kategori: Møbeldesign

Last ned jurykjennelsen og se video her: http://doga.no/merket/nominerte-til-hedersprisen-for-god-design/stripes

 

 

Bildetekster:

Rokilde sykehjem og Designit Oslo er nominert til Hedersprisen for god design for tjenestedesignprosjektet Trivselsvenn i sykehjem. Foto: Hedda Bangsund

 

Laerdal Global Health og Laerdal Medical er nominert til Hedersprisen for god design for Moyo Fetal Heart Rate Monitor. Foto: Laerdal Global Health

 

Vestre og Lars Tornøe er nominert til Hedersprisen for god design for Stripes. Foto: Adam Stirling

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak rokilde foto_hedda_bangsund 2.jpg 13,65 kB (5616x3744)
Bilde - vedlegg til sak laerdal mojo3.jpg 3,08 kB (4096x2304)
Bilde - vedlegg til sak vestre foto adam stirling 2.jpg 3,53 kB (1080x720)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 17.04.2016 10:01
Teknisk løsning ZEVS AS