presseticker

Skip to main content

Ønsker tips om transportsektorens mest universelle nyvinninger

  Publisert: 25.05.2023 21:09 - av  Henning Poulsen

BANE FOR ALLE. Bybanen vant kategoripris for transport i 2014. Bildet er fra samme året.

UTSIKT. I 2020 vant Stovnertårnet Innovasjonsprisen for universell utforming i kategorien landskapsarkitektur. Nå speider Jannicke Hølen og Knut Bang i DOGA etter flere mangfoldige og inkluderende prosjekter. Foto: Sverre Chr. Jarild

VIL HA INKLUDERING. Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen mener det er viktig at produkter, tjenester og digitale løsninger lages med tanke på at alle skal kunne bruke dem. Foto: Ilja C. Hendel/KUD

Både Flytoget, Bybanen og Kolumbus har allerede mottatt Innovasjonsprisen for universell utforming. Nå vil DOGA finne flere nyskapende og inkluderende tjenester, produkter, digitale løsninger, bygg og omgivelser i kollektiv- og transportsektor.

Bygninger du kan bevege deg fritt i. Nettsider alle kan bruke. Byrom som inviterer istedenfor å ekskludere. Produkter og tjenester som er intuitive og inkluderende i bruk. Snart skal Innovasjonsprisen for universell utforming deles ut igjen, for femte gang.

 

– Både Bybanen, Nye Flytoget og hurtigbåtene til Kolumbus er sterke eksempler på nyskaping som kommer alle til gode, og nå håper jeg at vi kan få fram flere forbildeprosjekter i transportsektoren. Jeg oppfordrer alle som kjenner til slike prosjekter om å søke eller tipse oss, sier programleder Jannicke Hølen i DOGA.

 

Fram til 22. juni er det mulig å søke med egne prosjekter eller nominere andre kandidater til prisen.

 

– Vi jobber for at alle skal ha like muligheter og at alle kan delta. Derfor er det så viktig at produkter, tjenester og digitale løsninger lages med tanke på at alle skal kunne bruke dem. Vi trenger rett og slett at designere, arkitekter og alle smarte skapere der ute legger til rette for likestilling og inkludering. Det kan gjøre livet mye lettere for mange. Nå håper jeg vi får mange spennende søknader til prisen vår, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap).

 

Tog for alle

Forrige gang Innovasjonsprisen for universell utforming ble delt ut, vant Nye Flytoget transportkategorien. Juryen uttalte den gang at Flytoget og designselskapet Seymourpowell hadde trukket universell utforming så langt det er mulig i et tog.

 

Designerne hadde tenkt på alt fra: fra kupédører som åpnes automatisk, lavgulvsvogn, til bagasje i øyesyn, god akustikk over høyttaler og informasjon på store tavler.

 

De nye togsettene bød også sine reisende på bredere seter, bedre belysning, mindre støy og større vinduer, i tillegg til utallige andre kvaliteter og nyvinninger. Disse er helt nødvendige for noen, men gir en bedre reiseopplevelse for alle.

 

Inkluderende hurtigbåter

I 2011, første gang Innovasjonsprisen for universell utforming ble delt ut, ble transportkategorien vunnet av Kolumbus, som den gang het Rogaland Kollektivtrafikk. Prisen fikk de for sine inkluderende hurtigbåter, og ble delt med rederiet Norled og verftet Brødrene Aa

 

– Universell utforming er i dag et kvalitetsstempel, heller enn noe som er utviklet for spesielle grupper mennesker. Å vinne denne innovasjonsprisen kan også fremme lagånden internt i organisasjonen. Da blir medarbeiderne ekstra stolte av løsningen og trekker den fram når de snakker om arbeidsplassen sin til andre. Det blir en del av organisasjonens særpreg, uttalte Tomas Nesheim, driftsleder i Kolumbus, den gang.

 

På de den gang nye båtene ble alt lagt tilgjengelig på ett dekk, uten trapper eller terskler som hindrer fri ferdsel ombord. Byggematerialer og tekstiler er allergivennlige, og taktile skilt gjør det lettere for synshemmede å orientere seg. Teleslynger sørger for at passasjerer med høreapparat får med seg alt som sies over skipets høyttaler.

 

Banebrytende bybane

I 2014 vant Bybanen transportkategorien til Innovasjonsprisen for universell utforming. I jurykjennelsen fikk Bybanen ros for å være et av de mest suksessrike plangrepene i norske byer i etterkrigstiden.

 

Universell utforming var en grunnleggende forutsetning for utviklingen av Bybanen. Den tilbyr en transportløsning som alle kan bruke på en likeverdig måte. Bybanen er det første baneanlegget i Norge som er universelt utformet på en helhetlig måte.

 

Løfter fram de beste av de beste

Innovasjonsprisen for universell utforming deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA). Prisen er en av aktivitetene i regjeringens handlingsplan for universell utforming, som koordineres av Kultur- og likestillingsdepartementet. Programleder Jannicke Hølen forteller at hensikten med prisen er å løfte fram de mest inkluderende innovasjonsprosjektene i Norge.

 

– Den beste innovasjonen er den alle har glede av, enten den skjer i offentlig, privat eller frivillig regi. Vi ønsker å hedre de som jobber best med inkludering og universell utforming i Norge, og her trenger vi hjelp av både fagmiljøer, publikum og private og offentlige virksomheter, sier Hølen og legger til at DOGA i tillegg til å håndtere søknader også gjerne tar imot tips til prosjekter som burde bli nominert.

 

Det er gratis å sende inn søknader til Innovasjonsprisen for universell utforming. Prisen deles ut innenfor totalt 10 design- og arkitekturkategorier. Vinnerne av disse kategoriene konkurrerer om hovedprisen.

(Pressenytt)

 

 

Bildetekster:

BANE FOR ALLE. Bybanen vant kategoripris for transport i 2014. Bildet er fra samme året.

 

UTSIKT. I 2020 vant Stovnertårnet Innovasjonsprisen for universell utforming i kategorien landskapsarkitektur. Nå speider Jannicke Hølen og Knut Bang i DOGA etter flere mangfoldige og inkluderende prosjekter. Foto: Sverre Chr. Jarild

 

VIL HA INKLUDERING. Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen mener det er viktig at produkter, tjenester og digitale løsninger lages med tanke på at alle skal kunne bruke dem. Foto: Ilja C. Hendel/KUD

 

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, programleder Jannicke Hølen, mobil 905 62 909

* Juryleder John Arne Bjerknes, mobil 900 86 186

Innovasjonsprisen for universell utforming

* Deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA) på oppdrag for Kultur- og likestillingsdepartementet.

* Går til virksomheter, arkitekter og designere som har utviklet nyskapende og inkluderende løsninger med fokus på menneskelig mangfold.

* Prisen deles i år ut i kategoriene arkitektur, landskapsarkitektur, transport, produktdesign, grafisk design, interiør og møbel, tjenestedesign, informasjons- og interaksjonsdesign, tekstil- og klesdesign og unge talenter. Sistnevnte er helt ny kategori i år for studenter og nyutdannede designere og arkitekter. Kategorivinnerne konkurrerer om hovedprisen.

* Scandic Oslo Airport vant hovedprisen i 2011. I 2014 vant St. Olavs Hospital. I 2017 var det Vision of the Fjords som gikk til topps. I 2020 gikk prisen til Vipps.

* Blant tidligere kategorivinnere finner vi Bybanen i Bergen, Skatteetaten, Finn.no, Hamaren Aktivitetspark, Kolonial.no, Aftenposten junior, Blanke Ark valgsystem, YR.no og Hardanger Bestikk.

 

Mer informasjon: https://doga.no/innovasjonsprisen

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 25.05.2023 21:09
Teknisk løsning ZEVS AS