presseticker

Skip to main content

Nordnorsk skam over skitten bil

  Publisert: 16.04.2019 07:18 - av  Henning Poulsen
Mer enn tre av fem bileiere i Nord-Norge har dårlig samvittighet for bilvasken. Det er det ofte god grunn til, viser en ny undersøkelse.

– Ai, dette var ikke bra i det hele tatt, utbryter Circle Ks bilvaskekspert, Anders Hagen.

 

Han har nettopp gått igjennom resultatene av en undersøkelse YouGov har gjennomført for Circle K Norge blant bileiere i Norge. Her kommer det fram at om lag én av fire biler i Nord-Norge vaskes sjeldnere enn hver tredje måned.

 

– Vasking er en helt essensiell del av godt bilhold og bidrar til at verdien og levetiden til kjøretøyet forlenges. Hvis målet ditt er å redusere bilens levetid, så er det selvsagt greit å slurve med bilvasken. Dersom du derimot ønsker å forebygge rust og korrosjon, er det en god investering å vaske bilen minst én gang i måneden, sier Hagen.

 

I undersøkelsen svarer i overkant av tre av fem bileiere i Nord-Norge at de ofte eller i blant har dårlig samvittighet fordi bilen er møkkete. Tre av fire svarer at de vasker bilen for at den skal være ren og pen. Noe over halvparten av respondentene fra landsdelen oppgir at de vasker bilen for å unngå rust.

 

Pertentlige Tesla-eiere

Tesla er samtidig – helt uoffisielt – Norges reneste bil. To av fem Tesla-eiere svarer at de vasker bilen ukentlig. På andreplass kommer Mazda, tett etterfulgt av Mercedes og Volvo.

 

Hagen forteller at bilen blir påført mye skitt fra salt, asfaltstøv, møkkete smeltevann i overgangen mellom vinter og vår. Han anbefaler alle bileiere å stelle litt ekstra med bilen denne påsken.

 

– Avfetting er viktig på denne tiden av året. Skur for all del ikke bare i vei med en svamp. Da risikerer du å gni smuss, asfalt og salt inn i lakken, noe som i neste omgang betyr rust, understreker han.

 

Bilvaskeksperten anbefaler å først påføre et avfettingsmiddel, deretter å spyle bilen grundig slik at lakken blir fri for salt, asfalt og smuss. Deretter sjamponerer du bilen.

 

– På denne tiden av året er det viktig å sjamponere hele bilen. På felgene kan du bruke felgrens som er spesiallaget for å løse opp bremsestøv og annen skitt. Når du er ferdig, kan du polere lakken, slik at skitten ikke fester seg så godt Poleringen forlenger lakkens glans og bilens levetid, sier Hagen.

 

Mye maskinvask i Nord-Norge

Mens én av tre respondenter fra Nord-Norge sverger til egenvask, velger om lag tre av fem å vaske bilen på stasjon eller i vaskehall.

 

– Velger du å la en vaskemaskin gjøre jobben bør du velge et program som inneholder avfetting og polering. Dette er spesielt viktig dersom du ikke vasker bilen så ofte, sier Hagen.

 

Han ber bileiere være ekstra oppmerksomme i minusgrader.

 

– Kulde og våt bil er ingen god kombinasjon, i så fall bør du vaske innendørs. Husk også å bruke silikon på dørlister og låsolje på alle låser dersom du frykter at det skal bli kuldegrader, råder Hagen.

(Pressenytt)

 

 

FAKTABOKS

 

Slik gjør du bilen klar for våren:

* Fjern salt og asfaltrester som har festet seg på lakk og understell.

* Vask vinduene slik at du ser godt ved lav og skarp vårsol. Rene ruter og lykter er viktig for sikkerheten.

* Vask bilen minst én gang i måneden, oftere om bilen blir svært mye i bruk.

* Dersom bilen er svært skitten utvendig, er det lurt å spraye bilen med avfettingsspray før bilvasken starter.

* Bruk låsolje på alle låser og silikon på gummilister dersom det er risiko for minusgrader.

* Polering av bilen gir ekstra beskyttelse for lakken.

(Kilde: Circle K Norge)

 

 

Bildetekster:

REN BIL. Regelmessig bilvask forebygger rust. Foto: Johnny Syversen

 

MASKINHJELP. Det er lurt å velge et program som tilbyr både avfetting og polering, sier bilvaskekspert Anders Hagen i Circle K Norge. Foto: Johnny Syversen

 

 

Kontaktpersoner:

* Circle K Norge, kategorisjef bilpleie – Anders Hagen, mobil 92 09 14 35

* Circle K Norge, kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen,
mobil 91 73 80 53

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak anders hagen.jpg 4,72 MB (3760x2507)
Bilde - vedlegg til sak anders hagen2.jpg 4,55 MB (3509x2201)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Circle K Norge, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.04.2019 07:18
Teknisk løsning ZEVS AS