presseticker

Skip to main content

Vil endre måten vi spiser på – får nykommerpris

  Publisert: 10.01.2019 07:09 - av  Henning Poulsen

James Lowley mottar DOGA-merket Nykommer for E.A.T. på torsdag. Foto: James Lowley

James Lowley har skapt et bestikk som utfordrer oss til å betrakte mat på en ny måte. Nå får den unge designeren utmerkelsen DOGA-merket Nykommer.

Den prestisjetunge utmerkelsen blir delt ut til Lowley torsdag ettermiddag på DOGA-dagen 2019 i Oslo.

 

– DOGA-merket Nykommer løfter frem prosjekter som viser at studenter og nyetablerte er viktige bidragsytere for å skape de beste løsningene for fremtiden, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), kaller DOGA-merket Nykommer en av de viktigste utmerkelsene for fremadstormende formgivere og arkitekter.

 

– Samtidig som vi blir stadig mer opptatte av hva vi spiser, driver tidsklemma mange av oss til å ta dårlige matvalg i hverdagen. Prosjektet til Lowley stiller viktige spørsmål og tvinger oss til en annerledes tilnærming til maten som ligger foran oss på tallerkenen, sier han.

 

Bestikk til et helt spesielt måltid

James Lowley, masterstudent ved OsloMet, har designet E.A.T. (Edited Aesthetics of Taste), et nytt matkonsept som utfordrer samfunnets høye tempo. Prosjektet er utviklet i samarbeid med kokker, og er sterkt påvirket av tankene til Juhani Pallasmaa, Bruno Munari og Yuriko Saito og av boken The Futurist Cookbook.

 

Juryen er spesielt opptatt av produktforslaget i E.A.T.-konseptet, nemlig birkebestikket Lento:

 

«Ifølge designeren handler Lento om hvordan materialer, sanser og tid påvirker vårt forhold til mat i et samfunn der bekvemmelighet som regel trumfer helse, nytelse og bærekraft, slik at vi ender opp med å spise usunn, smakløs mat på farten eller foran en skjerm. Bestikket er ikke ment å erstatte tradisjonelt bestikk, men skal være et «krydder» man kan bruke til spesielle måltider for å skape samtale og refleksjon, samtidig som man opplever maten på en ny og dypere måte,» står det i juryens kjennelse.

 

Innovativ design og arkitektur

DOGA-merket Nykommer, som tidligere het Unge talenter, deles ut årlig til nykommere i norske arkitektur- og designbransjen i forbindelse med DOGA-dagen.

 

Årets DOGA-dagen har fått navnet «Stay Human», og byr foruten overrekkelse av utmerkelser og hederspris på et sterkt faglig program. Blant annet vil den anerkjente designeren Michael Bierut fra USA snakke om hvordan design kan redde verden, mens utviklingssjef på Træna, Moa Bjørnson, og en visjonær gründer og sauebonde på Stokkøya, Roar Svenning, skal diskutere hva store byer kan lære av små steder.

 

DOGA er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og legger til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no i dag.

 

Bilder fra prisoverrekkelsen legges ut fortløpende her: https://www.flickr.com/photos/doganorway/sets/72157674470733197

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen/

 

 

Kontaktpersoner:

* James Lowley, mobil 966 58 489

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekst:

James Lowley mottar DOGA-merket Nykommer for E.A.T. på torsdag. Foto: James Lowley

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak 1e.a.t_jameslowley6.jpg 3,25 MB (4500x2801)
Bilde - vedlegg til sak 2e.a.t_jameslowley8.jpg 3,34 MB (4500x3000)
Bilde - vedlegg til sak 3e.a.t_jameslowley9.jpg 3,23 MB (4500x3000)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 10.01.2019 07:09
Teknisk løsning ZEVS AS