Vestfoldinger reddet mer enn 9000 måltider fra å bli kastet
Dette gjør vestfoldinger til Norges tredje flinkeste matreddere – i alle fall i Circle K-sammenheng. Bare Rogaland og Nordland har reddet flere måltider, mens stasjonskunder i Telemark til sammen har reddet 2076 matporsjoner i denne perioden.
Bare i løpet av 2019 har innbyggere i Vestfold reddet 5510 måltider ved fylkets Circle K-stasjoner. Dette har foregått via appen Too Good To Go.
– Samarbeidet vårt med Circle K Norge har virkelig gjort matredding tilgjengelig i hele vårt langstrakte land. Det er fantastisk at det går an å inspirere lokalmiljøet til å bidra i kampen mot matsvinn, både i bykjernene og i langt mer grisgrendte strøk, sier en fornøyd Bendik Walderhaug, matredder og salgssjef i Too Good To Go.
Kunder ved Circle K Tønsberg har reddet 2401 måltider gjennom de siste to årene, noe som er mest i fylket. Deretter følger Circle K Åsgårdstrand med 1705, Circle K Torstrand med 1526, Circle K Vestskogen med 1486 og Circle K Stokke med 1249 reddede måltider.
Økning i matredding
I løpet av to år har kunder ved 120 Circle K Norge-stasjoner over hele landet reddet over 100 000 matporsjoner fra å havne i avfallet. Året 2019 har sett en økning i matredding på 50 prosent.
Walderhaug konstaterer at 120 Circle K-stasjoner fra Alta i nord til Farsund i sør for tiden bruker Too Good To Go-appen aktivt som verktøy i kampen mot matsvinn. En typisk forundringspose – eller porsjon – med mat inneholder for eksempel én ferdigsmurt bagett, tre boller og ett annet bakverk. For 39 kroner får matredderen overskuddsmat til en normal utsalgspris på mellom 100 og 140 kroner.
I Norge kastes mat tilsvarende hver åttende handlepose. Årlig går om lag 385 000 tonn med mat i avfallet, med en beregnet verdi på 22 milliarder kroner. Mobilappen Too Good To Go kobler sammen butikker, spisesteder, kafeer, bakerier og energistasjoner med rundt 950 000 matreddere over hele landet.
40 nye stasjoner er med
Prosjektleder Ida Ulla-Britt F. Burud i Circle K Norge jobber for å utvide satsingen på matredding ved landets stasjoner. Hun forteller at antall stasjoner som bruker Too Good To Go-appen har økt med om lag 40 fra i fjor.
– Vi jobber hver dag på mange områder med å redusere matsvinn. Å kaste mat er sløsing med ressurser og gode produkter, noe som er dårlig økonomi og skadelig for miljøet. Vi setter stor pris på at så mange kunder gjennom bruk av Too Good To Go vil hjelpe oss med å redde mat som ellers ville blitt til avfall, sier hun.
Håper flere blir med
Matredder Bendik Walderhaug håper enda flere Circle K Norge-stasjoner kaster seg på samarbeidsavtalen i 2020. Han understreker at stasjonene kan lære mye om egne rutiner ved å bruke appen.
– Dataene i appen gir en god pekepinn på hvor svinnet oppstår, slik at stasjonene kan skru til rutinene. På den måten unngår de å ha så mye overskuddsmat i utgangspunktet, sier Walderhaug.
(Pressenytt)
Bildetekst:
HVA FIKK DU? En typisk forundringspose – eller porsjon – med mat inneholder for eksempel én ferdigsmurt bagett, tre boller og ett annet bakverk. Foto: Johnny Syversen
Kontaktpersoner:
* Too Good To Go, salgssjef Bendik Walderhaug, mobil 97 10 11 03
* Circle K Norge, Senior Store Manager Ida Ulla-Britt F. Burud, mobil 41 45 94 62
* Circle K Norge, kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen, mobil 91 73 80 53