Rogaland gjør rent bord på matredding – Stavanger på topp

BEST I NORGE. Danica Slettemark og de andre medarbeiderne på Circle K Forus har reddet mest stasjonsmat i Norge. Foto: Circle K Forus
Hele 143 454 forundringsposer med mat er blitt reddet via Too Good To Go ved stasjoner i Rogaland siden 2017. På selskapets nasjonale Topp 20-liste over stasjoner som berger mest mat er åtte fra Rogaland!
– Det er veldig gøy å være best i landet – og jeg liker at det er så mange stasjoner i Rogaland som hevder seg helt i toppen. Ikke minst siden dette er med på å redusere matsvinn, som jo er hele poenget, sier Torbjørn Michaelsen, stasjonsleder på Circle K Forus i Stavanger.
Hele 16 028 forundringsposer er hittil reddet gjennom Too Good To Go-appen ved stasjonen hans. Det holder til suveren førsteplass på listen til Circle K i Norge.
Gode matrutiner er hemmeligheten
Hemmeligheten bak suksessen på Forus er ifølge Torbjørn Michaelsen gode rutiner.
– Vi har en plan for alt vi lager, og følger nøye med på datoene. Når maten nærmer seg fristen, legges den ut i appen. Vi er nøye med kvalitet, og bare mat som holder en god standard havner i posen, sier han.
På andreplass på den nasjonale listen finner vi Circle K Ålgård. Kundene ved stasjonen i Gjesdal kommune har reddet 14 658 poser. Deretter er det kort vei ned til tredjeplassen, som går til Circle K Sævelandsvik på Karmøy med 14 523 poser.
Circle K Klepp tar sjuende plass på den nasjonale listen med sine 12 231 reddede måltider, mens vi på niende plass finner Circle K Kvala i Haugesund med 11 836 poser.
Circle K Ølensvåg i Vindafjord, Circle K Lura i Sandnes og Circle K Randaberg kommer på henholdsvis 15., 18., og 19. plass med 10 505, 9710 og 9639 reddede måltider.
Én million måltider
På landsbasis har Circle K nettopp passert én million forundringsposer. Ifølge beregninger fra Too Good To Go har innsatsen reddet 1000 tonn mat fra å havne i søpla. Dermed har selskapet unngått unødvendig utslipp tilsvarende 2700 tonn CO2e-ekvivalenter.
Denne mengden utslipp tilsvarer å dyrke nesten 6000 tonn poteter – eller ta 7000 flyreiser mellom Oslo og London.
En av de første
– Én million reddede forundringsposer er en stor milepæl, forteller Ken Vanhoegaerden, daglig leder i Too Good To Go Norge og legger til;
– Den første forundringsposen fra Circle K ble reddet i 2017, noe som plasserer dem blant de første større bedriftene på appen. Siden den gang har de gjort en enorm innsats for å fortsette å redusere matsvinnet sitt.
Inspirert av den norske suksessen har samarbeidet blitt rullet ut i andre land i Circle K-systemet. Til sammen har selskapet nå reddet mer enn 2,5 millioner forundringsposer globalt gjennom partnerskapet.
Kaster 85 kilo mat per innbygger
I Norge kastes det hvert år mer enn 450 000 tonn spiselig mat, ifølge Matvett. Det tilsvarer 85 kilo per innbygger. Om lag halvparten skjer i husholdningene, mens én prosent av matsvinnet stammer fra kiosker og bensinstasjoner.
– Hver dag serverer vi mer enn 40 000 måltider ved våre stasjoner i Norge. Matsvinn er en nasjonal og global utfordring, og selv om vi står for en mindre del av det totale matsvinnet, er det viktig for oss å bidra til å redusere det mest mulig. Samarbeidet med Too Good To Go har gjort oss enda mer skjerpet, sier Mari Singstad, leder for samarbeidet med Too Good To Go i Circle K Norge.
(Pressenytt)
Bildetekster:
BEST I NORGE. Danica Slettemark og de andre medarbeiderne på Circle K Forus har reddet mest stasjonsmat i Norge. Foto: Circle K Forus
REDDER MAT. Munawar Sultan Kiani, daglig leder ved Circle K Bjerke, og Mari Singstad, prosjektleder for Too Good To Go-samarbeidet i Circle K Norge, viser fram en forundringspose. Foto: Terje Borud
EN MILLION. Circle K har nå reddet én million porsjoner med overskuddsmat fra sine stasjoner i Norge. Foto: Terje Borud
Kontaktpersoner:
* Circle K Forus, daglig leder Torbjørn Michaelsen, mobil 97 10 66 10
* Circle K Norge, leder for kommunikasjon og bærekraft Kjetil Foyn, mobil 93 25 11 99
* Too Good To Go, pressesjef Linda Almstedt, presse@toogoodtogo.no
2700 tonn CO2-ekvivalenter tilsvarer blant annet å:
* Lade en smarttelefon 588 788 011 ganger
* Produsere 15 561 960 kilo bananer
* Ha på en stekeovn i 3 395 372 timer
* Dyrke 5 869 565 kilo poteter
(Kilde: Mérieux Nutrisciences | Blonk, 2024)




