presseticker

Skip to main content

DOGA-merket 2020:

Helårsakevitt får viktig pris

  Publisert: 22.01.2020 07:20 - av  Henning Poulsen

Moestue Grape Selections mottar DOGA-merket på onsdag for akevitten Hellstrøm Sommer Aquavit. Foto: OlssønBarbieri

Med rund smak og iøynefallende design vil Eivind Hellstrøm overbevise nordmenn om at akevitt er mer enn bare en juledrikk. Nå får brennevinet hans DOGA-merket.

Utmerkelsen blir delt ut onsdag 22. januar på DOGA-dagen 2020 i Oslo.

 

– DOGA-merket for design og arkitektur løfter fram de beste prosjektene og viser hvordan design og arkitektur bidrar til innovasjon og verdiskaping i Norge, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er den største og viktigste tverrfaglige prisen som deles ut til design- og arkitekturprosjekter i Norge. Han forteller at kriteriene for å få DOGA-merket er svært strenge.

 

Vasser i akevitt

Nordmenn blir stadig mer interessert i tradisjonsmat og -drikke, og derfor er det ingen overraskelse at antall akevittvarianter i polhyllene har eksplodert de siste årene. Fremdeles er salget størst i førjulstiden.

 

Den kjente kokken og TV-personligheten Eivind Hellstrøm står bak flere akevitter, blant annet Hellstrøm Sommer Aquavit. Målet er å gjøre akevitten til en helårsdrikk, fremfor noe som kun hentes fram når julematen står på bordet. Hellstrøm har blant annet brukt blæretang fra Grimstad for å komponere sin milde og runde sommerakevitt.

 

For å komplementere akevitten henter vinhuset Moestue Grape Selection og designpartner OlssønBarbieri inspirasjon fra myter og overtro knyttet til den norske midtsommernatten. Den grønne flasken med silketrykk sender tankene mot en slags magisk eliksir.

 

Juryen er imponert over resultatet, og fremhever den helhetlige gjennomføringen av produktet:

 

«Flasken minner om gamle, håndmalte flasker, og er etter vår mening et svært vellykket samarbeid mellom designer og illustratør. Det er også et stort pluss at de har løpt linen helt ut, uten å falle for fristelsen til å kutte noen svinger med for eksempel plastforsegling eller papiretiketter,» skriver juryen.

 

Mer bærekraft og tverrfaglighet

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

 

– Det har vært en enorm bredde i årets søknader, samtidig som vi har lagt lista høyere enn noen gang før. Både bærekraft og tverrfaglighet er noe som går igjen hos veldig mange av de som mottar DOGA-merket i år. De beste design- og arkitekturprosjektene er de som svarer på konkrete samfunnsutfordringer, sier Tor Inge Hjemdal i DOGA.

 

DOGA er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra kl. 10.00 på onsdag.

 

Uredigerte bilder fra prisoverrekkelsen legges ut her i løpet av kvelden: https://flic.kr/s/aHsmKSK1ah (Fotokreditering: Sverre Chr. Jarild / Design og arkitektur Norge)

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen

 

Kontaktpersoner:

* Moestue Grape Selections, Jon Lindahl, mobil 988 31 842

* OlssønBarbieri, Henrik Olssøn, mobil 900 87 336

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekst:

Moestue Grape Selections mottar DOGA-merket på onsdag for akevitten Hellstrøm Sommer Aquavit. Foto: OlssønBarbieri

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.01.2020 07:20
Teknisk løsning ZEVS AS