Har reddet 82 820 måltider langs Vestlands veier – Stord på topp

BEST I VEST. En ansatt ved Circle L Leirvik viser fram overskuddsmat som snart skal legges i en forundringspose. Foto: Circle K Leirvik
– Vi merker godt at folk både vil spare penger og ta vare på miljøet. Økonomien er strammere for mange, og da er god mat til en billig penge ekstra populært. Jeg har til og med en kunde som fortalte at hun frøs ned boller fra oss til et selskap – alle trodde hun hadde bakt selv, og gjestene skrøt av de nydelige bollene, smiler Ingeborg Juras, stasjonsleder ved Circle K Leirvik i Stord.
Siden stasjonen begynte å bruke matreddingsappen Too Good To Go i 2018 har 12 053 forundringsposer blitt solgt til sterkt redusert pris. Det er mest blant Circle K-stasjonene i hele Vestland – og gir dessuten Stord-stasjonen en sterk 8. plass på landsbasis.
– Vi er flinke til å markedsføre oss og har produkter som folk liker. Kundene opplever Too Good To Go som et rimelig alternativ – de får mye for pengene, og mange setter pris på at bakevarene kan fryses ned og brukes senere. Vi ser at både unge voksne og pensjonister er ivrige matreddere, sier Juras.
Nedover Circle Ks Vestland-liste følger Circle K Viken i Bergen med 10 874 poser, Circle K Sogndal med 8952 poser, Circle K Ulset i Bergen med 8160 poser og Circle K Florø med 7629 forundringsposer.
Så følger de to Øygarden-stasjonene Circle K Skogsvåg og Circle K Fjell med henholdsvis 4760 og 3702 reddede måltider.
Én million måltider
På landsbasis har Circle K nettopp passert én million forundringsposer. Ifølge beregninger fra Too Good To Go har innsatsen reddet 1000 tonn mat fra å havne i søpla. Dermed har selskapet unngått unødvendig utslipp tilsvarende 2700 tonn CO2e-ekvivalenter.
Denne mengden utslipp tilsvarer å dyrke nesten 6000 tonn poteter – eller ta 7000 flyreiser mellom Oslo og London.
En av de første
– Én million reddede forundringsposer er en stor milepæl, forteller Ken Vanhoegaerden, daglig leder i Too Good To Go Norge og legger til;
– Den første forundringsposen fra Circle K ble reddet i 2017, noe som plasserer dem blant de første større bedriftene på appen. Siden den gang har de gjort en enorm innsats for å fortsette å redusere matsvinnet sitt.
Inspirert av den norske suksessen har samarbeidet blitt rullet ut i andre land i Circle K-systemet. Til sammen har selskapet nå reddet mer enn 2,5 millioner forundringsposer globalt gjennom partnerskapet.
Kaster 85 kilo mat per innbygger
I Norge kastes det hvert år mer enn 450 000 tonn spiselig mat, ifølge Matvett. Det tilsvarer 85 kilo per innbygger. Om lag halvparten skjer i husholdningene, mens én prosent av matsvinnet stammer fra kiosker og bensinstasjoner.
– Hver dag serverer vi mer enn 40 000 måltider ved våre stasjoner i Norge. Matsvinn er en nasjonal og global utfordring, og selv om vi står for en mindre del av det totale matsvinnet, er det viktig for oss å bidra til å redusere det mest mulig. Samarbeidet med Too Good To Go har gjort oss enda mer skjerpet, sier Mari Singstad, leder for samarbeidet med Too Good To Go i Circle K Norge.
(Pressenytt)
Bildetekster:
REDDER MAT. Munawar Sultan Kiani, daglig leder ved Circle K Bjerke, og Mari Singstad, prosjektleder for Too Good To Go-samarbeidet i Circle K Norge, viser fram en forundringspose. Foto: Terje Borud
EN MILLION. Circle K har nå reddet én million porsjoner med overskuddsmat fra sine stasjoner i Norge. Foto: Terje Borud
Kontaktpersoner:
* Circle K Leirvik, daglig leder Ingeborg Juras, mobil 95 28 01 55
* Circle K Norge, leder for kommunikasjon og bærekraft Kjetil Foyn, mobil 93 25 11 99
* Too Good To Go, pressesjef Linda Almstedt, presse@toogoodtogo.no
2700 tonn CO2-ekvivalenter tilsvarer blant annet å:
* Lade en smarttelefon 588 788 011 ganger
* Produsere 15 561 960 kilo bananer
* Ha på en stekeovn i 3 395 372 timer
* Dyrke 5 869 565 kilo poteter
(Kilde: Mérieux Nutrisciences | Blonk, 2024)





