presseticker

Skip to main content

DOGA-merket 2020:

Får talentpris for ambisiøst vannplanteprosjekt

  Publisert: 22.01.2020 10:11 - av  Henning Poulsen

Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue mottar DOGA-merket Nykommer på onsdag. Foto: Frøya Thue

Designerne Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue vil bygge et bærekraftig industrieventyr i fjæra, av tang og tare. Nå får de utmerkelsen DOGA-merket Nykommer.

Utmerkelsen blir delt ut onsdag 22. januar på DOGA-dagen 2020 i Oslo.

 

Prosjektet til de to designerne er også nominert til DOGA Hedersmerket, dagens desiderte hovedpris. Denne prisen deles ut på kvelden.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), forteller at årets mottakere av DOGA-merket Nykommer er unge og fremadstormende designere og arkitekter som går i bresjen for et mer bærekraftig og inkluderende samfunn.

 

– Havbruk er pekt ut som en fremtidig vekstnæring i Norge, nå som oljealderen etter hvert går mot slutten, og da trenger vi nyskaping og gode løsninger. Dette prosjektet svarer på en rekke utfordringer og er utrolig imponerende, sier Hjemdal.

 

– Tang er den nye plasten

Er tang og tare den nye oljen? De velkjente vannplantene kan i alle fall være den nye plasten, skriver de unge designerne Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue i sin masteroppgave DYPP.

 

De to designerne, som nå jobber sammen i Bekk, har hentet innsikt fra eksperter og forskere på feltet tang og tare. De har laget fire framtidsscenarioer som viser hvordan vannplantene kan utfordre plast fram mot 2050.

 

Designerne har også utviklet en metode for å bruke alginat – et stoff det finnes mye av i blant annet grisetang og stortare – for å erstatte plastfolie. Ved å dyppe frukt og grønnsaker i alginatgelé, får de lang holdbarhet. Alginatemballasjen er både spiselig og sunn.

 

I juryvurderingen påpekes det at prosjektet kan bety ny næring og industri langs hele kysten, og at det potensielt kan føre til store og positive endringer i kampen mot avfall.

 

«Wow! Dette er et så banebrytende prosjekt at vi nesten mangler ord. Presist, innovativt, gjennomarbeidet og bærekraftig – det er imponerende mange gode kvaliteter her,» skriver juryen.

 

Innovasjonspådriver

DOGA-merket Nykommer, som tidligere het Unge talenter, deles ut årlig i forbindelse med DOGA-dagen.

 

DOGA er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra kl. 10.00 på onsdag.

 

Uredigerte bilder fra prisoverrekkelsen legges ut her i løpet av kvelden: https://flic.kr/s/aHsmKSK1ah (Fotokreditering: Sverre Chr. Jarild / Design og arkitektur Norge)

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen

 

Kontaktpersoner:

* Frida van der Drift Breivik, epost fridabreivik92@gmail.com

* Design og arkitektur Norge, rådgiver DOGAs priser Stine Fantoft Berg, mobil 957 52 022

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekst:

Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue mottar DOGA-merket Nykommer på onsdag. Foto: Frøya Thue

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak DYPP-Foto-Frøya Thue.jpg 1,49 MB (2048x1360)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.01.2020 10:11
Teknisk løsning ZEVS AS