presseticker

Skip to main content

DOGA-merket for design og arkitektur:

Bygget kornhus – får pris

  Publisert: 22.02.2023 10:19 - av  Henning Poulsen

Kornets Hus mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Boris Brorman

Norske arkitekter har reist et høysete for korn i Danmark. Nå hedres Reiulf Ramstad Arkitekter med DOGA-merket for design og arkitektur.

– Takket være et svært grundig og samvittighetsfullt utført arkitekturprosjekt har Kornets Hus blitt et viktig samlingspunkt og en formidlingsarena for økologisk landbruk i Danmark, til glede for både bønder og besøkende, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

I forrige uke offentliggjorde DOGA de 12 første av årets merkemottakere. Nå røpes 12 nye vinnere. DOGA-sjefen forteller at nivået er svært høyt. 

– Vi ser en rekke spennende trender, særlig blant mottakerne i arkitektursegmentet. Mange prosjekter har bærekraft, ombruk og oppsirkulering som helt sentrale kvaliteter, sier han. 

DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur. Utmerkelsene deles ut på DOGA 16. mars. 

 

Dansk matpionér fikk norsk hjelp

Hadde det ikke vært for kornet, ville vi kanskje fremdeles vært jegere og sankere. Da er det vel på sin plass at Kornets Hus ble bygget midt i kornåkeren.

 

Danske Jørn Ussing Larsen brenner for korn. Han regnes som en økologisk og biodynamisk pioner, og har vært viktig for gjeninnføringen av gamle kornsorter som spelt og emmer.

 

Altså var det ingen hvemsomhelst som ville bygge et opplevelsessenter for korn og matkultur. Oslo-baserte Reiulf Ramstad Arkitekter sikret seg oppdraget i konkurranse med danske og internasjonale arkitekter.

 

Møtte bønder og bakere

Før de tegnet en eneste linje, bestemte de norske arkitektene seg for å reise til Hjørring for å møte bønder, bakere, lokale ildsjeler og fagfolk. Gjennom disse samtalene fikk de dyptpløyende innsikt i regionens karakter, landsbyer og mennesker. Arkitektene hadde også mange og tette samtaler med både oppdragsgiver så vel som andre interessenter

 

Resultatet er et besøkssenter som forener norsk formspråk og dansk landsbygd. Bygningen er enkel i form og fleksibel i bruk, og arkitekturen låner fra både landskap, kultur og jordbruksarv.

 

I hver ende ruver to mursteinkledde lysbrønner, direkte inspirert av bakerens ovner. Innvendig er publikumsarealet sentrert rundt en ekte bakerovn. Lysbrønnene sørger for naturlig lys, mens de store vinduene på framsiden rammer inn de omkringliggende kornåkrene.

 

Kornets Hus stod ferdig i slutten av 2020, og har allerede blitt et samlingspunkt i lokalsamfunnet. Huset er også en destinasjon som trekker til seg mange besøkende: Alt fra måpende arkitekter til bønder som vil fordype seg i økologisk og biodynamisk landbruk. Toneangivende medier som Politiken og Berlingske Tidende har gitt begeistrede anmeldelser.

 

Og de norske arkitektene er allerede i dialog om å utvikle et tilstøtende uteanlegg – Kornets Hage.

 

«Preg av bakerovner og vindmøller»

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur fremhever at den norske arkitekturen gir danskene muligheten til å se sine egne byggetradisjoner med friske øyne.

 

«Vi er begeistret over den lette, lyse kvaliteten på Kornets Hus på Nordjylland. Reiulf Ramstad Arkitekter har gitt opplevelsessenteret et preg av bakerovner, vindmøller og dansk kulturhistorie. Både estetikken og det håndverksmessige er fremragende utført. Arkitekturen spiller på lag med verdiene og budskapene senteret formidler,» står det i jurykjennelsen.

 

I tillegg vekker det begeistring i juryen at et norsk arkitektfirma er med og øker bevisstheten rundt lokal matforsyning.

(Pressenytt)

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/

 

Finn mer informasjon om prosjektet her: www.doga.no/kornets-hus

 

 

 

Bildetekst:

Kornets Hus mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Boris Brorman

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, kommunikasjonsrådgiver Ellen Heggestad, eh@doga.no, mobil 92 65 35 30

* Design og arkitektur Norge, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22

* Kornets hus, Kristin Ramstad, kristin@rra.no, tlf. 22 80 84 80


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.02.2023 10:19
Teknisk løsning ZEVS AS