presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2016:

Trådløs dødmannsknapp bedrer sikkerheten i båt

  Publisert: 27.04.2016 18:52 - av  Dag Yngve Dahle
Oslo: Mange båtentusiaster har druknet fordi de har latt være å bruke dødmannsknappen om bord. FELL og Eker Design har nå utviklet en mer praktisk dødmannsknapp uten snor. Dette produktet får nå Merket for god design.

Det var onsdag ettermiddag FELL AS, som holder til i Lier, mottok den prestisjefylte designutmerkelsen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA).

 

Utdelingen fant sted på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, som er Norges viktigste møteplass for inspirasjon, nettverksbygging og faglig påfyll.

 

Mange har druknet fordi de har latt være å bruke dødmannsknappen om bord i båt. Problemet har vært snoren, som mange synes hindrer fri bevegelse. Nå har FELL løst problemet med WIMEA, en velfungerende dødmannsknapp uten snor.

 

– Dette er et svært spennende industridesignprosjekt med klare gevinster for båtfolket. En trådløs dødmannsknapp kan rett og slett redde liv - den kan hindre at folk drukner. FELL og Eker Design har benyttet moderne teknologi til å øke sikkerheten ombord, og på den måten er dette en real maritim nyskapning utviklet i Norge, sier Thea Mehl, prosjektleder for designutmerkelser i Norsk design- og arkitektursenter.

 

Frihet vs. trygghet

 

Fell-gründerne ønsket å gjøre det samme for bruk av dødmannsknapp som oppblåsbare redningsvester gjorde for bruk av redningsvester - altså øke sikkerheten med bruk av mer moderne teknologi enn en rød snor festet til en mekanisk bryter.

 

– Vi gikk først til topps i NM i studentbedrifter med prosjektet i 2013. Da vi ville løfte produktet fra en idé til noe fysisk, var det åpenbart at design var en avgjørende faktor. En dødmannsknapp med snor er meget upraktisk på båt og blir ofte neglisjert, sier daglig leder Christian Frost Røine, som etablerte FELL sammen med Fredrik Eriksen.

 

Et trådløs dødmannsknapp måtte være enkel å bruke, behagelig og lett tilgjengelig. De måtte derfor balansere brukerhov, brukerterskel og utseende.

 

– For å kunne putte en trådløs sender på folk var det klart at dette måtte skje på brukerens premisser. Fokuset måtte ikke ligge på frykt og det skremmende. Ved å la design spille en viktig rolle håper vi at produktet gir brukeren følelsen av både frihet og trygghet. Dødmannsknappen er på til en hver tid, den er ikke i veien og gjør at du føler deg trygg hvis uhellet først er ute, sier han, og skryter at samarbeidet med Eker Design.

 

Skryter av designerne

– For et ungt selskap som oss var det utrolig givende å jobbe med Eker Design. De har bidratt med raske veier til konkrete resultater, noe som har vært avgjørende for prosjektet. Deres erfaring med plast, valg og sammenstilling av materialer og produksjonsmetoder gjorde det mulig å industrialisere og produsere produktet, sier Røine.

 

Statistikk fra Sjøfartsdirekoratet viser at syv av ti som omkommer i båtulykker dør av drukning, ofte fordi de havner i vannet uten reell mulighet til å ta seg tilbake til båten. Dermed er det bokstavelig tall livsviktig at en trådløs livline fungerer slik den skal. Det gjør WIMEA.

 

– De største utfordringene har vært den trådløse protokollen og den trådløse elektronikken, som er kjernen i produktet. Signalet mellom enheten i båten og enheten som personen i båten bærer, må være 100 prosent robust og stabil. Verken Bluetooth, WiFi eller andre kjente trådløse protokoller er stabile nok for et slikt produkt. Vi har derfor utviklet en egen trådløs protokoll med svært avanserte trådløse algoritmer, som gjør akkurat det vi lover at den skal gjøre, sier han.

 

Etter lanseringen våren 2015 har utviklingen vært bedre enn ventet.

 

– Vi har levert en betydelig mengde enheter til det norske markedet i tiden etter lanseringen. Fra nyttår har vi merket en sterk økning i etterspørselen. Vi har fått på plass distribusjon til USA, Tyskland, Italia og Frankrike, og er nå på full fart inn i Sverige og andre land i Europa. Tilbakemeldingene fra forhandlerne er meget gode; salget er godt, produktet har ikke feil og kundene er positive, sier han.

 

– Vi er svært takknemlige for å få Merket for god design. Det er en sterk anerkjennelse av mye hardt arbeid og et svært godt team av mennesker. Det betyr veldig mye - spesielt siden dette er det første produktet vi har utviklet, sier Røine.

(Pressenytt)

 

* Transform 2016 streames i sin helhet på doga.no fra klokken 10.00 onsdag 27. april. Priser og utmerkelser deles ut etter kl 18.00.

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektkoordinator Ann Kristin Godager, mobil 911 77 879

* FELL AS, daglig leder Christian Frost Røine, mobil 977 77 961

* Eker Design, administrerende direktør Bård Eker, mobil 906 91 194

 

 

FAKTABOKSER:

 

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, tidligere Designdagen

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå hedres for produkter eller løsninger som de har utviklet i fellesskap

* I år var det 150 søkere

* 27. april mottar 34 av disse Merket for god design

* Av disse er tre nominert til Hedersprisen for god design

* Mer informasjon om Merket for god design: http://www.doga.no/merket

 

 

Bildetekst:

FELL AS og Eker Design mottok Merket for god design for den trådløse dødmannsknappen WIMEA. Foto: FELL.

 

Den trådløse dødmannsknappen WIMEA fjerner behovet for en line. Foto: FELL.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak fell 2_foto_fell.jpg 16,14 kB (5184x3456)
Bilde - vedlegg til sak fell _foto_fell.jpg 1,73 kB (2560x1374)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 27.04.2016 18:52
Teknisk løsning ZEVS AS