presseticker

Skip to main content

DOGA-merket for design og arkitektur:

Slik gjør denne snøinnovasjonen fjellturen tryggere – nå får den pris

  Publisert: 15.02.2023 09:30 - av  Henning Poulsen

SNØSAG. En norsk snøsag letter arbeidet til skredekspertene. Nå mottar prosjektet DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Håkan Stenlund

En forenklet og forbedret norsk snøsag har utløst et skred av bestillinger fra hele verden. Nå hedres Tindeq med DOGA-merket for design og arkitektur.

DOGA-merket for design og arkitektur deles ut 16. mars i Oslo, men allerede nå røper DOGA de 12 første vinnerprosjektene. Blant disse finner vi den nye snøsagen til Tindeq.

 

– Dette er industridesign av beste merke, og resultatet kan hjelpe skredeksperter i både Norge og andre land med å gjøre en bedre jobb for å trygge fjellheimen, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

 

DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur til å skape verdi for miljø, samfunn og økonomi.

 

Ekspertene var misfornøyde

Med stadig flere folk til fjells vinterstid, blir pålitelig skredvarsling desto viktigere. Om lag 100 skredobservatører fra NVE-driftede Varsom.no bidrar til å holde fjellheimen trygg. Men det mest sentrale verktøyet deres – snøsagen – har hatt klare mangler.

 

Produsenten Tindeq fikk nyss i at skredekspertene rutinemessig tester alt som blir laget av snøsager – og at de ikke var fornøyde med noen av dem. Kunne de tenke seg å bistå i utviklingen av en helt ny snøsag?

 

Varsom gikk med på dette, og med produktdesigner Jørgen Blindheim på laget skred Tindeq til verks. Gjennom intervjuer med fagekspertisen avdekket de et paradoks: Sagbladet måtte være én meter langt, og samtidig passe i en sekk.

 

Ekstremtesting i fjellheimen

Designteamet brukte mye tid på å finne det best egnede materialet. De kom etter hvert fram til at aluminium ville gi en sag som både var lett og solid. Skjøtene ga også en del hodebry. Ingen del kunne være lengre enn 40 centimeter, og det var vanskelig å oppnå den rette stivheten.

 

En rekke prototyper ble testet under krevende forhold, og til slutt var både skredeksperter, designer og produsent fornøyde. Tindeq kunne sende snøsagen i produksjon, men snart var det noe som skurret. Med hele 18 deler å montere ble det klart at produktet likevel var blitt for komplisert. Dermed bar det tilbake til tegnebrettet.

 

Sluttresultatet er en snøsag med bare tre deler. Låsemekanismen er integrert i hver del, noe som gjør at sagen er solid, holdbar og enkel å legge sammen. Selve produksjonsprosessen er kraftig forenklet.

 

Etter lanseringen i 2021 har snøsagen fra Tindeq solgt svært godt både i Norge og internasjonalt.

 

«Ubegripelig» god sag

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur konkluderer med at Tindeqs snøsag er et funksjonelt og elegant produkt med høy samfunnsverdi.

 

«Vi er rett og slett imponert over denne snøsagen! Vi mener dette er et skoleeksempel på god industridesign. Sagen har et presist, ryddig og tydelig uttrykk. Den kombinerer lett vekt med styrke og holdbarhet, og den er enkel å montere. Det er nesten ubegripelig at produktdesignerne har klart å integrere låsmekanismene på en så smart måte,» står det i jurykjennelsen.

(Pressenytt)

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/

 

Finn mer informasjon om prosjektet her:

Sammenleggbar snøsag for enklere skredvarsling | DOGA

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, kommunikasjonsrådgiver Ellen Heggestad, eh@doga.no, mobil 92 65 35 30

* Design og arkitektur Norge, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22

* Sammenleggbar snøsag for skredanalyser, Jørgen Blindheim, jorgen@blims.no, mobil 90 50 22 16

 

Bildetekst:

SNØSAG. En norsk snøsag letter arbeidet til skredekspertene. Nå mottar prosjektet DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Håkan Stenlund

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.02.2023 09:30
Teknisk løsning ZEVS AS