presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2016:

Priset for verdens første rulleski med skivebremser og unik sjakkapp

  Publisert: 27.04.2016 18:53 - av  Dag Yngve Dahle

Oslo: RollerSafe har utviklet de første effektive bremsene for rulleski. PlayMagnus lar brukerne spille sjakk mot Magnus Carlsen som åtteåring. Nå får prosjektene Merket for god design.

Det var onsdag ettermiddag RollerSafe og Soon Design samt PlayMagnus og Making Waves mottok den prestisjefylte designutmerkelsen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA).

 

Utdelingen fant sted på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, som er Norges viktigste møteplass for inspirasjon, nettverksbygging og faglig påfyll.

 

– Design er ofte viktig når gode produkter rettet mot idrettsutøvere blir til, men når det gjelder rulleski har utviklingen vært moderat i mange år. Rulleski med velfungerende trådløse skivebremser er en real nyvinning, og er i tillegg god industridesign basert på brukeerfaringer over lang tid. I arbeidet med PlayMagnus-appen har Making Waves brukt interaksjonsdesign og grafisk design for å lage et nyskapende og engasjerende spill som kombinerer lek og læring. Appen er et godt eksempel på hvordan det går an å bygge en merkevare på en intelligent og fremoverlent måte, sier Thea Mehl, prosjektleder for designutmerkelser i Norsk design- og arkitektursenter.

 

RollerSafe: Brems med rulleski

Skiglade nordmenn kjøper 30.000 rulleski hvert eneste år. Dagens rulleski skiller seg lite fra dem som ble solgt for 20 år siden, og nå som da har skiene en fundamental mangel: Bremser. Hittil har det i praksis ikke eksistert en funksjonell og trygg metode for å kontrollere farten i trafikken, ned bakker og inn mot rundkjøringer. RollerSafes løsning er rulleski med trådløse skivebremser.

 

– Vi har flere ivrige skiløpere og rulleskibrukere i teamet, og har erfart på kroppen usikkerheten og faren for skader som er forbundet med rulleski. Selv ikke i rulleskiløyper er det trygt uten bremser. RollerSafe ble etablert for å utvikle en teknologi som er like enkel og trygg som sykkelbremser, sier Jon Ricaurte Aasen, salgs- og markedsansvarlig i RollerSafe.

 

Design har vært helt essensielt i prosessen, som er gjennomført sammen med Soon Design.

 

– Funksjonalitet, vekt, størrelse og kostnader stiller betydelige krav til design og utforming. Design er viktig for å skape et avansert, høyteknologisk og samtidig brukervennlig produkt, sier han.

 

Utviklingsprosessen har vært tidkrevende - den har faktisk pågått i mer enn seks år - noe som illustrerer kompleksiteten i produktet.

 

– Vi har brukt kjente komponenter fra andre sportsprodukter, nyutviklede komponenter, trådløs teknologi og tilpasset software. Alt skal fungere sammen og oppfylle krav til vekt, størrelse, materialstyrke, slitasje, fuktbestandighet og sikkerhet. Et annet element har vært tilpasning av bremsenes egenskaper til brukerens preferanser, slik at brukeren via en mobilapp kan forhåndsjustere bremsekraften, sier Aasen.

 

Satser utenlands

Brukere kan oppdatere programvaren til rulleskiene i en egen app. I appen er det også mulig å stille inn ønsket bremsestyrke for ulike personer, slik at både små og store familiemedlemmer kan bruke skiene.

 

RollerSafe er verdens første rulleski med funksjonelle og brukertilpassede bremser. Det forklarer de gode resultatene av satsingen hittil. Lanseringen i 2015 var vellykket og salget i 2016 var positivt. Selskapet selger rulleski til kunder i Europa, Asia og USA.

 

– Målet er å ta en ledende posisjon innen rulleski internasjonalt. Vi venter at eksportandelen over tid vil utgjøre 50 prosent av vår omsetning. Responsen i markedet har vært svært positiv. Vi ser på Merket for god design som en anerkjennelse av den jobben teamet har lagt ned over mange år, og det gir motivasjon til jobbe videre, sier han.

 

Teknologien kan brukes på andre produkter enn rulleski, og nettopp dette vil selskapet gjøre.

 

– Vi har som ambisjon å ta i bruk bremseteknologien på andre produkter innen sport, fritid og helse, for eksempel på rulleskøyter, sykler og barnevogner. Vi går for flere tildelinger av Merket for god design, sier Aasen.

 

 

Play Magnus: Kreativ og kritisk læring

Magnus Carlsen ønsket å øke folks interesse for og kunnskap om sjakk – og samtidig legge grunnlaget for en tilværelse etter toppidrettskarrieren. Resultatet, den svært populære appen PlayMagnus, kombinerer lek og læring på en måte som er fremmed i sjakkverden.

 

– Magnus har i lang tid brukt sjakk som et verktøy for å lære bort kritisk og kreativ tenking til folk i alle aldre. At vi nå får Merket for god design for PlayMagnus-appen viser forhåpentligvis at vi har lykkes med dette, og at vi kanskje samtidig har klart å få sjakken til å fremstå som noe som er gøy og kult, sier Kate Murphy, administrerende direktør i Play Magnus.

 

Hun forteller at hjertesaken til Magnus Carlsen er å få sjakken inn i klasserommene og i de tusen hjem. Derfor har han spilt oppvisningsspill mot kjendiser og statsledere og gjennomført stunt som blindesjakk mot flere titalls motstandere samtidig. Dette var likevel ikke tilstrekkelig for å nå sjakkgeniets målsetninger.

 

Enkel, modig design

I 2013 stiftet han selskapet Play Magnus. Designbyrået Making Waves ble samtidig engasjert for å skape et spill som kunne gi en ny opplevelse av sjakk og engasjere folk som ikke har spilt før.

 

– Helt fra begynnelsen var tanken vår å bruke enkle, modige designgrep for å skille oss fra alle andre sjakkapplikasjoner. Vi satt sammen et lite, tverrfaglig team som jobbet tett sammen gjennom hele utviklingen, sier Murphy.

 

Designerne begynte tidlig å lage prototyper som deretter ble utsatt for grundige brukertester. Resultater herfra ble tatt med videre i utviklingsarbeidet, blant annet forslag til hvordan veiledning og tilbakemeldinger kunne fungere bedre underveis i spillet. Selv i dag videreutvikles appen fortløpende ved hjelp av registrert brukeradferd.

 

– Folk har spilt sjakk i hundrevis av år, og det er bare så mange måter du kan vise et brett og 32 brikker på. Likevel føler jeg at Martin Holm i Making Waves tok sjakkopplevelsen til et nytt nivå. Som nordamerikaner har jeg stor respekt for enkelheten i skandinavisk design, og den har Martin klart å overføre til appen, sier Murphy.

 

700 000 nedlastinger

En av ideene til Play Magnus var å gi brukerne muligheten til å spille sjakk mot forskjellige utgaver av Magnus Carlsen, fra alderen 5 og opp til dagens verdensmesterutgave. Dette har blitt en spennende og personlig vri på vanskelighetsnivåene som følger med de mer generiske sjakkprogrammene som finnes på markedet.

 

Det er også lagt mye ressurser i å få til typografi, farger og elementer på en måte som passer til en liten skjerm. Kontraster og lesbarhet følger krav til universell utforming, og strukturen er lagt opp mest mulig intuitivt, slik at det er enkelt å komme i gang.

 

Appen PlayMagnus ble lansert i det stille i App Store og Google Play i februar 2014, og takket være jungeltelegrafen ble den raskt lastet ned nærmere en halv million ganger. De siste månedene har beskjeden markedsføring løftet antall nedlastinger til om lag 700 000. PlayMagnus brukes også på flere skoler som del av undervisningen.

(Pressenytt)

 

* Transform 2016 streames i sin helhet på doga.no fra klokken 10.00 onsdag 27. april. Priser og utmerkelser deles ut etter kl 18.00.

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektkoordinator Ann Kristin Godager, mobil 911 77 879

* RollerSafe, salgs- og markedsansvarlig Jon Ricaurte Aasen, mobil 478 61 743.

* RollerSafe, gründer og sjefsdesigner Atle Stubberud, mobil 986 86 939.

* Play Magnus, administrerende direktør Kate Murphy, mobil 479 10 788

 

FAKTABOKSER:

 

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, tidligere Designdagen

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå hedres for produkter eller løsninger som de har utviklet i fellesskap

* I år var det 150 søkere

* 27. april mottar 34 av disse Merket for god design

* Av disse er tre nominert til Hedersprisen for god design

* Mer informasjon om Merket for god design: http://www.doga.no/merket

 

Bildetekster:

RollerSafe og Soon Design mottok Merket for god design for rulleski med bremseteknologi. Foto: RollerSafe.

 

De trådløse skivebremsene opereres fra stavene mens man går på rulleski. Nå hedres prosjektet med Merket for god design. Foto: RollerSafe.

 

Play Magnus og Making Waves mottok Merket for god design for sjakkapplikasjonen PlayMagnus.

 

 

Merk:

 

Øyeblikkelig etter at utmerkelsene har blitt delt ut vil det legges ut bilder, jurykjennelser og annen informasjon her:

http://doga.no/merket/industridesign/rollersafe

http://doga.no/merket/interaksjonsdesign/playmagnus

 

Når utmerkelsene har blitt delt ut vil det også legges ut filmer om mottakerne her:

https://vimeo.com/164252463

https://vimeo.com/164240071

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak rollersafe.jpg B (5616x3744)
Bilde - vedlegg til sak rollersafe3.jpg B (960x626)
Bilde - vedlegg til sak playmagnus MID024_bilde01.jpg B (1906x1072)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 27.04.2016 18:53
Teknisk løsning ZEVS AS