presseticker

Skip to main content

Økonomispill og sparkesykkel nominert til hederspris

  Publisert: 16.01.2020 13:00 - av  Henning Poulsen

Hepro/Krabat er nominert til DOGA Hedersmerket. Foto: Heidi Dokter

Prestativo er nominert for spillet Economio. Foto: Larssen & Amaral

Et spennende brettspill lærer unge verdien av penger. En knalltøff sparkesykkel visker ut skillelinjen mellom leketøy og hjelpemiddel. Nå er begge prosjektene nominert til selve DOGA Hedersmerket.

Onsdag 22. januar avgjøres det hvem som mottar den viktige prisen. Overrekkelsen skjer på DOGA-dagen 2020 i Oslo.

 

Hele 10 prosjekter er nominert til DOGA Hedersmerket i år. De nominerte er plukket ut av en fagtung jury fra listen over årets mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur og DOGA-merket Nykommer. Rogaland er det fylket i Norge med flest nominasjoner til DOGA Hedersmerket i år.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), forteller at det uvanlig store antallet nominerte reflekterer det høye nivået på innsendte design- og arkitekturprosjekter i år.

 

– Her finner vi alt fra offentlige virksomheter til både små og store bedrifter i de fleste sektorer, og videre til noen av de fremste unge talentene vi har i bransjen. De har alle til felles at de bruker design og arkitektur for å løse komplekse utfordringer, skape stor verdi for brukeren og bidra til et bærekraftig samfunn, sier Hjemdal.

 

Tøff sykkel for alle

Også barn med funksjonsnedsettelser ønsker å være i aktivitet, noe mange hjelpemidler ikke tar høyde for. Hepro og datterselskapet Krabat har utviklet en løpe- og sparkesykkel som sletter grensen mellom produkter for barn med funksjonsnedsettelser og produkter for alle barn.

 

Sykkelen Krabat Runner er et resultat av en brukerrettet designprosess der målet har vært å gi barn med funksjonsnedsettelser mulighet til å delta i lek og sosiale aktiviteter med andre barn. Den har tre hjul, lar seg tilpasse brukeren og er konstruert for å tåle utendørslek.

 

DOGA-juryen roser Hepro for å ha utviklet en sykkel som er så tøff at også funksjonsfriske barn ønsker å bruke den.

 

«Valgene som er tatt i den grundige utviklingsprosessen, er innsiktsfulle og kloke, og øker produktets levetid og bruksområder. Juryen har stor tro på at Krabat Runner vil bidra til å senke barrieren mellom barn med funksjonsnedsettelse og andre barn og åpne nye arenaer for lek og sosial omgang barn imellom,» skriver juryen.

 

Spiller seg til økonomisk edruelighet

Nettbank. Betalingsapper. Mobil lommebok. Alt dette gjør livene våre enklere, men baksiden av mynten er at verdien av penger bokstavelig talt blir mindre håndgripelig, særlig for dagens unge.

 

Nettopp derfor ønsket Haugesund-bedriften Economio å lage et brettspill – som også har fått navnet Economio – som lærer unge å ta ansvar for egen økonomi. De koblet på designpartner Larssen & Amaral for å være sikker på at spillet skulle appellere til målgruppen.

 

Larssen & Amaral ledet en brukersentrert tilnærming på både spilldesign og det visuelle uttrykket. Et eget team med tenåringer deltok i workshoper og konseptutvikling. Flere prototyper av Economio ble testet på ungdom, foreldre, lærere og brettspillklubber over hele landet.

 

Ifølge juryen er Economio et spill som både unge og godt voksne kan ha stor nytte av:

 

«Bare det at unge lærer å legge av litt til uforutsette ting, er verdt prisen for spillet alene. Designprosessen har vært særdeles grundig, og resultatet er et svært gjennomtenkt spill som like fint kan spilles over fredagstacoen hjemme som i et klasserom på skolen. Spillet snakker også om sirkulærøkonomi på en veldig enkel og lur måte, og stimulerer på den måten til et mer ansvarlig forbruk,» står det i jurykjennelsen.

 

Den fremste DOGA-prisen

DOGA Hedersmerket er den fremste blant DOGAs priser. Det deles ut årlig i forbindelse med DOGA-dagen. I tillegg til Prestativo og Hepro er også Forsvarsbygg, Lindenes Havhotell, Telemarkskanalen regionalpark, Reaktor, Hepro, Bonitet Arkitektur, musikkprodusent Espen Andersen og de unge designerne Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue nominert til prisen.

 

DOGA er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

FAKTABOKSER:

Her er de nominerte til DOGA Hedersmerket

DOGA Hedersmerket er den største anerkjennelsen blant DOGAs priser. Det gis til særlig gode prosjekter som har mottatt DOGA-merket eller DOGA-merket Nykommer. Blant årets søkere har juryen plukket ut følgende kandidater:

 

Prosjekt: NeoBeat
Oppdragsgiver: Laerdal Global Health
Utøver: Laerdal Global Health

 

Prosjekt: Under
Oppdragsgiver: Lindesnes Havhotell
Utøver: Snøhetta

 

Prosjekt: Soria Moria Badstu
Oppdragsgiver: Telemarkskanalen regionalpark
Utøver: Feste Landskap / Arkitektur

Prosjekt: Krabat Runner
Oppdragsgiver: Hepro, avd. Krabat
Utøver: Krabat

 

Prosjekt: Landscape Healing
Oppdragsgiver: Forsvarsbygg
Utøver: 3RW arkitekter

 

Prosjekt: Elements of AI
Oppdragsgiver: Reaktor
Utøver: Feed

 

Prosjekt: Economio
Oppdragsgiver: Economio
Utøver: Larssen & Amaral

 

Prosjekt: Espen Andersen
Oppdragsgiver: Espen Andersen
Utøver: Larssen & Amaral

 

 

Prosjekt: Barking up the right tree (DOGA-merket Nykommer)
Utøver: Bonitet Arkitektur – Ida Wressel og Nikolina Søgnen

 

Prosjekt: DYPP (DOGA-merket Nykommer)
Utøver: Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue

 

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen

 

Kontaktpersoner:

* Prestativo, Karoline Kolstø, mobil 92283646

* Larssen & Amaral, Eric Amaral Rohter, mobil 405 54 966

* Hepro/Krabat, Jeanine Hauan Flaaten, mobil 926 15 340

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekster:

Hepro/Krabat er nominert til DOGA Hedersmerket. Foto: Heidi Dokter

 

Prestativo er nominert for spillet Economio. Foto: Larssen & Amaral

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.01.2020 13:00
Teknisk løsning ZEVS AS