presseticker

Skip to main content

DOGA-merket 2020:

Økonomispill og sparkesykkel får viktig utmerkelse

  Publisert: 22.01.2020 07:14 - av  Henning Poulsen

Economio utmerkes for spillet Economio. Foto: Larssen & Amaral

Hepro/Krabat mottar DOGA-merket for Krabat Runner. Foto: Heidi Dokter

Economio har laget et brettspill lærer unge verdien av penger. Hepro står bak en sparkesykkel visker ut skillelinjen mellom leketøy og hjelpemiddel. Nå får de utmerkelsen DOGA-merket.

Utmerkelsen blir delt ut onsdag 22. januar på DOGA-dagen 2020 i Oslo.

 

Både Hepro og Economio er dessuten nominert til kveldens hovedpris; DOGA Hedersmerket. Den deles ut mot slutten av dagen.

 

– DOGA-merket for design og arkitektur løfter fram de beste prosjektene og viser hvordan design og arkitektur bidrar til innovasjon og verdiskaping i Norge, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er den største og viktigste tverrfaglige prisen som deles ut til design- og arkitekturprosjekter i Norge. Han forteller at kriteriene for å få DOGA-merket er svært strenge, og er full av lovord om både Prestativo og Hepro.

 

– Spillet til Economio er en annerledes og forfriskende måte å hjelpe unge med å utvikle gode vaner i privatøkonomien, noe som slett ikke kommer av seg selv. Krabat-sykkelen er rett og slett et fremragende stykke designarbeid. Det er svært vanskelig å utvikle et produkt som er attraktivt og nyttig både for funksjonsfriske og de med funksjonsnedsettelser, sier han.

 

Tøff sykkel for alle

Også barn med funksjonsnedsettelser ønsker å være i aktivitet, noe mange hjelpemidler ikke tar høyde for. Hepro og datterselskapet Krabat har utviklet en løpe- og sparkesykkel som sletter grensen mellom produkter for barn med funksjonsnedsettelser og produkter for alle barn.

 

Sykkelen Krabat Runner er et resultat av en brukerrettet designprosess der målet har vært å gi barn med funksjonsnedsettelser mulighet til å delta i lek og sosiale aktiviteter med andre barn. Den har tre hjul, lar seg tilpasse brukeren og er konstruert for å tåle utendørslek.

 

DOGA-juryen roser Hepro for å ha utviklet en sykkel som er så tøff at også funksjonsfriske barn ønsker å bruke den.

 

«Valgene som er tatt i den grundige utviklingsprosessen, er innsiktsfulle og kloke, og øker produktets levetid og bruksområder. Juryen har stor tro på at Krabat Runner vil bidra til å senke barrieren mellom barn med funksjonsnedsettelse og andre barn og åpne nye arenaer for lek og sosial omgang barn imellom,» skriver juryen.

 

Spiller seg til økonomisk edruelighet

Nettbank. Betalingsapper. Mobil lommebok. Alt dette gjør livene våre enklere, men baksiden av mynten er at verdien av penger bokstavelig talt blir mindre håndgripelig, særlig for dagens unge.

 

Nettopp derfor ønsket Haugesund-bedriften Economio å lage et brettspill – som også bærer navnet Economio – og som lærer unge å ta ansvar for egen økonomi. De koblet på designpartner Larssen & Amaral for å være sikker på at spillet skulle appellere til målgruppen.

 

Larssen & Amaral ledet en brukersentrert tilnærming på både spilldesign og det visuelle uttrykket. Et eget team med tenåringer deltok i workshoper og konseptutvikling. Flere prototyper av Economio ble testet på ungdom, foreldre, lærere og brettspillklubber over hele landet.

 

Ifølge juryen er Economio et spill som både unge og godt voksne kan ha stor nytte av:

 

«Bare det at unge lærer å legge av litt til uforutsette ting, er verdt prisen for spillet alene. Designprosessen har vært særdeles grundig, og resultatet er et svært gjennomtenkt spill som like fint kan spilles over fredagstacoen hjemme som i et klasserom på skolen. Spillet snakker også om sirkulærøkonomi på en veldig enkel og lur måte, og stimulerer på den måten til et mer ansvarlig forbruk,» står det i jurykjennelsen.

 

Mer bærekraft og tverrfaglighet

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

 

– Det har vært en enorm bredde i årets søknader, samtidig som vi har lagt lista høyere enn noen gang før. Både bærekraft og tverrfaglighet er noe som går igjen hos veldig mange av de som mottar DOGA-merket i år. De beste design- og arkitekturprosjektene er de som svarer på konkrete samfunnsutfordringer, sier Tor Inge Hjemdal i DOGA.

 

DOGA er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra kl. 10.00 på onsdag.

 

Uredigerte bilder fra prisoverrekkelsen legges ut her i løpet av kvelden: https://flic.kr/s/aHsmKSK1ah (Fotokreditering: Sverre Chr. Jarild / Design og arkitektur Norge)

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen

 

Kontaktpersoner:

* Economio, Karoline Kolstø, mobil 92283646

* Larssen & Amaral, Eric Amaral Rohter, mobil 405 54 966

* Hepro/Krabat, Jeanine Hauan Flaaten, mobil 926 15 340

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekster:

Economio utmerkes for spillet Economio. Foto: Larssen & Amaral

 

Hepro/Krabat mottar DOGA-merket for Krabat Runner. Foto: Heidi Dokter

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.01.2020 07:14
Teknisk løsning ZEVS AS