presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2015:

Norsk skiskyttersikte i verdenstoppen – SPERREFRIST TIL KL 18.00 I DAG

  Publisert: 15.04.2015 07:40 - av  Henning Poulsen

K.G. Larsen Biathlon og Konstrukt mottok Merket for god design for Larsen Biathlon Dioptersikte. Foto: Jan Harald Helmersen / Aasulv Tønnesland

Oslo: Med et realt designladegrep har utstyrsleverandøren K.G. Larsen Biathlon på Øyslebø i Vest-Agder utviklet et skiskyttersikte som er unikt på verdensmarkedet. Nå hedres de med Merket for god design.

Onsdag ettermiddag mottok K.G. Larsen Biathlon og designbyrået Konstrukt den ettertraktede designutmerkelsen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA). Utdelingen skjedde på Designdagen, landets viktigste møteplass for designbransjen, næringsliv og offentlig sektor.

 

– Bruk av designkompetanse har blitt en nødvendighet for å lykkes nesten uavhengig av hvilken bransje du er i og hvilke målgrupper du retter deg imot. Mottakerne av Merket for god design 2015 viser at de kan løse samfunnsutfordringer og skape innovative, lønnsomme produkter og tjenester, sier Thea Mehl. Hun er prosjektleder for designutmerkelser i Norsk design- og arkitektursenter, som står bak prisene.

 

Halvveisløsninger for skiskytterne

I 40 år har K.G. Larsen Biathlon utviklet og solgt utstyr til skiskyttere over hele verden. I skrivende stund er det om lag 30 000 aktive utøvere. – Markedet er lite, noe som gjør at skiskytterne alltid blir nedprioritert i våpenindustrien. Det er ikke lønnsomt for de store våpenprodusentene å utvikle utstyr til en i deres øyne liten sportsgren, forklarer daglig leder Hans Ivar Larsen.

 

Det betyr at mye skiskytterutstyr bare er avarter av utstyr som brukes i vanlig presisjonsskyting. Siktene som finnes på markedet er dyre og passer ikke spesielt godt til formålet. Justeringsløsningene kan fryse fast eller tette seg med snø, is og regn, mens rammene av aluminium kan bli sprø og knekke i kulda.

 

Hans Ivar Larsen og børsemaker og eier Kjell Gunnar Larsen har sammen med industridesigner Åsulv Tønnesland fra Konstrukt på Hornnes vært igjennom et langt og krevende utviklingsløp for å komme opp med et nytt og bedre sikte.

 

Verdens første i plast

– Dette har vært et utfordrende prosjekt på grunn av kompleksiteten til produktet vi ville utvikle. Kravene til nøyaktighet er nådeløse. Det må fungere helt feilfritt ved hver justering, i alle temperaturer og tåle alle påkjenninger det utsettes for i et løp, sier Hans Ivar Larsen.

 

Resultatet er Larsen Biathlon Diopter, som ikke er mindre enn verdens første sikteinstrument i plast til skiskyting. Grunnkonstruksjonen består av et helt stykke karbonfiberarmert termoplast. Dermed veier siktet mindre enn konkurrentenes metalltunge løsninger. Plasten har også gjort det mulig å forme produktet til en kompakt og enkel form som beskytter siktelinjen og bevegelige deler. Dødknepp, et klassisk problem med mange dioptersikter, unngås takket være en innvendig trykkfjær.

 

– Handelsblokaden mellom Russland og Norge har rammet oss hardt. Vi har derfor gjort store investeringer i egne produkter, deriblant dioptersiktet som nå får Merket for god design. Når hele produktporteføljen er klar regner vi med å doble vår årlige omsetning, understreker Larsen.

(Pressenytt)

 

* Designdagen 2015 streames på doga.no fra klokken 09.00 onsdag 15. april. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Larsen Biathlon, daglig leder Hans Ivar Larsen, tlf. 38 28 76 19, Post@larsenbiathlon.com

* Konstrukt, industridesigner Åsulv Tønnesland, mobil 901 36 233

* Norsk design- og arkitektursenter, kommunikasjonsansvarlig Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

 

 

FAKTABOKSER:

 

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå hedres for produkter eller løsninger som de har utviklet i fellesskap

* I år var det 128 søkere

* 15. april mottar 43 av disse Merket for god design

* Av disse er fire nominert til Hedersprisen for god design

* Mer informasjon om Merket for god design: http://www.doga.no/merket

 

 

Bildetekst:

K.G. Larsen Biathlon og Konstrukt mottok Merket for god design for Larsen Biathlon Dioptersikte. Foto: Jan Harald Helmersen / Aasulv Tønnesland

 


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.04.2015 07:40
Teknisk løsning ZEVS AS