presseticker

Skip to main content

DOGA-merket 2020:

Talentpris for kvinneprosjekt på Zanzibar

  Publisert: 22.01.2020 09:52 - av  Henning Poulsen

Eva Storrusten mottar DOGA-merket Nykommer på onsdag for «Reclaim Women’s Space – a garden at Hurumzi Square». Foto/ill.: Eva Storrusten

Arkitekt Eva Storrusten har tegnet et fristed for kvinner midt i Zanzibars turistifiserte gamleby. Nå får hun utmerkelsen DOGA-merket Nykommer.

Utmerkelsen blir delt ut onsdag 22. januar på DOGA-dagen 2020 i Oslo.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), forteller at årets mottakere av DOGA-merket Nykommer er unge og fremadstormende designere og arkitekter som går i bresjen for et mer bærekraftig og inkluderende samfunn.

 

– Masterprosjektet til Eva Storrusten er et svært spennende eksempel på hvordan design og arkitektur kan brukes for å hjelpe marginaliserte grupper i samfunnet, sier Hjemdal.

 

Tar tilbake gamlebyen

Zanzibar by har tradisjonelt vært inndelt i egne steder for kvinner og menn. Økende turisme fordriver lokale kvinner fra mange deler av byen og bidrar til at kvinnene blir stadig mer isolerte.

 

I sin masteroppgave ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo – «Reclaim Women’s Space – a garden at Hurumzi Square» – foreslår Eva Storrusten å lage et eget sted for kvinner i Zanzibars gamleby.

 

Bygningen i Storrustens masteroppgave kombinerer nordisk formspråk med lokal byggeskikk, og har en rekke ulike bruksområder. På bakkeplan er det åpent for alle, mens de tre etasjene over tilbyr kurs, kino og sosiale aktiviteter for kvinner.

 

Juryen er imponert over resultatet, og fremhever Eva Storrustens grundige forståelse av lokale skikker og forhold:

 

«Søkeren har jobbet dypt og grundig med å analysere den lokale kulturen, noe det innsiktsfulle og veltegnede bidraget vitner om. Det er spennende hvordan lokal kultur og arkitektur er kombinert med det nordiske formspråket, og vi synes søkeren har lykkes med å skape en unik møteplass for kvinnene i Old Stone Town,» står det i jurykjennelsen.

 

Innovasjonspådriver

DOGA-merket Nykommer, som tidligere het Unge talenter, deles ut årlig i forbindelse med DOGA-dagen.

 

DOGA er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra kl. 10.00 på onsdag.

 

Uredigerte bilder fra prisoverrekkelsen legges ut her i løpet av kvelden: https://flic.kr/s/aHsmKSK1ah (Fotokreditering: Sverre Chr. Jarild / Design og arkitektur Norge)

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen

 

Kontaktpersoner:

* Eva Storrusten, mobil 980 75 440

* Design og arkitektur Norge, rådgiver DOGAs priser Stine Fantoft Berg, mobil 957 52 022

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekst:

Eva Storrusten mottar DOGA-merket Nykommer på onsdag for «Reclaim Women’s Space – a garden at Hurumzi Square». Foto/ill.: Eva Storrusten


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.01.2020 09:52
Teknisk løsning ZEVS AS