presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2015:

Søt musikk for norsk designsuksess – SPERREFRIST TIL KL 18.00 I DAG

  Publisert: 15.04.2015 07:55 - av  Henning Poulsen

Freebit og Snø mottok Merket for god design for den patenterte ørepluggen C-Shape Freebits. Foto: Freebit

Oslo: Norske Freebit nyter global suksess etter å ha utviklet øreplugger som ikke ramler ut av øret i tide og utide. Nå hedres de med Merket for god design.

Onsdag ettermiddag mottok Freebit og designbyrået Snø den ettertraktede designutmerkelsen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA). Utdelingen skjedde på Designdagen, landets viktigste møteplass for designbransjen, næringsliv og offentlig sektor.

 

– Bruk av designkompetanse har blitt en nødvendighet for å lykkes nesten uavhengig av hvilken bransje du er i og hvilke målgrupper du retter deg mot. Mottakerne av Merket for god design 2015 viser at de kan løse samfunnsutfordringer og skape innovative, lønnsomme produkter og tjenester, sier Thea Mehl. Hun er prosjektleder for designutmerkelser i Norsk design- og arkitektursenter, som står bak prisene.

 

Øreplugger til besvær

Hvem har vel ikke følt blodet koke når øretelefonen faller ut – igjen – og avbryter den gode musikkopplevelsen. Produsenten Freebit ønsket å se på hvordan dette kunne unngås.

 

– Uansett om du jogger rundt Central Park i New York, løper for å rekke flyet til Brüssel, sover til musikk på toget eller går tur med bikkja på Grünerløkka, har du behov for øreplugger som er komfortable, stabile og fleksible. Vi lurte fælt på hvorfor ikke slike plugger allerede eksisterte. Vi bestemte oss for å gjøre noe med det, sier Johan Sundkvist, direktør for produktutvikling i Freebit.

 

Individuell standardisering

Designbyrået Snø fra Fredrikstad ble rekruttert til prosjektet. Sammen med Freebit gikk de inn i et utviklingsløp der de utforsket både ørefasonger og brukssituasjoner.

 

– Utfordringen var å sikre god passform i et begrenset, variert og følsomt område. Gjennom studier av ørets anatomi fant vi punkter som var felles for 98 prosent av oss. Vi skjønte at vi måtte gjøre noe så tilsynelatende paradoksalt som å standardisere for individuelle behov, forklarer Sundkvist.

 

Verdensledende løsning

Resultatet er C-Shape Freebits – en patentert øreplugg med en C-bue som utnytter ørets form for å skape en stabil, behagelig lytteopplevelse. Denne tok Freebit etter hvert verdenspatent på, og i dag leases løsningen av store aktører som Monster, Jawbone og Jaybird. Den norske løsningen har tatt over store deler av markedet og er i dag det ledende ergonomiske øregrensesnittet for kablede og trådløse øretelefoner i verden.

 

Dette kunne ikke designjuryen vende det døve øret til: «Juryen er imponert over Freebit-konseptet og den ergonomivennlige C-buen. Den sitter, bokstavelig talt. Dette er et solid stykke industridesign», skriver juryen i sin kjennelse. De berømmer også hvordan Freebit har lykkes med å spesifisere designet slik at de kan lease løsningen til en rekke globale elektronikkselskaper.

(Pressenytt)

 

* Designdagen 2015 streames på doga.no fra klokken 09.00 onsdag 15. april. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Freebit, produktutviklingsdirektør Johan Sundkvist, mobil 458 11 397

* Norsk design- og arkitektursenter, kommunikasjonsrådgiver Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

 

 

FAKTABOKSER:

 

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå hedres for produkter eller løsninger som de har utviklet i fellesskap

* I år var det 128 søkere

* 15. april mottar 43 av disse Merket for god design

* Av disse er fire nominert til Hedersprisen for god design

* Mer informasjon om Merket for god design: http://www.doga.no/merket

 

 

Bildetekst:

Freebit og Snø mottok Merket for god design for den patenterte ørepluggen C-Shape Freebits. Foto: Freebit

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.04.2015 07:55
Teknisk løsning ZEVS AS