presseticker

Skip to main content

Nominert til DOGA Hedersmerket:

Samlende kulturhus nominert til høythengende hederspris

  Publisert: 07.03.2023 13:22 - av  Henning Poulsen

NOMINERT. Vega Scene er nominert til DOGA Hedersmerket. Foto: Gitte Paulsbo

 

I TOPPKLASSE. Vega Scene er arkitektur i toppklasse, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge. Foto: DOGA

Foto: Åse Holte

De har bygget et rimelig og samlende hus for Oslos uavhengige teater- og kulturliv. Nå er Vega Scene nominert til DOGA Hedersmerket.

Vega Scene skal nå kjempe mot fire andre nyskapende prosjekter om den høythengende prisen: Et lydprosjekt for skolebarn med hørevansker, en hypermoderne og klimavennlig møbelfabrikk, et konsept som kobler digitale penger med bærekraftmål og et uteområde utenom det vanlige.

 

De siste ukene har Design og arkitektur Norge offentliggjort hvem som får DOGA-merket for design og arkitektur og DOGA-merket nykommer i år. Blant disse 31 mottakerne har en fagtung jury plukket ut fem prosjekter som skiller seg ekstra ut. Disse er nå nominert til landets mest høythengende utmerkelse for design og arkitektur.

 

– Det krever svært mye bare å kvalifisere seg til DOGA-merkene våre. De som blir nominert til DOGA Hedersmerket, har noe helt spesielt ved seg. Dette er de ypperste design- og arkitektprosjektene vi har i Norge akkurat nå, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA).

 

DOGA Hedersmerket deles ut på DOGA i Oslo den 16. mars.

 

Manglet kultursamlingspunkt

I flere tiår har uavhengig film og teater i Oslo manglet et hjem. Nå har de Vega scene, som foruten å være et kraftfullt samlingspunkt for kultur også skaper lys og liv i en mørk og trafikkert del av byen.

 

Da Urbanium Eiendom kjøpte den kommunale hjørnetomten i Hauskvartalet, fulgte det med en viktig hake: Eiendommen måtte brukes til kulturformål. Med nystiftede Vega scene som fremtidig og langsiktig leietaker, kunne prosjektet settes i gang.

 

Målene som ble satt var ikke beskjedne. Bygningen måtte romme mange ulike aktiviteter – samtidig. Den skulle være åpen og vennlig, og trekke folk til seg. Den måtte ha en sterk arkitektonisk egenart, men samtidig både ta hensyn til og løfte omgivelsene. Og prislappen måtte bli lav, for kulturinstitusjoner som Vega scene kan ikke betale all verdens husleie.

 

Partene satte i gang en omfattende og langvarig medvirkningsprosess, der naboer, brukere og Hausmania kulturhus bidro med innsikt og meninger. Et kull med kunst-, design- og arkitekturelever ved Elvebakken vgs. fulgte prosessen gjennom tre år, og kom også med mange innspill og ideer.

 

Fire saler i høyden

Store glassflater gjør at hele fasaden åpner seg ut mot Hausmanns gate og inviterer verden utenfor inn. Et innvendig sitteamfi følger terrengfallet langs Nedre Elvebakke, og ved elvebredden kommer det etter hvert utescene.

 

Innvendig er fire forestillingssaler stablet i høyden. Salene er fristilt fra bærende konstruksjoner, slik at minst mulig lyd lekker mellom etasjene. En åpen, vertikal foajé kobler sammen salene med publikumsarealer og andre rom. Under oppsyn av interiørarkitekt Tone Dalen er bygget fylt med gjenbrukte møbler og materialer.

 

Landskapsarkitektene i Asplan Viak ble engasjert for å finne en løsning på overvannsproblematikken. De trakk inn ekspertise fra forskningsinstitusjonen NIBIO, Protan, Ljono stauder og Bergknapp. Sammen etablerte de en eksperimentell takhage som ikke bare lagrer regnvann, men også bidrar til biologisk mangfold gjennom å dyrke fram planter basert på frø samlet inn fra øyene i Oslofjorden.

 

Etter fire års drift er det klart at Vega scene har klart å ta en viktig rolle i byens kulturliv. Hit strimler folk for å se kvalitetsfilmer, oppleve samtidsteater og få med seg boklanseringer, premierefester, valgvaker og quizkvelder.

 

«Bygning med karakter»

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur hyller Vega scene som en åpen og inkluderende møteplass som fyller mange gode formål.  

 

«Med nøye gjennomtenkt bruk av materialer, lys og rom, har arkitektene i Asplan Viak skapt en bygning med et karakterfylt uttrykk. Vi lar oss begeistre av hvordan den er tilpasset gatemiljøet. Når du går forbi, føler du deg invitert inn,» står det i jurykjennelsen.

(Pressenytt)

 

 

Finn mer informasjon om prosjektet her:

www.doga.no/vega-scene

 

Les mer om DOGA Hedersmerket her:

https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/doga-hedersmerket/

 

 

Bildetekster:

NOMINERT. Vega Scene er nominert til DOGA Hedersmerket. Foto: Gitte Paulsbo

 

I TOPPKLASSE. Vega Scene er arkitektur i toppklasse, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge. Foto: DOGA

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, kommunikasjonsrådgiver Ellen Heggestad, eh@doga.no, mobil 92 65 35 30

* Design og arkitektur Norge, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22

* Vega Scene, Odd Øverdahl, odd.overdahl@asplanviak.no, mobil 46 62 36 50

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak vega-scene-gitte-paulsbo-003.jpg 367,83 kB (2060x1380)
Bilde - vedlegg til sak tor inge hjemdal.jpg 1,10 MB (2048x1365)
Bilde - vedlegg til sak Vega scene tak_1_Åse Holte.jpg 1,08 MB (1333x748)
Bilde - vedlegg til sak Vega scene tak_4_Åse Holte.jpg 2,15 MB (4031x2688)
Bilde - vedlegg til sak vegascene2-rgb foto Asplan Viak.jpg 1,50 MB (2468x1645)
Bilde - vedlegg til sak Vega Scene_1_Gitte Paulsbo.jpg 9,27 MB (4052x2703)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 07.03.2023 13:22
Teknisk løsning ZEVS AS