presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2013:

Musikalsk design som bryter alle regler

  Publisert: 17.04.2013 09:10 - av  Henning Poulsen

Norsk musikkarv og Tank Design har fått Merket for god design fra Norsk Designråd.

Oslo: Nystiftede Norsk musikkarv trengte en designprofil som kunne hjelpe dem med å revitalisere gamle komposisjoner. Resultatet bryter med alle etablerte trender og normer. Nå har de fått Merket for god design.

Utmerkelsen ble delt ut onsdag 17. april i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd. – Merket for god design gis til de mest innovative og modige bedriftene og designerne vi har i Norge akkurat nå, sier Thea Mehl, prosjektleder i Norsk Designråd.

 

Musikken forsvinner

Den norske musikktradisjonen er i ferd med å forvitre fordi notematerialet er i kritisk dårlig stand. Nasjonalbiblioteket, Norges musikkhøgskole og landets største universiteter gikk derfor sammen om å stifte Norsk musikkarv, et selskap som skal verne, digitalisere og publisere norske komposisjoner. Behovet for en visuell identitet meldte seg.

 

– Målet vårt er å bevare norskprodusert musikk og notemateriale. Musikken skal ikke plasseres i et museum, men tvert i mot spilles og tas inn i folks hverdag. Derfor trengte vi en design som kommuniserte at dette prosjektet ikke er tilbakeskuende og introvert, men utadrettet, moderne og relevant, forklarer professor og prosjektleder Ståle Wikshåland.

 

Banebrytende, musikalsk logo

Tank Design fikk oppdraget med å skape en visuell identitet som favnet det musikalske mangfoldet i alle komposisjonene. I tillegg krevde oppdragsgiver at identiteten også skulle omfatte den engelske oversettelsen av Norsk musikkarv: Norwegian Musical Heritage. I utgangspunktet en ganske håpløs oppgave.

 

Resultatet trosser de fleste uskrevne prinsipper for hvordan en visuell identitet – og særlig en logo – skal utformes. Mens trenden de siste 40 årene har vært minimalisme, forenkling og atter forenkling, har Tank Design skapt en kompleks identitet som minner om et musikkstykke. I denne komposisjonen smelter det norske og det engelske navnet sammen og blir en iøynefallende logo. Notearkets fargepalett – svart og hvitt – utgjør basisfargene i den nye identiteten, mens gult er valgt som kontrastfarge og stoppeffekt.

 

– Tank Design har vært kreative og dristige, men samtidig en lyttende og imøtekommende samarbeidspartner. Dette prosjektet har vært en glede fra ende til annen. Vi har fått et visuelt uttrykk som passer en profesjonell og kompetent aktør i norsk og internasjonalt musikkliv, konstaterer Wikshåland.

(Pressenytt)

 

Til redaksjonen: Designdagen 2013 streames på norskdesign.no fra klokken 10.00 i dag. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

FAKTABOKS:

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk Designråd

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå søker med produkter eller løsninger de har utviklet i fellesskap

* I år var det 143 søkere

* 17. april mottar 39 av disse Merket for god design

 

Bildetekst:

Norsk musikkarv og Tank Design har fått Merket for god design fra Norsk Designråd.

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker og jurykjennelser fra årets utdeling av Merket for god design legges her kl 18.00, onsdag 17. april: http://www.norskdesign.no/finn-tidligere-mottakere/category8516.html?mainSearchCategory=227&articlesearchstring=Skriv+inn+s%C3%B8keord&firstCategorySearch=0&secondCategorySearch=0&year=2013 (Dersom du ikke finner den aktuelle mottakeren på førstesiden, så bla deg bakover)

Ytterligere bilder av prosjektene legges ut her til samme tidspunkt: http://www.norskdesign.no/bildegalleri/category273.html

 

Kontaktpersoner:

* Norsk musikkarv, professor Ståle Wikshåland, mobil 916 00 445

* Norsk Designråd, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk Designråd, prosjektmedarbeider Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Norsk Musikkarv2 foto Tank.jpg 1,14 MB (3005x2400)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 17.04.2013 09:10
Teknisk løsning ZEVS AS