presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2015:

Hedres for grensesprengende årsrapport – SPERREFRIST TIL KL 19.00 I DAG

  Publisert: 15.04.2015 07:45 - av  Henning Poulsen

Zumtobel og Snøhetta mottok Merket for god design for førstnevntes årsrapport. Foto: Zumtobel

Oslo: Snøhetta har latt det nordiske lyset skinne over årsrapporten til det globale belysningskonsernet Zumtobel. Nå hedres de med Merket for god design.

Onsdag ettermiddag mottok Zumtobel og Snøhetta den ettertraktede designutmerkelsen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA). Utdelingen skjedde på Designdagen, landets viktigste møteplass for designbransjen, næringsliv og offentlig sektor.

 

– Bruk av designkompetanse har blitt en nødvendighet for å lykkes nesten uavhengig av hvilken bransje du er i og hvilke målgrupper du retter deg mot. Mottakerne av Merket for god design 2015 viser at de kan løse samfunnsutfordringer og skape innovative, lønnsomme produkter og tjenester, sier Thea Mehl. Hun er prosjektleder for designutmerkelser i Norsk design- og arkitektursenter, som står bak prisene.

 

Sjangersprengende årsrapport

Hva har to norske 100-åringer, det nordiske lyset og et globalt belysningskonsern med hovedkontor i Østerrike til felles? En sjangersprengende årsrapport laget av Snøhetta gir svaret.

 

– Zumtobel har en lang tradisjon med å lage årsrapportene sine i samarbeid med verdensledende kunstnere som David Chipperfield, Anish Kapoor, Olafur Eliasson, Bruce Mau og Stefan Sagmeister. Dette har gitt selskapet oppmerksomhet langt utover de yrkesgruppene slike årsrapporter vanligvis sikter seg inn mot, sier Martin Gran, partner og direktør i Snøhetta.

 

Forventningene var med andre ord skyhøye da Snøhetta fikk oppdraget med å lage Zumtobels årsrapport for 2014. Inspirasjon ble hentet fra det nordiske lyset og mennesker som lever hele sitt liv med nordlys, lyse sommernetter og mørke vinterdager. Det norske designselskapet gikk i gang med et omfattende arbeide som inkluderte feltstudier og kartlegging av forskning og teknologi.

 

Belyser fire 100-åringer

Designerne fant fram til fire skandinaver som har levd 100 år eller mer nord for polarsirkelen; Marie Gulbrandsen fra Troms, Olaug Bastholm fra Finnmark og svenske Apmut Ivar Kuoljok og Helny Zingmark. Deres livshistorier fortelles med tekst og bilder over nesten 100 sider i den omfangsrike årsrapporten.

 

Deretter følger nesten 180 sider der nordisk natur og kultur illustreres på en usminket, ærlig måte. I den siste delen av boken før finansfolket tar over deler tre forskere sin kunnskap om hvordan lys påvirker mennesker.

 

«Forfriskende og kompromissløst»

Designjuryen er dypt imponert over den påkostede årsrapporten: «Årsrapporten er gjort til en coffee table-bok. Det er i seg selv unikt i en tid der mange årsrapporter kommer i digital form. Design og arkitektur gis svært stor plass i forhold til tekst og grafer. Dette gjøres på en kompromissløs og gjennomført måte, og er et forfriskende, innovativt og modig grep som virker stimulerende på målgruppen», står det i jurykjennelsen.

 

Sluttresultatet ble svært godt mottatt av oppdragsgiver, og føyer seg inn i rekken med spektakulære årsrapporter som har gitt Zumtobel mye oppmerksomhet. Prosjektet bak årsrapporten – «Living the Nordic Light» – er på Snøhettas initiativ videreført i en rekke kanaler. Designerne har blant annet laget en nettside der besøkende kan oppleve det nordiske lyset i sanntid, samt julekort utviklet fra samme konsept.

 

Årsrapporten ble kåret til årets vakreste norske bok av Grafill tidligere i år.

(Pressenytt)

 

* Designdagen 2015 streames på doga.no fra klokken 09.00 onsdag 15. april. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Snøhetta, direktør og partner Martin Gran, mobil 483 20 732

* Norsk design- og arkitektursenter, kommunikasjonsrådgiver Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

 

 

FAKTABOKSER:

 

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå hedres for produkter eller løsninger som de har utviklet i fellesskap

* I år var det 128 søkere

* 15. april mottar 43 av disse Merket for god design

* Av disse er fire nominert til Hedersprisen for god design

* Mer informasjon om Merket for god design: http://www.doga.no/merket

 

 

Bildetekst:

Zumtobel og Snøhetta mottok Merket for god design for førstnevntes årsrapport. Foto: Zumtobel

 


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.04.2015 07:45
Teknisk løsning ZEVS AS