presseticker

Skip to main content

Tre helseprosjekter får nesten to millioner innovasjonskroner

  Publisert: 06.11.2017 07:24 - av  Henning Poulsen

Foto: Hy5

Foto: Skannex

Foto: Skannex

Alfred Surgery ønsker å få ned antall feilvalg på operasjonsstuen. Hy5Pro vil utvikle en rimeligere og mer slitesterk protesehanske. Skannex ønsker å desentralisere diagnostisk testing. Nå får de tre helseprosjektene 1,7 millioner kroner i innovasjonsmidler.

Dette er niende gang det deles ut midler gjennom DIP. I år mottar 15 norske innovasjonsprosjekter totalt 7,5 millioner kroner.

 

– Pengene skal brukes til å støtte den kritiske idéutviklingsfasen, et område som ellers ofte blir forsømt i nyskapingsprosjekter. Ved hjelp av innovasjonsverktøy som bygger på systematiske brukerstudier og designmetodikk er målet at flere prosjekter skal føre til reell verdiskaping både for mottaker og samfunn, sier Anne E. Bull, rådgiver ved Design og arkitektur Norge (DOGA).

 

Vil bedre sikkerhetskulturen i kirurgien

I jobben som assistentlege har Knut Håkon Borch erfart at sikkerhetskulturen i kirurgien kan bli bedre. Derfor etablerte han oppstartbedriften Alfred Surgery i 2016. Målet er å heve kompetansen og kvaliteten på operasjonsstuen uten at det går på bekostning av effektiviteten.

 

Nå har Alfred Surgery mottatt 497 500 kroner i midler fra Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP). Sammen med EGGS Design skal selskapet nå bruke designmetodikk for å samle idéer og lage et helhetlig konsept knyttet til læring og risikominimering i kirurgien.

 

Borch har fått med seg både Harstad Sykehus og Universitetet i Tromsø som samarbeidspartnere, og har også støtte fra Norsk Kirurgisk Forening. Tidligere i høst mottok prosjektet innovasjonstilskudd fra Helse Nord.

 

Skal skape bedre proteseløsninger

I dag er det rundt 8 millioner mennesker på verdensbasis som har en hånd- eller armprotese. Mange proteser bruker en gummihanske som imiterer en ekte hånd. Dessverre er disse dyre og upraktiske, og de slites fort ut.

 

Derfor skal nå proteseutvikler Hy5 og K8 Industridesign i gang med et innovasjonsprosjekt for å utvikle et produkt som er rimeligere, enklere i bruk og som utfordrer etablerte sannheter om protesehansker. Prosjektet har fått tilslag fra DIP på 600 000 kroner i støtte.

 

Vil desentralisere helsetesting

Med en voksende befolkning i mange utviklingsland øker behovet for raskt og effektivt å kunne oppdage og behandle sykdommer. Skannex, et selskap som leverer avlesingsinstrumenter for diagnostisk testing, ser behovet for å flytte stadig mer av denne testingen ut av sentraliserte laboratorier og til der folk bor.

 

Sammen med K8 Industridesign skal Skannex nå utforske muligheten for å utvikle en avleser som er robust og rimelig nok til å kunne brukes til desentralisert testing. Dette prosjektet mottar 600 000 kroner i støtte gjennom DIP.

 

Fra digitalisering til gjenvinning

Anne E. Bull er svært fornøyd med kvaliteten og bredden på prosjektene som får DIP-støtte i år.

 

– Prosjektene gjenspeiler mange viktige trender i næringslivet og samfunnet. Digitalisering, bioteknologi, transportutfordringer og bærekraft er blant temaene som går igjen. Det blir utrolig spennende å følge disse prosjektene videre, sier hun.

 

DIP-programmet finansieres av Nærings- og fiskeridepartementet og ledes av DOGA i samarbeid med Norges forskningsråd og Innovasjon Norge. Siden 2009 er det blitt delt ut om lag 61 millioner kroner til 147 prosjekter.

(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, prosjektansvarlig for DIP, Anne Elisabeth Bull, mobil 90 61 95 19

* Alfred Surgery, Knut Håkon Borch, mobil 95 19 50 35

* Hy5, Ole Lerstøl-Olsen, mobil 95 13 26 46

* Skannex, Dag Bremnes, mobil 91 70 88 16

 

Her er årets DIP-prosjekter:

* Alfred Surgery – Kvalitets- og sikkerhetssystem i kirurgi

* Eelume – Slangerobotikk i havbruk

* First Rent A Car Norway – Kombinert mobilitet

* Flir UAS – PSS

* Hepro – Varslingshjelpemiddel

* Hy5 – Protesehanske til protese med adaptive grep

* Møreforskning Molde – Markedstilpassede forskningstjenester

* Orkla Health – Fra pulver og piller til tjenester med løfte om sunt liv

* Pelagia – Makrell på menyen

* Serigstad Agri – Fra mekanikk til tjeneste

* Skannex – Last Mile Diagnostics

* Snøhetta - PLAST

* TechnipFMC – Mixed Reality-grensesnitt i olje- og gassektor

* Tomra Systems – Håndtering og lagring av returemballasje i fremtidens metropoler

* Øksnes Entreprenør – ØE Resort

 

Les mer om DIP og resultater som er oppnådd her: http://www.doga.no/dip

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Hy5pro 2.jpg 5,08 kB (400x540)
Bilde - vedlegg til sak Skannex 1.jpg 4,28 kB (802x517)
Bilde - vedlegg til sak Skannex 3.jpg 3,66 kB (315x294)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 06.11.2017 07:24
Teknisk løsning ZEVS AS