presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2014:

Trugerevolusjon etter 6000 år

  Publisert: 02.04.2014 09:37 - av  Henning Poulsen

Snowmotion og Pivot Produktdesign har mottatt Merket for god design for Fimbulvetr.

 

Oslo: En gjeng norske vinterentusiaster har laget snøsportinnovasjon av den 6000 år gamle trugen. Nå hedres de med det ettertraktede Merket for god design.

Utmerkelsen blir delt ut onsdag 2. april i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd. – Merket for god design gis til de mest innovative og modige bedriftene og designerne i Norge akkurat nå, sier Line Aandal Røijen, prosjektleder i Norsk Designråd.

 

Global nyskaping

Truger har eksistert i over 6000 år, uten å ha forandret seg voldsomt i form eller funksjon. En gjeng vinterentusiaster fra Sogn og Fjordane og Oslo har tenkt helt nytt rundt trugen. Nå har de solgt nyvinningen sin fra Japan i øst til Canada i vest.

 

– Vi mente at tradisjonelle truger besto av mange deler som kunne gå i stykker, og at de dessuten hemmet bevegelsene til brukeren. Vi ville utvikle en sterkere, lettere og mer ergonomisk utformet truge, forteller Christian Brunsvig.

 

Selskapet han er partner i, Pivot Produktdesign, startet opp bedriften Snowmotion sammen med strategiutviklerne i Maskinen og teknologiinvestoren Hiform. Hensikten var å kunne jobbe tettere sammen. Teamet gjennomførte omfattende brukertester for å finne ut nøyaktig hvor trugen trykket.

 

– Det ble et møte mellom vidt forskjellige fagdisipliner, og dette har tilført prosjektet stor merverdi. Blant annet bidro det til at formspråk og identitet henger tett sammen med funksjonalitet, og at produktet tydelig kommuniserer hva det er og hvilke egenskaper det har, sier Brunsvig.

 

Priset for årets beste vinternyhet

Resultatet heter Fimbulvetr, som er gammelnorsk og refererer til den lange vinteren som kommer før Ragnarok. Trugen bygger på et fleksibelt ledd som fordeler kraften jevnt og øker bevegelsesfriheten. Antall deler er redusert til et minimum, noe som gjør trugen langt mer solid og robust. Et værbestandig plastmateriale sørger for både fleksibilitet og slitesterkhet.

 

Siden lanseringen i november i fjor har Fimbulvetr vært gjenstand for stor oppmerksomhet. Trugen gikk nylig til topps i den globale oppstartskonkurransen ISPO BrandNew som årets beste nye vintersportsprodukt. Den er solgt til nesten alle verdenshjørner.Fremtiden ser like lys ut som en påskedag på fjellet.

 

Årets store design- og innovasjonsdag

Utdelingen av Merket for god design skjer under årets største markering av design og innovasjon, Designdagen 2014, som går av stabelen på DogA Norsk Design- og Arkitektursenter i Oslo onsdag 2. april. På formiddagen blir det foredrag med noen av verdens fremste kapasiteter på design. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

Næringsminister Monica Mæland skal åpne Designdagen. Hun slår fast at norske bedrifter har alt å vinne på å dyrke design som innovasjonsverktøy: – Ved å satse på design kan næringslivet utvikle gode, innovative produkter og tjenester som styrker konkurransekraft og lønnsomhet, sier Mæland.

(Pressenytt)

 

Til redaksjonen: Designdagen 2014 streames på norskdesign.no fra klokken 09.30 i dag. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

FAKTABOKSER:

Sogn og Fjordane utmerkes:

 

Produkt: Fimbulvetr
Bedrift: Snowmotion
Design: Pivot Produktdesign
Kategori: Industridesign

Bilder og jurykjennelse: https://www.dropbox.com/sh/8pstajhvk5a7ecy/8NJRNsVnEv

 

 

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk Designråd

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå søker med produkter eller løsninger de har utviklet i fellesskap

* I år var det 150 søkere

* 2. april mottar 44 av disse Merket for god design

* Av disse 44 er fire nominert til Hedersprisen for god design

http://www.norskdesign.no/merket

 

 

Bildetekst:

Snowmotion og Pivot Produktdesign har mottatt Merket for god design for Fimbulvetr.

 

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker og jurykjennelser fra årets utdeling av Merket for god design legges her kl 17.00, onsdag 2. april: http://www.norskdesign.no/jurykjennelser-2014/category9267.html

Ytterligere bilder av prosjektene legges ut her til samme tidspunkt: http://www.norskdesign.no/bildegalleri/category273.html

 

Kontaktpersoner:

* Snowmotion/Pivot Produktdesign, Christian Brunsvig, mobil 901 02 303

* Norsk Designråd, prosjektleder Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 02.04.2014 09:37
Teknisk løsning ZEVS AS