presseticker

Skip to main content

To norske turistmagneter nominert til hederspris

  Publisert: 16.01.2020 13:34 - av  Henning Poulsen

Under er nominert til DOGA Hedersmerket. Foto: Ivar Kvaal

Telemarkskanalen regionalpark er nominert for badstuen Soria Moria. Foto: Dag Jenssen

Den undersjøiske sørlandsrestauranten Under har fått stor oppmerksomhet over hele verden. Det populære badstuanlegget Soria Moria har satt Telemarkskanalen på det internasjonale arkitekturkartet. Nå er de to destinasjonene nominert til selve DOGA Hedersmerket.

Onsdag 22. januar avgjøres det hvem som mottar den viktige prisen. Overrekkelsen skjer på DOGA-dagen 2020 i Oslo.

 

Hele 10 prosjekter er nominert til DOGA Hedersmerket i år. De nominerte er plukket ut av en fagtung jury fra listen over årets mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur og DOGA-merket Nykommer.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), forteller at det uvanlig store antallet nominerte reflekterer det høye nivået på innsendte design- og arkitekturprosjekter i år.

 

– Her finner vi alt fra offentlige virksomheter til både små og store bedrifter i de fleste sektorer, og videre til noen av de fremste unge talentene vi har i bransjen. De har alle til felles at de bruker design og arkitektur for å løse komplekse utfordringer, skape stor verdi for brukeren og bidra til et bærekraftig samfunn, sier Hjemdal.

 

Besøkt av National Geographic

I fjor fikk den naturskjønne innsjøen Bandak en ny attraksjon; et iøynefallende, gyllent badstuanlegg som står på påler i vannet. Telemarkskanalen regionalpark står bak Soria Moria, som allerede er besøkt av National Geographic og blitt hyllet av den lokale arkitektforeningen som et landemerke og «et kunstverk av en badstue».

 

Soria Moria er et resultat av et tverrfaglig samarbeid mellom arkitekter, landskapsarkitekter, lysdesignere og kunstnere. Bygningens utforming er inspirert både av lokal byggeskikk og de skrånende fjellsidene rundt Bandak.

 

Juryen kaller Soria Moria et nydelig prosjekt som treffer på det meste:

 

«Det er sjelden at et bygg forsterker opplevelsen av landskapet slik som Soria Moria lykkes med. Dette er rett og slett et flott prosjekt – fra oppdragsgiverens vilje til å satse på design til det tverrfaglige teamets innsiktsfulle tolkning av landskapet og den lokale byggeskikken. Vi får enkelt og greit bare lyst til å reise dit,» står det i juryens vurdering.

 

Gourmet under havet

På Spangereid i Lindesnes kan du innta et gourmetmåltid i verdensklasse mens du sitter flere meter under vannoverflaten. Det er brødrene Stig og Gaute Ubostad fra Lyngdal og Lindesnes Havhotell som står bak Europas første undervannsrestaurant, med kyndig hjelp fra verdensberømte Snøhetta.

 

Under, som åpnet dørene 20. mars i fjor, er resultat av et helhetlig og tverrfaglig samarbeid mellom arkitekter, designere, havforskere og lokale sørlandshåndverkere. Utvendig er bygningen formet for å ta hensyn til sine omgivelser – både over og under vannskorpen.

 

Innvendig er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Det er til og med designet en egen møbelserie bare for restauranten, og lokal eik går igjen i interiør og detaljer. Utvendig er bygget utstyrt med en rekke sensorer og kameraer som lar havforskere studere den lokale havfloraen og -faunaen.

 

«Aldeles storslagent prosjekt»

Juryen gratulerer Snøhetta og Ubostad-brødrene med et «aldeles storslagent prosjekt»:

 

«Vi lar oss imponere av en svært omfattende prosess som det må ha vært krevende å lede, men som til gjengjeld har resultert i et landemerke innenfor matkunst og havforskning. Her er alt gjennomtenkt ned til minste detalj, og samspiller mellom akustikk, farger og form har skapt en helt egen verden der nede under vannflaten,» står det i jurykjennelsen.

 

Den fremste DOGA-prisen

DOGA Hedersmerket er den fremste blant DOGAs priser. Det deles ut årlig i forbindelse med DOGA-dagen. I tillegg til Telemarkskanalen regionalpark er også Forsvarsbygg, Lindenes Havhotell, Reaktor, Prestativo, Hepro, Laerdal Global Health, Bonitet Arkitektur, musikeren Espen Andersen og de unge designerne Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue nominert til prisen.

 

DOGA er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

FAKTABOKSER:

Her er de nominerte til DOGA Hedersmerket

DOGA Hedersmerket er den største anerkjennelsen blant DOGAs priser. Det gis til særlig gode prosjekter som har mottatt DOGA-merket eller DOGA-merket Nykommer. Blant årets søkere har juryen plukket ut følgende kandidater:

 

Prosjekt: NeoBeat
Oppdragsgiver: Laerdal Global Health
Utøver: Laerdal Global Health

 

Prosjekt: Under
Oppdragsgiver: Lindesnes Havhotell
Utøver: Snøhetta

 

Prosjekt: Soria Moria Badstu
Oppdragsgiver: Telemarkskanalen regionalpark
Utøver: Feste Landskap / Arkitektur

Prosjekt: Krabat Runner
Oppdragsgiver: Hepro, avd. Krabat
Utøver: Krabat

 

Prosjekt: Landscape Healing
Oppdragsgiver: Forsvarsbygg
Utøver: 3RW arkitekter

 

Prosjekt: Elements of AI
Oppdragsgiver: Reaktor
Utøver: Feed

 

Prosjekt: Economio
Oppdragsgiver: Prestativio
Utøver: Larssen & Amaral

 

Prosjekt: Espen Andersen
Oppdragsgiver: Espen Andersen
Utøver: Larssen & Amaral

 

Prosjekt: Barking up the right tree (DOGA-merket Nykommer)
Utøver: Bonitet Arkitektur – Ida Wressel og Nikolina Søgnen

 

Prosjekt: DYPP (DOGA-merket Nykommer)
Utøver: Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue

 

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen

 

Kontaktpersoner:

* Lindesnes Havhotell, Kathrine Ubostad, mobil 959 08 240

* Stig Ubostad, mobil 913 80 269

* Snøhetta, Ingrid Sårheim, mobil 928 27 185

* Feste Landskap / Arkitektur, David Fjågesund, mobil 476 40 360

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekster:

Under er nominert til DOGA Hedersmerket. Foto: Ivar Kvaal

Telemarkskanalen regionalpark er nominert for badstuen Soria Moria. Foto: Dag Jenssen

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Under1-foto_Ivar_Kvaal.jpg 540,13 kB (2048x1365)
Bilde - vedlegg til sak soriamoria7-foto_dag_jenssen.jpg 1,76 MB (3150x2099)
Bilde - vedlegg til sak soriamoria2-foto_dag_jenssen.jpg 1,37 MB (3150x2100)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.01.2020 13:34
Teknisk løsning ZEVS AS