presseticker

Skip to main content

Mer innovasjonsjubel i hotellbransjen?

  Publisert: 27.10.2014 07:00 - av  Henning Poulsen

LØNNSOM HOTELLDESIGN: Scandic Gardermoen Oslo Airport og Arkitekterna Krook & Tjäder og Narud Stokke Wiig Sivilarkitekter vant med sitt universelt utformede, allergivennlige hotell. Foto: Norsk design- og arkitektursenter

Oslo: Forrige gang Innovasjonsprisen for universell utforming ble delt ut vant flyplasshotellet Scandic Gardermoen Oslo Airport hovedprisen. Nå håper juryen på mange gode søknader fra reiselivsnæringen til neste års pris.

Men det haster! Fristen for å sende inn bidrag til Innovasjonsprisen for universell utforming 2015 er allerede fredag 31. oktober. Det er også mulig å nominere andre.

 

– Jeg tror det finnes mange spennende, inkluderende prosjekter i reiselivet. Disse fortjener å løftes fram, slik at de kan være en ledestjerne og et eksempel til etterfølging, sier Onny Eikhaug, programleder i Norsk design- og arkitektursenter. Prisen gis til løsninger og arealer som er laget slik at alle kan bruke dem.

 

Hotell for alle

Da Scandic skulle reise et nytt storhotell på Gardermoen ønsket kjeden å ta ledelsen innen universell utforming, og inngikk derfor et samarbeid med Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og Norges Astma- og Allergiforbund. De to arkitektfirmaene Narud Stokke Wiig Sivilarkitekter og Krook & Tjäder ble koblet inn.

 

Hotellet, som åpnet dørene i 2010, likestiller alle sine gjester. Det er tilrettelagt for syns-, hørsels- og bevegelseshemmede med blant annet bra fremkommelighet i hele hotellet, god belysning, tilpassede diskhøyder, store romnummerskilt og alarmer som varsler både med lyd, lys og vibrasjon.

 

”Miljøhemmet”

Under arbeidet med universell utforming på det nye hotellet ble dessuten et helt nytt begrep lansert: ”miljøhemming”. En miljøhemmet person kan ha astma, allergi eller andre overfølsomhetssykdommer.

 

Derfor er det brukt allergivennlige tekstiler, maling og andre materialer – og rommene er dessuten teppefrie. Videre brukes det minimalt med rengjøringsmidler og alle produktene er uten parfyme.

 

Dette er andre gang det deles ut en nasjonal pris til nyskapende produkter, tjenester og omgivelser som er universelt utformet i hele åtte kategorier. Også denne gangen har Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet gitt Norsk design- og arkitektursenter jobben med å styre prosessen.

 

Myteknusing

Onny Eikhaug forteller at en viktig målsetting med prisen er å synliggjøre innovasjonspotensialet som ligger i universell utforming gjennom å løfte fram de gode eksemplene som vi alle nyter godt av.

 

– Universell utforming er lovfestet innenfor en rekke områder i Norge. Selv om vi har kommet langt på dette feltet, er det fremdeles lav kunnskap og interesse hos mange fagpersoner, politikere og beslutningstakere i både privat og offentlig sektor. Det er på høy tid at vi knuser mytene om universell utforming, understreker Eikhaug.

(Pressenytt)

 

Her kan du søke om – eller nominere noen til – Innovasjonsprisen for universell utforming 2015:https://easyfact.wufoo.com/forms/innovasjonsprisen-for-universell-utforming/

 

Les om alle vinnerne fra 2011 her:http://www.norskdesign.no/finalister-2011/category8818.html

 

Se kortfilm om 2011-vinnerne her:http://www.norskdesign.no/alt-om-prisen/verdien-ved-a-vinne-prisen-article18507-8781.html

 

Kontaktperson:

* Norsk design- og arkitektursenter, programleder Onny Eikhaug, mobil 992 92 500

 

Bildetekst:

LØNNSOM HOTELLDESIGN: Scandic Gardermoen Oslo Airport og Arkitekterna Krook & Tjäder og Narud Stokke Wiig Sivilarkitekter vant med sitt universelt utformede, allergivennlige hotell. Foto: Norsk design- og arkitektursenter

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak scandic.jpg 12,43 kB (1500x1255)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 27.10.2014 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS