presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2011:

Trøndere revolusjonerer offshoresikkerheten - SPERREFRIST TIL 16.3. KL 18.00

  Publisert: 16.03.2011 12:00 - av  Henning Poulsen
Oslo: Aptomar har skapt et system som lar båter, plattformer, fly og helikoptre dele informasjon i redningssituasjoner eller ved oljelekkasjer. Nå har trønderne fått tildelt det ettertraktede Merket for god design.

Trondheimsselskapet Aptomar fikk sammen med Kadabra Design tildelt Merket for god design som belønning for vellykket bruk av design i forbindelse med utvikling av SECurus.

 

– Dette er en stor og viktig anerkjennelse til bedrifter og designere som sammen skaper svært gode produkter og tjenester gjennom metodisk bruk av design, sier Eline Strøm-Gundersen i Norsk Designråd, som er prosjektleder for Merket for god design.

 

Utmerkelsene ble delt ut onsdag 16. mars i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd der næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon.

 

Offshoreinnovasjon

Offshoresikkerhet og opprydding etter oljesøl er dessverre et tidsaktuelt tema. Aptomar har utviklet et nytt taktisk samhandlingssystem som er i ferd med å sette en ny standard i bransjen.

 

SECurus lar båter, plattformer, fly og helikoptre samt landbaserte operasjonsrom kommunisere og dele informasjon i for eksempel en redningssituasjon eller ved en oljelekkasje. En stabilisert sensorplattform på toppen av båten gir god oversikt over situasjonen, og på broen er det tilgang til både levende bilder og kart med GPS-posisjoner.

 

Ny måte å tenke på

Det hele startet for rundt fire år siden med en forholdsvis enkel ide til en stabilisert lyskilde. Aptomar gikk i dialog med flere offshorekunder, blant annet Statoil, og fikk dermed en viktig innsikt i hvilke behov kundene hadde. – Det handler om å involvere de som faktisk skal bruke produktet ditt, fremfor å sitte på gutterommet og utvikle teknologifikserte produkter, påpeker gründer og deleier i Aptomar, Lars Andre Solberg.

 

Kadabra Produktdesign ble koblet inn, og har siden blitt en samarbeidspartner på flere prosjekter. – På den tiden hadde vi selv ingen designkompetanse, og vi lærte mye ved å se hvordan Kadabra tilnærmet seg problemstillingene. Det var rett og slett en helt ny måte å tenke på, forteller Solberg.

 

Ser tykkelsen på oljeflak

SECurus er dessuten første løsning på markedet som kan se tykkelsen på et oljeflak. – 90 prosent av oljen befinner seg på 10 prosent av flakets areal, men dette er ikke synlig med øynene eller andre sensorer. Når du skal rydde opp etter en lekkasje er det dermed helt håpløst å bare begynne et sted på måfå. Med vårt system er det enkelt å se hvor oljen befinner seg, og kjapt sette inn ressursene der de har mest effekt, sier Solberg.

 

Takket være SECurus har Aptomar raskt blitt verdens største leverandør av taktiske samarbeidsløsninger for opprydding av oljesøl, og selskapet er nå i en sterk vekstfase. I 2009 omsatte Aptomar for 11 millioner kroner. I 2010 steg omsetningen til 30 millioner, mens den i år beregnes å ende på 100 millioner kroner. Trondheimsselskapet ruster blant annet opp båter som driver med opprydding i Mexicogolfen.

(Pressenytt)

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker, jurykjennelse og produktbilder fra årets utdeling legges her kl 19.30, onsdag 16. mars: http://www.norskdesign.no/merket-for-god-design/category285.html

(Dersom du ikke finner den aktuelle mottakeren på førstesiden, så bla deg bakover)

 

 

FAKTABOKS:

Merket for god design:

* Utmerkelsen er en anerkjennelse av vellykket bruk av design for å skape innovative produkter og løsninger, og er et kvalitetsstempel til bruk i bedriftens markedsføring.

* Alle typer masseproduserte produkter, tjenester og løsninger utviklet med en designer, til enten konsument- eller bedriftsmarkedet, og fra alle typer bransjer, kan søke. Dette inkluderer alle typer produkter, emballasje, visuelle profiler, nettsider, applikasjoner, samt møbler, tekstiler, mote og konfeksjon..

* De innsendte bidragene blir evaluert av en objektiv jury bestående av fagpersoner fra nordisk næringsliv og fra designbransjen. Juryeringsprosessen er strengt konfidensiell.

* Bedrifter og designere som ikke når opp til en utmerkelse, får en detaljert tilbakemelding fra juryen, i form av et konsultasjonsmøte.

(Kilde: norskdesign.no)

 

Bildetekst:

BEDRER OFFSHORESIKKERHETEN: Aptomar og Kadabra Design fikk Merket for god design for SECurus. Foto: Aptomar

 

Kontaktpersoner:

* Aptomar, CEO Lars Andre Solberg, mobil 414 34 542

* Norsk Designråd, prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter, Eline Strøm-Gundersen, tlf. 23 29 25 70, mobil 971 05 580

* Norsk Designråd, prosjektleder Marte Grevsgard, tlf. 23 29 25 62, mobil 917 74 683

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.03.2011 12:00
Teknisk løsning ZEVS AS