presseticker

Skip to main content

Design for alle-prisen 2016:

Trønderdesignere utviklet papirholdere for blinde

  Publisert: 18.04.2016 08:38 - av  Henning Poulsen
Oslo: Designbyrået Minoko i Levanger har vært med på å utviklet dispensere som er spesielt tilpasset svaksynte og funksjonshemmede. Nå er prosjektet nominert til Design for alle-prisen for 2016.

Katrin Inclusive Dispensers fra Metsä Tissue er en av kandidatene til Design for alle-prisen, som deles ut på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) 27. april. Levanger-byrået Minoko har vært med på å utvikle løsningen sammen med EGGS Design.

 

Utdelingen finner sted på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, som er Norges viktigste møteplass for inspirasjon, nettverksbygging og faglig påfyll.

 

Brukerbehov

Prisen, som går til en av mottakerne av Merket for god design, er en honnør til virksomheter og designere som bruker inkluderende design til å utvikle løsninger tilpasset alle - uavhengig av alder og funksjonsevne.

 

– Design for alle-prisen skal gå til produkter og tjenester som kombinerer en tiltalende og nyskapende design med en funksjonalitet som gjør at flest mulig kan bruke produktet eller tjenesten. De nominerte prosjektene viser bred forståelse for ulike brukeres behov og at innspill fra brukerne er benyttet i produktutviklingen, sier Tone Alexandra Larsen, fagjuryleder for Design for alle-prisen.

 

– Designerne bak Katrin Inclusive Dispensers har tenkt på alle som kommer i kontakt med produktene - fra montering og vedlikehold til bruk. De har involvert representanter for alle potensielle brukergrupper i hele prosessen. Interessant er det også at produsenten fremhever design for alle i markedsføringen, og bruker design som et salgspoeng når de møter kunder, sier Larsen.

 

Nye krav

Hvordan kan blinde og svaksynte på enklest mulig måte ta i bruk toaletter i offentlige bygninger? Hvordan får de tørket hendene? Dispenserserien Katrin Inclusive Dispensers er løsningen.

 

Hittil har det ikke vært krav til at produkter som brukes innendørs i offentlige bygninger - for eksempel offentlige toaletter, industrilokaler, hoteller, skoler, restauranter og helseinstitusjoner - må tilfredsstille kravene til universell utforming.

 

Men med European Accessibility Act ble slike krav innført, noe som letter hverdagen for mennesker med ulike typer handikap.

 

Metsä Tissue ønsket å utvikle produkter som tilfredstiller disse kravene, og har i samarbeid med EGGS Design og Minoko Design i Levanger utviklet Katrin Inclusive Dispensers - en serie med dispensere for tørkepapir.

 

– Serien er utviklet for det profesjonelle markedet, noe som betyr at produktene blir brukt av den bredest tenkelige gruppen brukere. Tilnærmingen måtte følgelig være inklusiv. Research i samspill med sluttbrukere og kunder over hele Europa, inkludert Helsedirektoratet i Norge, ga innsikt i hvilke utfordringer ulike brukere møter når de bruker våre produkter, sier Henrik Runshaug, teknologiingeniør og industridesigner i Metsä Tissue.

 

Kontrastfarger

Det førte til produkter med et utpreget inviterende design, der det visuelle uttrykket er enkelt og rolig. Å bruke dispenseren og fylle på papir er svært enkelt, og kontrastfargene svart og hvit er brukt for å gjøre det enklere for svaksynte å bruke dispenserne. Dispensere med knapper er utstyrt med blindeskrift som forteller blinde og svaksynte at de må trykke inn en knapp og hvor de skal trykke.

 

– I et godt samarbeid med Eggs Design og en rekke "elitebrukere" utviklet vi et unikt, intuitivt og elegant formspråk for en produktserie på 45 produkter. Installering, bruk og vedlikehold er enkelt for alle, sier han.

 

Elitebrukerne inkluderte mennesker som er henholdsvis blinde, svaksynte, sitter i rullestol og har leddgikt. I tillegg bisto barn og renholdsarbeidere med tilbakemeldinger.

 

– En ære

Produktene er følgelig ikke bare tilpasset svaksynte. Også mennesker med andre funksjonshemminger - for eksempel mennesker som sitter i rullestol - kan nyte godt av løsningen.

 

Mottakelsen har vært gledelig.

 

Produktene er nylig lansert i hele Europa, og mottakelsen fra markedet er så langt overveldende positiv. Å få Merket for god design er en ære og en fantastisk anerkjennelse av arbeidet, sier Runshaug.

Regjeringens nye nettsider, NRK Supers nye app og fosterlydsapparatet Moyo fra Laerdal Global Health er de andre nominerte til prisen.

(Pressenytt)

 

* Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag streames på doga.no fra klokken 09.00 onsdag 27. april. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektkoordinator Ann Kristin Godager, mobil 911 77 879

* Metsä Tissue, prosjektingeniør Henrik Runshaug, +49 160 969 35 025

 

 

FAKTABOKSER:

 

Design for alle–prisen:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, tidligere Designdagen

* Prisen går til en av mottakerne av Merket for god design det aktuelle året

* Prisen tildeles i samarbeid med Deltasenteret (Statens kompetansesenter for deltakelse og tilgjengelighet), og går til det prosjektet som utmerker seg innenfor universell utforming

* I år er det fire nominerte prosjekter til prisen

* 27. april deles prisen ut

* Mer informasjon om prisen: doga.no/merket/design-for-alle-prisen

 

 

Bildetekster:

Metsä Tissue og designbyråene EGGS Design og Minoko Design er nominert til Design for alle-prisen for Katrin Inclusive Dispensers. Foto: Aleksi Koskinen.

 

Katrin Inclusive Dispensers tilfredsstiller kravene til universell utforming, og er blant annet utstyrt med blindeskrift. Foto: Aleksi Koskinen

 

Dispenserserien er tilpasset både blinde, svaksynte og funksjonshemmede. Foto: Aleksi Koskinen

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 18.04.2016 08:38
Teknisk løsning ZEVS AS