presseticker

Skip to main content

Trippel duo fra Bergen til designutstilling i Milano

  Publisert: 03.04.2017 07:01 - av  Henning Poulsen

“Dwell” – designet av Vera & Kyte. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

 

“Aase” av Andreas Bergsaker, “Make” av Barmen&Brekke, “Bror” av Noidoi og “Allen Wood” av Silje Nesdal. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

 

«The Bollard Carpet», designet av Stine Aas og Cecilie Zhang. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

Hele tre designduoer fra Bergen stiller ut på verdens fremste design- og møbelmesse denne uken. Flere svært viktige designpublikasjoner tror den norske utstillingen blir et høydepunkt på messen.

Distribusjon i nye markeder. Avtaler med velrennomerte produsenter. Utfordrende og høyprofilerte designjobber. Mulighetene er mange for de som deltar på den norske utstillingen «Everything is Connected» under Milano Design Week, også kjent som Salone del Mobile.

 

Unike kjærlighetsbeholdere

Siri Barmen fra Sogndal og Per Tore Stokke fra Stord både bor og jobber sammen i Bergen, der de går under navnet Barmen & Brekke.

 

– Å være med på en slik utstilling, sammen med så mange dyktige og flinke folk, gjør oss stolte og ydmyke. I et slik miljø er det også mye inspirasjon å hente i den uken det står på, noe som vi tar med oss hjem til arbeidshverdagen her hjemme, sier Barmen.

 

I Milano viser Barmen & Brekke fram «Make», en serie med beholdere laget av leire, tre og glasur. Ingen av beholderne er helt like, men dette er det en tanke bak.

 

– De betyr mye for oss, siden vi har designet og utarbeidet hver eneste beholder sammen. De speiler på en måte oss som par – to som passer sammen uten å være helt like. Krake søker make, sier Barmen.

 

Religiøs designinspirasjon

Bak navnet Vera & Kyte finner vi Vera K. Kleppe og Åshild Kyte. De stiller med «Dwell», en benk som henter inspirasjon fra den amerikanske Shaker-bevegelsen.

 

– De har et formspråk bygget på nøysomhet, renhet og praktiske løsninger. Under et opphold på Hancock Shaker Village i USA ble vi svært fascinerte av hvor sterkt sammenfallende den er med vår egen skandinaviske designarv, sier Åshild Kyte

 

Benken kan enkelt skaleres opp eller ned i størrelse ettersom hvilket behov brukeren har. Til utstillingen tar Vera & Kyte med to størrelser, en nett treseter og en romslig énseter.

 

Vera & Kyte opplevde suksess da de stilte ut under den beslektede talentutstillingen SaloneSatelite i 2014. Da ble romdeleren «Apparel» plukket opp og satt i produksjon hos italienske produsenten Opinion Ciatti.

 

Tredimensjonalt bergensteppe

Stine Aas og Cecilie Zhang har hentet inspirasjon fra repene rundt pullerne i Vågen da de designet «The Bollard Carpet». Teppet består av ull fra Hillesvåg Ullvarefabrikk som er laget til rep av repslagere ved Hardanger Fartøyvernsenter.

 

Det håndlagde teppet bruker en lagteknikk som gir en tredimensjonal effekt, der den hevede seksjonen kan brukes til å hvile hodet eller beina på.

 

Fargeblind silkemaling

Kiyoshi Yamamoto er noe så sjeldent som en japanskættet, brasiloppvokst, bergensbasert designer.

 

I Milano skal han stille ut «Blue Kill Yellow», en serie med japanske silkemalerier basert på en fargepallett valgt ut av fargeblinde personer. Yamamoto tar også med skulpturinstallasjonen «Sketch for a Tapestry», laget med norsk og tropisk treverk.

 

Hylles i internasjonal presse

Design og arkitektur Norge (DOGA) og Norwegian Crafts står sammen med Klubben og Jotun bak årets norske utstilling. Trude Gomnæs Ugelstad, administrerende direktør i DOGA, forteller at viktige Wallpaper nylig utpekte «Everything is Connected» som en prioritet utstilling under årets Salone del Mobile. I tillegg har designmagasinet Dezeen den norske utstillingen med på listen over 14 utstillinger leserne deres bare få med seg i år. Også Cool Hunting har med utstillingen på sin liste over forventede høydepunkter.

 

– Utstillingen i fjor ble svært godt mottatt både av innkjøpere og internasjonal presse, og flere av designerne inngikk i ettertid verdifulle avtaler eller kom i dialog med viktige aktører i den internasjonale designverdenen. Det knytter seg store forventinger til årets utstilling, sier Gomnæs Ugelstad.

 

Kommersielt og kunstnerisk

Også for kunsthåndverkere har utstillingen stor verdi, ifølge direktør Hege Henriksen i Norwegian Crafts.

 

– Den gir synlighet både internasjonalt og i Norge. Erfaringsmessig betyr dette nye oppdrag i form av flere utstillinger eller økt salg. Jeg er veldig fornøyd med kurator Katrin Greilings utvalg i år. Prosjektene som vises fram holder høyt kunstnerisk nivå samtidig som de har stort potensiale for salg og kommersielle oppdrag, sier Henriksen.

 

Vises i Norge over sommeren

Konseptet bak årets utstilling er å presentere et levende kart over Norges kreative miljøer i dag. Utstillingen består av 30 kunsthåndverksarbeider og designprototyper innen møbel, tekstil, belysning, keramikk, metall og glass.

 

Åpningsarrangementet til «Everything is Connected» er onsdag 5. april, og deretter vises utstillingen ved messearenaen Ventura Lambrate helt til 9. april. Over sommeren vender utstillingen hjemover og dukker opp på Oslo Design Fair mellom 30. august og 2. september.

(Pressenytt)

 

Last ned pressepakke her https://www.dropbox.com/sh/3fjv1tyc8lp34xv/AAAmh8M5oel6JlryThNw6_pLa?dl=0

 

 

Bildetekster:

“Dwell” – designet av Vera & Kyte. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

 

“Aase” av Andreas Bergsaker, “Make” av Barmen&Brekke, “Bror” av Noidoi og “Allen Wood” av Silje Nesdal. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

 

«The Bollard Carpet», designet av Stine Aas og Cecilie Zhang. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

 

Kiyoshi Yamamoto stiller ut to arbeider i Milano: «Blue Kill Yellow» og «Sketch for a Tapestry». Foto: Lasse Fløde – Pudder.

 

Barmen & Brekkes “Make”. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

 

Siri Barmen fra Sogndal og Per Tore Stokke fra Stord designer under navnet Barmen & Brekke.

 

 

 

FAKTABOKS: Everything is Connected:

Bak utstillingen står designkollektivet Klubben, Norwegian Crafts og Design og arkitektur Norge (DOGA), i samarbeid med malingsprodusenten Jotun.

 

Partnere og sponsorer:

* Bo Bedre, Norges ledende interiørmagasin

* Gudbrandsdalen Uldvarefabrikk, en prisvinnende og innovativ tekstilprodusent som spesialiserer seg på ullstoffer

* Lundhs, Norges ledende produsent av naturstein

* Oslo Design Fair, interiørmesse som sikter på å være den viktigste møteplassen for design og interiør i Norge

* Utenriksdepartementet

Kuratert av Katrin Greiling
Utstillingsdesign av Kråkvik & D'Orazio
Grafisk design av Bielke & Yang

 

 

Kontaktperson:

* Design og arkitektur Norge, rådgiver internasjonal profilering - Ida Aandal Røijen, mobil 451 36 778

* Per Tore Barmen/Siri Brekke, mobil 476 15 550

* Kiyoshi Yamamoto, mobil 406 17 071

* Stine Aas, mobil 410 04 091

* Vera K. Kleppe, mobil 984 69 845


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 03.04.2017 07:01
Teknisk løsning ZEVS AS