presseticker

Skip to main content

Tre utmerkelser til Hordaland

  Publisert: 10.01.2019 09:51 - av  Henning Poulsen
Kleppestø-produsenten Swantech har designet et futuristisk spylerunivers. Sbanken i Bergen har vært igjennom en modig redesignprosess. Fangstselskapet til Rødal-mannen Tommy Sandal fått et grafisk uttrykk i norgestoppen. Nå får alle utmerkelsen DOGA-merket.

Den prestisjetunge utmerkelsen blir delt ut til Sbanken, Svalbard Fangst og Swantech med designpartnere torsdag ettermiddag på DOGA-dagen 2019 i Oslo.

 

– DOGA-merket løfter frem de beste prosjektene der design og arkitektur har bidratt til innovasjon og verdiskaping. Her ligger det mye samfunnsnyttig nyskaping til læring og inspirasjon for andre, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er en av de mest prestisjefulle norske prisene som deles ut til design- og arkitekturprosjekter.

 

– Prosjektene til Swantech, Sbanken og Svalbard Fangst er skoleeksempler på hva man kan få til ved å bruke design som et strategisk verktøy, uavhengig av anledning eller arena, sier han.

 

Omdefinerer høytrykksspyleren

Mange høytrykksspylere er klumpete, grelle og upraktiske. Med AVA-merkevaren har Swantech på Kleppestø omdefinert hva en høytrykksspyler skal være, samtidig som de har skapt sitt eget produktunivers.

 

DOGA-juryen kaller AVA en høytrykksspyler med et futuristisk, men likevel avdempet formspråk, og roser dens overlegne tekniske egenskaper og gode miljøkvaliteter.

 

«Dette er utrolig grundig design. Alle delene er bygd opp fra bunnen av en egen designstab som ble opprettet for formålet. Her stemmer det meste, fra hvordan de bruker teknologi til å bedre ytelse og redusere miljøavtrykk, til hvordan selve spyleren og de ulike delene i «universet» er designet. Designet er maskulint og gjenkjennelig i kategorien, men oppleves likevel som annerledes på en kul måte,» skriver juryen i sin uttalelse.

 

Tilpasset ny digital hverdag

Da Norges første digitalbank, Skandiabanken, flyttet fra sin svenske mor og ble en egen norsk merkevare notert på Oslo Børs, ble også navn og grafisk profil byttet ut.

 

Juryen er imponert over resultatet, og mener det nye designet er tilpasset en ny digital hverdag:

 

«Sbanken er et modig redesign, hvor den visuelle identiteten er solid forankret i merkevarens kjerneverdier. Her er designets rolle som strategisk verktøy virkelig brukt bevisst, og resultatet er en enkel og frisk identitet, med et tydelig brukervennlig fokus. Banken har valgt å differensiere seg klart fra konkurrentene, noe som gir den en troverdig og solid posisjon,» står det i jurykjennelsen.

 

Spiller på fangstestetikk

Bak Svalbard Fangst står Tommy Sandal fra Rødal, Elise Strømseng fra Bardu og de to døtrene Anna Marie (født 2012) og Åsne Solea (født 2017). De har sitt fangstområde i Bellsund, sør for Longyearbyen. Målet er å levere kortreist mat og lokale produkter til samfunnene på Svalbard – på en mest mulig miljøvennlig og bærekraftig måte.

 

Juryen er imponert over det grafiske uttrykket som er utviklet i samarbeid med Tak Design, og fremhever hvordan resultatet er moderne samtidig som det har røtter i fangstmannens nyttebaserte formspråk:

 

«Her har designerne nærmet seg oppgaven med respekt og pietet og lyttet mer enn de har snakket. Profilen følger kjente spor når det gjelder selve formen – det å bruke elementer fra fangsthistorien og estetikken som omgir livet på slike steder, er velkjent. Men Svalbard Fangst unngår at det blir en pastisj, fordi arbeidet er utført med inderlighet og et innsiktsfullt øye for detaljer og materialer,» står det i juryuttalelsen.

 

Innovativ design og arkitektur

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

 

Årets DOGA-dagen har fått navnet «Stay Human», og byr foruten overrekkelse av utmerkelser og hederspris på et sterkt faglig program. Blant annet vil den anerkjente designeren Michael Bierut fra USA snakke om hvordan design kan redde verden, mens utviklingssjef på Træna, Moa Bjørnson, og en visjonær gründer og sauebonde på Stokkøya, Roar Svenning, skal diskutere hva store byer kan lære av små steder.

 

DOGA er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og legger til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no i dag.

 

Bilder fra prisoverrekkelsen legges ut fortløpende her: https://www.flickr.com/photos/doganorway/sets/72157674470733197

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen/

 

 

Kontaktpersoner:

* Swantech, Morten Torlei, mobil 400 64 874

* Svalbard Fangst, Elise Strømseng, mobil 957 07 972

* Tank Design, Espen Eilertsen, mobil 990 11 045

* Sbanken, kommunikasjonsansvarlig Geir Holen, mobil 959 68 286

* Bleed, Svein Haakon Lia, mobil 932 00 711

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekster:

AVA-spyleren til Swantech får DOGA-merket under DOGA-dagen i Oslo. Foto: Martin Frandsen

 

Svalbard Fangst og Tank Design mottar DOGA-merket på torsdag. Foto: Tank Design

 

Sbanken og Bleed mottar også DOGA-merket. Foto: Bleed

Bilde - vedlegg til sak ava.jpg 459,06 kB (1335x2000)
Bilde - vedlegg til sak 1 sbanken_bleed_main.jpg 5,54 MB (4000x3000)
Bilde - vedlegg til sak 2 sbanken_bleed_02.jpg 1,22 MB (2415x1296)
Bilde - vedlegg til sak 3 sbanken_bleed_06.jpg 503,57 kB (2600x1598)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 10.01.2019 09:51
Teknisk løsning ZEVS AS