presseticker

Skip to main content

Tre prosjekter fra Rogaland nominert til hederspris

  Publisert: 16.01.2020 12:34 - av  Henning Poulsen

Laerdal Global Health er nominert til DOGA Hedersmerket. Foto: Laerdal Global Health

Economio er nominert for spillet Economio. Foto: Larssen & Amaral

Espen Andersen er nominert for sin nye visuelle identitet. Foto: Larssen & Amaral

Hjertemåleren til Laerdal Global Health fra Stavanger kan redde tusenvis av nyfødte. Brettspillet til Economio fra Haugesund lærer unge verdien av penger. En ny visuell identitet gjør at produsent Espen Andersen fra Torvastad får musikkoppdrag over hele verden. Nå er de alle nominert til selve DOGA Hedersmerket.

Onsdag 22. januar avgjøres det hvem som mottar den viktige prisen. Overrekkelsen skjer på DOGA-dagen 2020 i Oslo.

 

Hele 10 prosjekter er nominert til DOGA Hedersmerket i år. De nominerte er plukket ut av en fagtung jury fra listen over årets mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur og DOGA-merket Nykommer. Rogaland er det fylket i Norge med flest nominasjoner til DOGA Hedersmerket i år.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), forteller at det uvanlig store antallet nominerte reflekterer det høye nivået på innsendte design- og arkitekturprosjekter i år.

 

– Her finner vi alt fra offentlige virksomheter til både små og store bedrifter i de fleste sektorer, og videre til noen av de fremste unge talentene vi har i bransjen. De har alle til felles at de bruker design og arkitektur for å løse komplekse utfordringer, skape stor verdi for brukeren og bidra til et bærekraftig samfunn, sier Hjemdal.

 

Internasjonal oppmerksomhet for Torvastad-musiker

I musikkbransjen er konkurransen knalltøff. Musikkprodusenten Espen Andersen så at han trengte en distinkt og tydelig visuell identitet som skilte seg ut og kunne hjelpe ham med å tiltrekke seg kunder og artister.

 

Med hjelp fra design- og kommunikasjonsbyrået Larssen & Amaral har Andersen fått en iøynefallende visuell identitet bygget på to enkle former: en rød innspillingsknapp og en rett linje som symboliserer innspillingsindikatoren. Den redesignede nettsiden presenterer selvfølgelig Espen Andersens kompetanse og erfaring, men tilbyr også muligheten for å legge igjen en lydbeskjed eller spille egne MP3-filer.

 

Den nye nettsiden har blitt omtalt av internasjonale bloggere og fått oppslag i design- og musikkpublikasjoner. Resultatet er at Andersen har fått en mye tydeligere profil internasjonalt, noe som gitt ham nye kunder og oppdrag fra hele verden.

 

DOGA-juryen synes den visuelle identiteten fungerer fantastisk for en musikkprodusent av Espen Andersens kaliber.

 

«Det virker så enkelt, den linja og den rundingen som betyr recording, men som designere vet vi bedre. For dette er alt annet enn en enkel jobb. Her er hver minste detalj tatt stilling til og smidd inn i en visuell helhet som fungerer like bra på en nettside som på et visittkort,» skriver juryen.

 

Spiller seg til økonomisk edruelighet

Nettbank. Betalingsapper. Mobil lommebok. Alt dette gjør livene våre enklere, men baksiden av mynten er at verdien av penger bokstavelig talt blir mindre håndgripelig, særlig for dagens unge.

 

Nettopp derfor ønsket Haugesund-bedriften Economio å lage et brettspill – Economio – som lærer unge å ta ansvar for egen økonomi. De koblet på designpartner Larssen & Amaral for å være sikker på at spillet skulle appellere til målgruppen.

 

Larssen & Amaral ledet en brukersentrert tilnærming på både spilldesign og det visuelle uttrykket. Et eget team med tenåringer deltok i workshoper og konseptutvikling. Flere prototyper av Economio ble testet på ungdom, foreldre, lærere og brettspillklubber over hele landet.

 

Ifølge juryen er Economio et spill som både unge og godt voksne kan ha stor nytte av:

 

«Bare det at unge lærer å legge av litt til uforutsette ting, er verdt prisen for spillet alene. Designprosessen har vært særdeles grundig, og resultatet er et svært gjennomtenkt spill som like fint kan spilles over fredagstacoen hjemme som i et klasserom på skolen. Spillet snakker også om sirkulærøkonomi på en veldig enkel og lur måte, og stimulerer på den måten til et mer ansvarlig forbruk,» står det i jurykjennelsen.

 

Rimelig hjertemåler

Stavanger-baserte Laerdal Global Health har en uttalt målsetning om å redde livet til 400 000 mødre og barn hvert år. En av selskapets siste nyskapinger heter NeoBeat. Dette er et apparat som gir rask og pålitelig informasjon om hjerterytmen til nyfødte.

 

Dersom noe går galt mens et barn kommer til verden, er hvert sekund dyrebart i kampen mellom liv og død. Mange av dagens måleapparater er vanskelig å bruke på små babykropper, og det kan ta opptil ett minutt å få til en avlesning. Da kan det være for sent.

 

NeoBeat er et resultat av en svært grundig designprosess, og er spesielt tilpasset fødselssituasjoner i områder av verden med lite ressurser. Måleapparatet er svært enkelt i bruk, og gir umiddelbar informasjon om hjerterytmen til nyfødte på en skjerm.

 

Juryen roser Laerdal Medical Health for en svært grundig prosess, fra behovsforståelse, produktutvikling og testing – og helt ned til en finansieringsplan som gjør at NeoBeat er rimelig å anskaffe i utviklingsland.

 

«Her stemmer alt: Den har en grundig gjennomtenkt form og funksjon som vi opplever som nyskapende på sitt felt. Den er enkel og intuitiv å bruke, gjøre ren og lade, og den er laget for å vare lenge. Den etterlater seg også et lavt miljøavtrykk,» skriver juryen.

 

Den fremste DOGA-prisen

DOGA Hedersmerket er den fremste blant DOGAs priser. Det deles ut årlig i forbindelse med DOGA-dagen. I tillegg til de tre rogalandsprosjektene er også Forsvarsbygg, Lindenes Havhotell, Telemarkskanalen regionalpark, Reaktor, Hepro, Bonitet Arkitektur og de unge designerne Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue nominert til prisen.

 

DOGA er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

FAKTABOKSER:

Her er de nominerte til DOGA Hedersmerket

DOGA Hedersmerket er den største anerkjennelsen blant DOGAs priser. Det gis til særlig gode prosjekter som har mottatt DOGA-merket eller DOGA-merket Nykommer. Blant årets søkere har juryen plukket ut følgende kandidater:

 

Prosjekt: NeoBeat
Oppdragsgiver: Laerdal Global Health
Utøver: Laerdal Global Health

 

Prosjekt: Under
Oppdragsgiver: Lindesnes Havhotell
Utøver: Snøhetta

 

Prosjekt: Soria Moria Badstu
Oppdragsgiver: Telemarkskanalen regionalpark
Utøver: Feste Landskap / Arkitektur

Prosjekt: Krabat Runner
Oppdragsgiver: Hepro, avd. Krabat
Utøver: Krabat

 

Prosjekt: Landscape Healing
Oppdragsgiver: Forsvarsbygg
Utøver: 3RW arkitekter

 

Prosjekt: Elements of AI
Oppdragsgiver: Reaktor
Utøver: Feed

 

Prosjekt: Economio
Oppdragsgiver: Economio
Utøver: Larssen & Amaral

 

Prosjekt: Espen Andersen
Oppdragsgiver: Espen Andersen
Utøver: Larssen & Amaral

 

Prosjekt: Barking up the right tree (DOGA-merket Nykommer)
Utøver: Bonitet Arkitektur – Ida Wressel og Nikolina Søgnen

 

Prosjekt: DYPP (DOGA-merket Nykommer)
Utøver: Frida van der Drift Breivik og Frøya Thue

 

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen

 

Kontaktpersoner:

* Espen Andersen, mobil 473 28 890

* Prestativo, Karoline Kolstø, mobil 92283646

* Larssen & Amaral, Eric Amaral Rohter, mobil 405 54 966

* Laerdal Global Health, Ole Terje Østrem, mobil 414 50 809

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekster:

Laerdal Global Health er nominert til DOGA Hedersmerket. Foto: Laerdal Global Health

 

Economio er nominert for spillet Economio. Foto: Larssen & Amaral

 

Espen Andersen er nominert for sin nye visuelle identitet. Foto: Larssen & Amaral

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.01.2020 12:34
Teknisk løsning ZEVS AS