presseticker

Skip to main content

Tre futuristiske prosjekter i Asker og Bærum får innovasjonsstøtte

  Publisert: 06.11.2017 07:12 - av  Henning Poulsen

Flir

TechnipFMC

Tomra (Illustrasjon)

Flir vil bygge autonome droner til redningsoperasjoner. TechnipFMC skal finne ut hvordan hologramteknologi kan gi mer effektiv produksjon. Tomra skal utforske innsamling av returemballasje i fremtidens metropoler. Nå får de tre Asker og Bærum-baserte selskapene nesten halvannen million kroner i innovasjonsmidler.

Dette er niende gang det deles ut midler gjennom DIP. I år mottar 15 norske innovasjonsprosjekter totalt 7,5 millioner kroner.

 

– Pengene skal brukes til å støtte den kritiske idéutviklingsfasen, et område som ellers ofte blir forsømt i nyskapingsprosjekter. Ved hjelp av innovasjonsverktøy som bygger på systematiske brukerstudier og designmetodikk er målet at flere prosjekter skal føre til reell verdiskaping både for mottaker og samfunn, sier Anne E. Bull, rådgiver ved Design og arkitektur Norge (DOGA).

 

Nanodroner som redder liv

Flir UAS, med base i Hvalstad i Asker, utvikler verdens minste droner til det profesjonelle markedet. Kundene er primært militære, samtidig som høyteknologiske nanodroner også kan løse andre viktige oppgaver.

 

Nå ønsker selskapet å utvikle en drone som kan brukes av politi, brannvesen og andre redningstjenester. For å lykkes har Flir innsett at de må se på brukerens behov i et nytt lys, og til dette mottar de nå 480 000 kroner gjennom Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP). Sammen med designbyrået Halogen skal de utvikle en løsning som til tross for sin kompleksitet skal være særdeles enkel å bruke i redningsoperasjoner.

 

Hologrammer i olja

Lysaker-baserte TechnipFMC er en internasjonalt ledende utvikler og installatør av utstyr til olje- og gassprosjekter på havdyp ned mot 3000 meter. Nedgangen i oljepriser gjør at bedriften trenger å øke effektiviteten og få ned kostnader knyttet til produksjon.

 

Derfor skal selskapet nå sammen med Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo gå inn i en brukersentrert designprosess for å integrere digitale verktøy som Microsoft HoloLens i sitt daglige virke. Prosjektet mottar 570 000 kroner i DIP-støtte.

 

Avfall må ta mindre plass

I dag er Tomra Systems i Asker en verdensledende leverandører av systemer for returemballasje. Nå ønsker de å ta eierskap til fremtidens returhåndtering, der en hovedutfordring er plass. Dagens returhåndtering vil rett og slett ikke være arealeffektiv nok for fremtidens metropoler.

 

Sammen med Minoko Design mottar Tomra nå 300 000 kroner for å utforske hvordan neste generasjons innsamlingssystemer for returemballasje kan bli seende ut. Prosjektet skal ta for seg alt fra teknologi og infrastruktur, til transport, logistikk og ikke minst brukeradferd.

 

Fra digitalisering til gjenvinning

Anne E. Bull er svært fornøyd med kvaliteten og bredden på prosjektene som får DIP-støtte i år.

 

– Prosjektene gjenspeiler mange viktige trender i næringslivet og samfunnet. Digitalisering, bioteknologi, transportutfordringer og bærekraft er blant temaene som går igjen. Det blir utrolig spennende å følge disse prosjektene videre, sier hun.

 

DIP-programmet finansieres av Nærings- og fiskeridepartementet og ledes av DOGA i samarbeid med Norges forskningsråd og Innovasjon Norge. Siden 2009 er det blitt delt ut om lag 61 millioner kroner til 147 prosjekter.

(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, prosjektansvarlig for DIP, Anne Elisabeth Bull, mobil 90 61 95 19

* Flir UAS, Morten Svihus, mobil 97 76 63 70

* TechnipFMC, Snorre Hjelseth, mobil 45 88 81 80

* Tomra Systems, Kristian Hovde, mobil 92 20 74 07

 

 

 

Her er årets DIP-prosjekter:

* Alfred Surgery – Kvalitets- og sikkerhetssystem i kirurgi

* Eelume – Slangerobotikk i havbruk

* First Rent A Car Norway – Kombinert mobilitet

* Flir UAS – PSS

* Hepro – Varslingshjelpemiddel

* Hy5 – Protesehanske til protese med adaptive grep

* Møreforskning Molde – Markedstilpassede forskningstjenester

* Orkla Health – Fra pulver og piller til tjenester med løfte om sunt liv

* Pelagia – Makrell på menyen

* Serigstad Agri – Fra mekanikk til tjeneste

* Skannex – Last Mile Diagnostics

* Snøhetta - PLAST

* TechnipFMC – Mixed Reality-grensesnitt i olje- og gassektor

* Tomra Systems – Håndtering og lagring av returemballasje i fremtidens metropoler

* Øksnes Entreprenør – ØE Resort

 

Les mer om DIP og resultater som er oppnådd her: http://www.doga.no/dip

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak flir.jpg 2,59 kB (944x436)
Bilde - vedlegg til sak Technip 3.jpg 2,78 kB (320x213)
Bilde - vedlegg til sak Tomra 5.jpg 4,83 kB (480x395)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 06.11.2017 07:12
Teknisk løsning ZEVS AS