presseticker

Skip to main content

DOGA-merket 2017:

Tre banebrytende arkitekturprosjekter – og en real fest

  Publisert: 15.11.2017 12:06 - av  Henning Poulsen
70-årsjubilanten Vestre står bak norsk utemøbelsuksess på Times Square. Bymiljøetatens langbord gir liv i gatene i Kvadraturen, mens et grensesprengende arkitektur- og designprosjekt har skapt et vibrant samlingspunkt på Sentralen. Nå får alle utmerkelsen DOGA-merket 2017.

De prestisjefylte utmerkelsene deles ut onsdag ettermiddag på Design og arkitektur Norge (DOGA) i Oslo.

 

Mills, Agra Food, Ledsten Arkitektur og Element Arkitekter ble allerede i forrige uke bekreftet som mottakere av DOGA-merket 2017, i forbindelse med at de ble nominert til det aller gjeveste Hedersmerket. Onsdag klokken 18.00 blir det klart om det ambisiøse transformasjonsprosjektet på Grünerløkka når helt opp.

 

Skapte kulturelt samlingspunkt

I fjor vår fikk den stemoderlig behandlede bydelen Kvadraturen i Oslo en solid kulturell vitamininnsprøyting. Da åpnet nemlig Sentralen dørene. Stedet ble raskt et vibrant samlingspunkt, med scene og verksted for kulturproduksjon og sosialt entreprenørskap. I dag har nesten 400 mennesker fordelt på 150 organisasjoner har tilholdssted på Sentralen.

 

Juryen berømmer Sentralen Oslo og samarbeidspartnerne Metric Design, Atelier Oslo, og KIMA Arkitektur for hvordan de har fått nytt og gammelt til å henge sammen:

 

«Vi synes helheten og hele prosessen fremstår som veldig god, og er imponert over hvordan man har maktet å få det arkitektoniske, interiør, planløsning og grafisk profil til å henge sammen i en større helhet,» står det i jurykjennelsen.

 

Langbord tar oslogata tilbake

I sommer var det gatefest i Kvadraturen. Da fikk nysgjerrige oslofolk stifte bekjentskap med “Langbordet”, et uvanlig samarbeidsprosjekt mellom Bymiljøetaten og studenter ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. De urbane multifunksjonsmøbler utnytter utearealer som er frigitt i forbindelse med Bilfritt byliv.

Juryen kaller “Langbordet” et veldig sympatisk og smart prosjekt:

 

«Selve formen er godt dimensjonert, og valget av grovt tømmer som materiale kler bygatenes røffe struktur og tilfører dem et nytt organisk innhold. Dette er byutvikling med små midler. At prosjektet er et tverrfaglig samarbeid mellom studenter og profesjonelle fra ulike disipliner, gjør bidraget bare enda sterkere,» heter det i jurykjennelsen.

 

Norske utemøbler på Times Square

Familiebedriften Vestre har laget og levert sine karakteristiske bymøbler til offentlige rom over hele verden. I 2016 tok Snøhetta kontakt for å få utviklet en serie stabelbare utemøbler til Times Square i New York. Sammen med Espen Voll Design, Tore Borgersen, MCO Interiørarkitektur og Møbeldesign Michael Christian Olofsson utviklet Vestre en ny variant av kolleksjonen April som fikk navnet April Go.

 

Juryen er henrykte over utemøbelserien, som også brukes i prosjektet «Bilfritt byliv» i Oslo:

 

«Dette er et svært vellykket produkt som skiller seg ut når det gjelder både utseende og kvalitet. Den enkle konstruksjonen gir et lett og innbydende inntrykk, men skjuler at møblene er tilstrekkelig tunge. April GO hadde kledd en hvilken som helst urban privathage. Det at produksjonen skjer i Norge, er basert på kortreiste materialer av høy kvalitet og fornybar energi, bare understreker Vestres posisjon som premissleverandør når det gjelder bymøbler,» står det i jurykjennelsen.

 

Et utmerket 70-årsjubileum

Vestre mottar enda et DOGA-merke i år, men den gis ikke for møbeldesign. Merket gis i stedet for å hylle en uvanlig bokutgivelse i anledning Vestres 70-årsjubileum. Boken og bursdagen ble feiret med utstilling, fagseminar, fest og jubileumsfilm.

 

Juryen mener at både boken og utstillingen bærer preg av forbilledlig kompromissløshet.

 

«Resultatet er en utstilling og en bok som skårer topp på nyskapning, form og gjennomføring, og som på en forbilledlig måte kommuniserer symbiosen mellom god design og godt håndverk, som har gjort Vestre til det de er i dag, og viser med all tydelighet at de er en vital syttiåring med sine kanskje beste år fremfor seg,» skriver juryen i sin vurdering.

 

Løfter fram de beste

DOGA-merket, som inntil i fjor het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

 

– I år mottok vi nesten 300 søknader til DOGA-merket, og så mange som 49 tilfredsstilte de høye kravene som juryen stiller. Årets mottakere er forbilder og gode bevis på hvor høyt nivå design- og arkitekturfagene holder i Norge, sier Thea Mehl, prosjektleder for DOGAs priser.

 

Design og arkitektur Norge (DOGA) er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og fasiliterer samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimenterer med nye løsninger og formidler innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra klokken 12.30 på onsdag.

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/doga-merket-2017/

 

 

Kontaktpersoner:

* Vestre, Jan Christian Vestre, mobil 415 45 805

* Sentralen Oslo, Martin Revheim, mobil 480 10 990

* Bymiljøetaten, Ragnhild Batseba Ødegaard Skaugen, mobil 970 27 600

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Design og arkitektur Norge, senior kommunikasjonsrådgiver Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

 

 

Bildetekster:

Bymiljøetaten mottar DOGA-merket 2017 for «Langbordet». Foto: Anna Forslöw

 

Sentralen Oslo mottar DOGA-merket 2017. Foto: Thomas Ekström

 

Stavanger kommune får DOGA-merket 2017 for Håhammaren bro og turvei. Her «by night». Foto: Jo Gaute Fornes

 

Stavanger kommune, Sweco Norge og Lyse får juryros for å fremheve «hverdagslandskapet». Foto: Maja Milovanovic

 

Vestre mottar DOGA-merket 2017 for utstilling og bok. Foto: Snøhetta/Calle Huth

 

Vestre mottar også DOGA-merket 2017 for April GO. Foto: Reparto21

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Langbordet.jpg 17,59 kB (3456x2304)
Bilde - vedlegg til sak sentralen_0012.jpg 4,24 kB (1000x667)
Bilde - vedlegg til sak Håhammaren_03.jpg 2,07 kB (3872x2592)
Bilde - vedlegg til sak Vestre_April_03.jpg 3,81 MB (3555x2370)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.11.2017 12:06
Teknisk løsning ZEVS AS