presseticker

Skip to main content

DOGA-merket:

To utmerkelser til Møre-bedrifter

  Publisert: 10.01.2019 10:07 - av  Henning Poulsen

Nofence og Minoko Design mottar DOGA-merket på torsdag. Foto: Minoko Design

Også Fora Form mottar DOGA-merket torsdag ettermiddag. Foto: Mattias Hamren

En nyvinning fra Batnfjordsøra fjerner behovet for å gjerde inn geitenes beitemarker. En elegant kontorstol fra Ørsta gjemmer en rekke skjulte kvaliteter. Nå får begge utmerkelsen DOGA-merket.

Den prestisjetunge utmerkelsen blir delt ut til Nofence og Fora Form med designpartnere torsdag ettermiddag på DOGA-dagen 2019 i Oslo.

 

– DOGA-merket løfter frem de beste prosjektene der design og arkitektur har bidratt til innovasjon og verdiskaping. Her ligger det mye samfunnsnyttig nyskaping til læring og inspirasjon for andre, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er en av de mest prestisjefulle norske prisene som deles ut til design- og arkitekturprosjekter.

 

– Dette er to vidt forskjellige eksempler på hvordan design kan gi bedre produkter og tjenester. Nofence har brukt en tverrfaglig designprosess for å utvikle gjerdeløse geitebeiter, noe som kan få konsekvenser for alt fra dyrevelferd til kulturlandskap. Fora Form bruker møbeldesign på høyt nivå for å presse inn en rekke egenskaper i en eksklusiv stol, sier han.

 

Kan hindre gjengroing

Nofence ble stiftet våren 2011, men ideen bak selskapet kom allerede på 1990-tallet. Da gikk geitebonde og gründer Oscar Hovde Berntsen og ergret seg over konvensjonelle gjerder som krevde vedlikehold, sperret ferdsel og som dyr satte seg fast i.

 

Dette ledet etter hvert til utviklingen av en moderne, dyrevennlig beiteteknologi. Ved hjelp av GPS og spesialutviklede klaver får dyrene varsel når de nærmer seg beitegrensa. Varselet består av en pipelyd som gradvis blir høyere og høyere, helt til dyret snur. Hvis geita ikke snur, får den korte strømstøt. Sammenhengen mellom lyd og støt er noe dyrene raskt forstår.

 

Juryen er imponert over resultatet, og roser Nofence for å ha brukt designmetodikk for å komme opp med en usedvanlig spennende og nytenkende løsning på et eldgammelt problem – nemlig geiter og gjerder:

 

«Å gjøre gjerder virtuelle ved hjelp av GPS-teknologi er etter juryens oppfatning genialt, og vi ser hvordan denne teknologien har potensial til å påvirke hvordan vi forvalter utmark og bekjemper gjengroing av kulturlandskap. Vi ser også hvordan Nofence kan videreutvikles til andre arenaer. Hva med å leie ut geiter til fotballklubber som trenger å klippe banen, eller skaffe deg din egen geit i stedet for robotgressklipper,» står det i jurykjennelsen.

 

Mer enn bare en kontorstol

Ved første øyekast virker kanskje Fjell som et hvilket som helst eksklusivt konferansemøbel. Stolen til Fora Form og møbeldesigner Lars Tornøe byr imidlertid på mye mer.

 

«Som med så mye annen god design er de virkelige verdiene skjult for det blotte øye. Den elegante forbindelsen mellom sete og rygg gjør rengjøring til en drøm samtidig som det gir et stramt og opphøyd inntrykk. Den unike kombinasjonen av trefinér og polyuretan i ryggen og settet må rett og slett må oppleves,» skriver juryen.

 

Miljøaspektet er også imponerende, ifølge DOGAs jury:

 

«Dette er en usedvanlig godt produsert stol som tilfredsstiller alle miljøkrav i Norge og Sverige. Stolen rigget for et stort volum, med en gjennomgående høy kvalitet og etisk produksjon, så det er all grunn til å håpe på at den vil bidra til å opprettholde viktige arbeidsplasser i norsk møbelindustri generelt, og i Ørsta spesielt,» mener juryen.

 

Innovativ design og arkitektur

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

 

Årets DOGA-dagen har fått navnet «Stay Human», og byr foruten overrekkelse av utmerkelser og hederspris på et sterkt faglig program. Blant annet vil den anerkjente designeren Michael Bierut fra USA snakke om hvordan design kan redde verden, mens utviklingssjef på Træna, Moa Bjørnson, og en visjonær gründer og sauebonde på Stokkøya, Roar Svenning, skal diskutere hva store byer kan lære av små steder.

 

DOGA er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og legger til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no i dag.

 

Bilder fra prisoverrekkelsen legges ut fortløpende her: https://www.flickr.com/photos/doganorway/sets/72157674470733197

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen/

 

 

Kontaktpersoner:

* Nofence, Erik Harstad, mobil 975 38 749

* Minoko Design, Edvin Klasson, mobil 971 46 639

* Fora Form, Ivar Sandnes, mobil 917 97 459

* Lars Tornøe Design AS, mobil 908 87 761

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekster:

Nofence og Minoko Design mottar DOGA-merket på torsdag. Foto: Minoko Design

 

Også Fora Form mottar DOGA-merket torsdag ettermiddag. Foto: Mattias Hamren

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 10.01.2019 10:07
Teknisk løsning ZEVS AS