presseticker

Skip to main content

DOGA-merket nykommer:

To unge bergensere vil bygge med jord og leire – får talentpris

  Publisert: 01.03.2023 06:27 - av  Henning Poulsen

TIL JORD SKAL DU BLI. Katarina Kierulf og Alvar Elias Ekhougen Larsen har laget et konsept som skal få oss til å bygge flere hus av jord og leire. Nå gis DOGA-merket nykommer til prosjektet Raw Earth. Foto: Alvar Elias Ekhougen Larsen (m. selvutløser)

Gjennom å vende tilbake til ubrent jord og leire, vil de betongavvenne byggebransjen. Nå belønnes Katarina Kierulf og Alvar Elias Ekhougen Larsen fra Bergen med DOGA-merket nykommer.  

– Dette er noe jeg gleder meg like mye til hvert år. DOGA-merket nykommer lar oss ta pulsen på en ny generasjon med unge og ambisiøse designere og arkitekter, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA).

 

Han forteller at årets vinnere kommer med spennende og uventede løsninger på viktige samfunnsutfordringer.

 

– Her kan vi alle lære noe, sier Hjemdal.

 

DOGA-merket nykommer deles ut årlig til de beste prosjektene fra studenter og nyetablerte innen design og arkitektur. Prisen løfter fram unge, visjonære forslag til fremtidens løsninger. Årets priser deles ut på DOGA 16. mars i Oslo. I år er det sju mottakere.

 

Leireeksperimenter i Bergen

Om en tredjedel av verdens bygninger er laget av jord og leire, men i byggeglade Norge har vi glemt at disse materialene finnes. Det ønsker to arkitektstudenter å gjøre noe med.

 

Bergenserne Katarina Kierulf og Alvar Elias Ekhougen Larsen syntes det var rart at de nesten ikke lærte noe om ubrent jord og leire på Bergen Arkitekthøgskole. Derfor gjennomførte de kurs for 20 av sine medstudenter, der de gravde ut leire fra en lokal byggeplass. Denne brukte de til å eksperimentere med byggeteknikker som stampet jord, leirepuss og adobe.

 

Resultatene var så oppløftene at Kierulf og Larsen bestemte seg for å utforske temaet nærmere. De snakket med eksperter og samlet inn informasjon om jord og leire i Norge fra både et arkitektonisk, geologisk og historisk perspektiv.

 

Vil bygge kunnskapssenter for jordhus

I oppgaven konkluderer de med at tre ting må på plass før jord og leire kan brukes som byggemateriale i stor skala: Oppbevaringssteder, produksjonsanlegg og et sted der kunnskap om jord og leire kan samles og dyrkes.

 

Derfor foreslår arkitektstudentene å opprette et jordhussenter i tilknytning til eksisterende universitets- og forskningsmiljøer på Ås. Her vil det være enkel tilgang til flere millioner tonn jordavfall fra store utbyggingsprosjekter på Østlandet. Dette kan brukes for å lage salgbare produkter til byggebransjen.

 

I tillegg befinner en rekke av landets fremste fagfolk seg allerede i området. Dermed vil senteret kunne bli en aktiv møteplass og kompetansearena allerede fra dag én.

 

Senteret skal naturligvis bygges med ubrent jord og leire. Kierulf og Larsen foreslår at byggingen i stor grad skjer gjennom kurs og dugnad, og mener dette vil gi fagmiljøene verdifull praktisk erfaring med de tradisjonsrike og miljøvennlige materialene.

 

Håper på jordrenessanse

Juryen for DOGA-merket nykommer mener oppgaven Raw Earth er et viktig innspill til fremtidens sirkulære økonomi.

 

«Oppgaven viser hvordan ubrent leire og jord kan brukes og gjenbrukes som bygningsmaterialer. I dag blir store mengder utgravd leire og jord kjørt bort og dumpet. I stedet kan massene utnyttes som en ressurs. Vi synes dette er et fabelaktig prosjekt som viser hvordan historisk materialbruk kan få en renessanse i møte med ny teknologi,» skriver juryen i sin vurdering

(Pressenytt)

 

 

Les mer om prosjektet her: Les mer om prosjektene her:

www.doga.no/merket-nykommer/dsp-for-sdg

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket nykommer her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/merket-nykommer/

 

 

Bildetekst:

TIL JORD SKAL DU BLI. Katarina Kierulf og Alvar Elias Ekhougen Larsen har laget et konsept som skal få oss til å bygge flere hus av jord og leire. Nå gis DOGA-merket nykommer til prosjektet Raw Earth. Foto/ill: Kierulf/Larsen

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, kommunikasjonsrådgiver Ellen Heggestad, eh@doga.no, mobil 92 65 35 30

* Design og arkitektur Norge, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22

* DSP for SDG, Glenn Sæstad, glenn@lokaltbyraa.no, mobil 95 46 33 68


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 01.03.2023 06:27
Teknisk løsning ZEVS AS