presseticker

Skip to main content

DOGA-merket nykommer 2017:

To sterke nykommerpriser til Vestfold

  Publisert: 15.11.2017 12:40 - av  Henning Poulsen
Maren Bang Tøndevold fra Nøtterøy har designet en oppsiktsvekkende gulvlampe. Jonas Velken Kverneland, også fra Nøtterøy, har tegnet en ny bydel i Trondheim. Nå får de DOGA-merket nykommer 2017.

Utmerkelsene deles ut onsdag ettermiddag på Design og arkitektur Norge (DOGA) i Oslo.

 

Lampe som lyser bærekraft

Går det an å designe en lampe som formelig lyser av både bærekraft og brukervennlighet? Maren Bang Tøndevold fra Nøtterøy og Tønsberg har klart nettopp dette med sin studentoppgave ved Kunsthøgskolen i Oslo. «Filter» er en lampe av stål, tyll og en LED-lyskilde, der sylinderen med lyskilden hviler på et rør som igjen er festet i en solid sokkel. Lyskilden vender mot en sirkulær flate av utskiftbar tekstil som filtrer lyset.

 

I sin uttalelse skriver juryen at lampen er formfullendt, og at den er designet med faglig selvtillit.

 

«Det er ikke lett å lage noe som oppleves som så lett, og gitt at dette er et prosjekt som er gjort i løpet av en bachelorgrad, kan vi ikke si annet enn at vi er imponert. Den gjentagende sirkelen, det utskiftbare stoffilteret og den nesten ikoniske formen gjør dette til et veldig sterkt bidrag fra en designer det skal bli spennende å følge videre,» står det i jurykjennelsen.

 

Lager studentby i byen

Fram mot 2025 skal 400 studieprogram samlokaliseres ved NTNU i Trondheim, noe som betyr om lag 20 000 studenter på nytt campus. I den anledning ble det holdt en plan- og designkonkurranse for å knytte sammen eksisterende campus på Gløshaugen med nye areal langs Klæbuveien - og med resten av byen.

 

Denne konkurransen ble vunnet av det unge arkitektkontoret KOHT Arkitekter, der Jonas Velken Kverneland fra Nøtterøy er én av fire partnere. Nå har «NTNU - Veien videre» også fått DOGA-merket nykommer.

 

«Vi synes bidraget på en vellykket måte har klart å skape et område med en fin identitet. De lager på en måte en «ny by i byen». Dette er god byplanlegging, rett og slett. Det er også gledelig at de tross sin unge alder har utfordret briefen og foreslår en annen løsning enn den etterspurte, og som de argumenterer overbevisende for. Det er imponerende, modent og profesjonelt,» skriver juryen i sin begrunnelse.

 

Ny-gammelt talentmerke

DOGA-merket nykommer erstatter i år prisen Unge talenter, og deles ut for å synliggjøre og løfte fram studenter og nyetablerte innen design- og arkitekturfeltene.

 

– Juryen var imponert over årets søknader. De er gjennomarbeidede, favner vidt og holder høy kvalitet. Dette er utøvere som vil sette sitt preg på bransjen i mange år fremover, sier Caroline Olsson, som er prosjektleder for DOGA-merket nykommer.

 

Design og arkitektur Norge (DOGA) er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og fasiliterer samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimenterer med nye løsninger og formidler innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra klokken 12.30 på onsdag.

 

Mer informasjon om utmerkelsene her: https://doga.no/Aktiviteter/dogas-priser/merket-nykommer/

 

 

Kontaktpersoner:

* Maren Bang Tøndevold, mobil 466 63 964

* KOHT Arkitekter, Jonas Velken Kverneland, mobil 473 96 313

* Design og arkitektur Norge, rådgiver Caroline Olsson, mobil 916 24 612

* Design og arkitektur Norge, senior kommunikasjonsrådgiver Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

 

 

Bildetekster:

Maren Bang Tøndevold har fått DOGA-merket nykommer 2017 for lampen «Filter». Foto: Maren Bang Tøndevold

 

KOHT Arkitekter har fått DOGA-merket nykommer 2017 for «NTNU – Veien videre». Her fra Døveparken. Foto/illustrasjon: Beauty and the Bit

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.11.2017 12:40
Teknisk løsning ZEVS AS