presseticker

Skip to main content

Design for alle-prisen 2009:

Tar grep om bestikkmarkedet

  Publisert: 11.03.2009 07:00 - av  Henning Poulsen

Hardanger Bestikk fikk den nyopprettede Design for alle-prisen for bestikkserien Tuva.

Oslo: Hardanger Bestikk fikk den nyopprettede Design for alle-prisen under Designdagen 2009 for bestikkserien Tuva. Bestikkets hule skaft gir bedre grep, noe som også har gitt produsenten et grep om bestikkmarkedet.

– Dette er første gang vi deler ut Design for alle-prisen. Hensikten er å belønne bedrifter og designere som gjør en innsats for å utvikle brukervennlige og intuitive løsninger som kan brukes av alle, uansett funksjonsfriskhet, sier Marte Grevsgard i Norsk Designråd.

 

Hardanger Bestikk og Per Finne Industridesign mottok prisen onsdag 11. mars i Oslo under Designdagen - et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd - der næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon.

 

Markedsledende i Norge

Hardanger Bestikk holder til i Hordaland, og har i 50 år utstyrt norske kjøkken og spisestuer med bestikk. I dag er Kinsarvik-bedriften markedsledende i Norge innen bestikk og gaveartikler.

 

– Vi er tuftet på norske tradisjoner, men ønsker å bygge videre på disse tradisjonene fremfor å konservere dem. Som et ledd i denne prosessen ønsket vi å utvikle en bestikkserie med en unik funksjon og form, som lå spesielt godt i hendene, forteller Rune Leikvoll, daglig leder i Hardanger Bestikk.

 

Mange spiseteknikker

Produsenten og designeren studerte hvordan folk bruker kniv, gaffel og skje, og kom fram til det brukes mange forskjellige grep. Den vanligste er å gripe med skaftet inne i hånden, men en del folk griper i stedet med skaftet på oversiden av hånden. I tillegg bruker vi gjerne ulike fingre til å støtte bestikket.

 

Alle bestikkdelene i Tuva-serien er sveiset sammen av to deler, slik at det oppstår et hulrom i skaftet.

 

– Slik får skaftet et volum som gir fyldigere grep, uten at bestikket blir tyngre eller krever mer materialbruk. Det går an å variere grepet, og det er dessuten enklere for personer med nedsatt førlighet i hendene å bruke bestikk, forklarer Leikvoll.

 

Storsalg i krisetid

I løpet av de fem månedene siden Tuva ble lansert, har Hardanger-produsenten allerede solgt over 11 500 deler. – Vi synes dette er en utrolig god start, særlig med tanke på finanskrisen. Det tar dessuten ofte tid å få volum på nye bestikkserier, fordi vi må nå ut til nye samlere, men med Tuva har det virkelig gått unna, sier en fornøyd daglig leder.

 

Totalt har Tuva-serien 18 deler, og salget er lagt opp slik at man kan samle på bestikker over flere år – og gjerne flere generasjoner. Til våren begynner årets store bryllupssesong, og da forventer Leikvoll en ny salgstopp.

 

Norsk design stilles ut

Mellom 19. mars og 26. april står utstillingen ”Merket for god design og Unge talenter” på DogA (Norsk Design- og Arkitektursenteret) i Oslo. Her vil Tuva stilles ut

 

– De utstilte produktene og tjenestene gir et godt øyeblikksbilde av hva som skjer innen norsk design og innovasjon akkurat nå, sier Marte Grevsgard i Norsk Designråd.

 

På utstillingen, som er gratis og åpen for alle, vil det også gå an å stifte bekjentskap med vinnerne av Hedersprisen for god design, Klassikerprisen for god design, Miljøprisen og Design for alle-prisen. De tre prosjektene som gikk til topps i Unge talenter-konkurransen vil også være representert.

(Pressenytt)

 

Nyhetssaker, jurykjennelse, produktbilder med mer legges her kl 1700, onsdag 11. mars: http://www.norskdesign.no/nyheter/category152.html

 

Mer informasjon om utstillingen ligger her:

http://www.norskdesign.no/utstillinger/merket-for-god-design-og-unge-talenter-article8000-237.html

 

Kontaktpersoner:

* Norsk Designråd, prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter, Marte Grevsgard, mobil 917 74 683, mg@norskdesign.no

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, tlf. 23 29 25 57, gk@norskdesign.no

* Hardanger Sylvplett AS, daglig leder Rune Leikvoll, tlf. 53 67 10 10

* Mer informasjon om Designdagen 2009: http://www.norskdesign.no/designdagen/velkommen-til-designdagen-article3750-229.html

 

Dette er Design for alle-prisen

Design for alle-prisen deles ut til bedrift og designer for å ha utviklet et produkt eller en løsning som ved spesiell fokus på brukervennlighet og intuitiv forståelse er tilgjengelig for en utvidet brukergruppe. Design for alle handler ikke om hjelpemidler for handikappede eller nisjeløsninger, men om forbedret brukervennlighet, intuitiv forståelse og bruksopplevelsen til et produkt eller en tjeneste. Det deles kun ut en Design for alle-pris hvert år.

(Kilde: norskdesign.no)

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak hardanger.jpg 38,05 kB (459x292)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 11.03.2009 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS