presseticker

Skip to main content

Talentpriser til Drammen og Lier

  Publisert: 22.01.2020 17:56 - av  Henning Poulsen
Vilde Hagelund fra Lier har skapt 60 bjørkeobjekter på 60 dager. Jon Fauske fra Drammen har designet et kontormøbel for det nye arbeidslivet. Atdhe Illyrian Belegu fra Drammen vil at nedlagte Fjell senter skal bli en møteplass for hele bydelen. Nå får de alle utmerkelsen DOGA-merket Nykommer.

Utmerkelsen blir delt ut onsdag 22. januar på DOGA-dagen 2020 i Oslo.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), forteller at årets mottakere av DOGA-merket Nykommer er unge og fremadstormende designere og arkitekter som går i bresjen for et mer bærekraftig og inkluderende samfunn.

 

En stimulerende stol

Knekk er navnet på en stol og et bord som er designet av designstudent Jon Fauske fra Drammen. Han besvarte en oppgave ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO), der studentene skulle tolke Fora Form-slagordet «Der mennesker møtes».

 

Produktet er spesielt laget for kreative prosesser, fordi det stimulerer brukeren til å være aktiv og frempå. Sitteplaten er delt i to. Den ene stolplaten skrår nedover og passer derfor til korte idémøter, mens den andre platen lar brukeren hvile.

 

Fora Form var såpass imponert over resultatet at de valgte å sette Knekk i produksjon i forbindelse med sitt 90-årsjubileum.

 

Juryen fremhever hvordan Knekk er designet for å passe inn i det nye arbeidslivet:

 

«Det er også et vakkert produkt, der stol og bord kler hverandre, og fremstår som inviterende og aktiviserende. At stolene er laget i heltre og kan stables, bare understøtter juryens positive inntrykk av en svært solid jobb,» står det i jurykjennelsen.

 

Bjørkebibliotek

Har du noen gang tenkt på hva bjørk kan brukes til? Det har den unge designeren Vilde Hagelund fra Lier. I løpet av 60 dager har hun laget 60 ulike objekter av bjørk.

 

Prosjektet og formbiblioteket Objectum er en unik og ambisiøs fordypning i bruk av bjørk i kunst og design. Hver uke endret Hagelund sin tilnærming til arbeidet, og hele prosessen ble dokumentert gjennom loggføring og fotografering.

 

Basert på bjørkebiblioteket formga Hagelund deretter to produkter; bordet Pedestal og skålserien Remissus.

 

Juryen roser både ideen og gjennomføringsevnen til Vilde Hagelund:

 

«Når selve håndverket også er så godt, og når prosjektet har resultert i fysiske, konkrete produkter, kan vi ikke si annet enn at vi er imponert. Det er juryens klare oppfatning at Objectum er et fremtidsrettet og bærekraftig prosjekt, der også håndverket får sin rettmessige hedersplass,» uttaler juryen.

 

Sosial møteplass i Fjell

Hva kan et nedlagt kjøpesenter brukes til? I sin masteroppgave ved Bergen Arkitekthøgskole har drammenseren Atdhe Illyrian Belegu sett nærmere på hvordan nedlagte Fjell senter i Drammen kan brukes til glede for innbyggerne i bydelen.

 

I oppgaven «03 Assembly Place» argumenterer Belegu for at byfornyelsen i Drammen ikke tar tilstrekkelig hensyn til egenarten i de forskjellige bydelene. Han tar til ordet for å videreutvikle eksisterende bygningsmasse fremfor å bare rive og bygge nytt.

 

Belugu viser hvordan Fjell senter kan gjøres om til et åpent og fleksibelt samlingssted for innbyggerne i bydelen – særlig de unge.

 

Juryen er imponert over hvordan Belegu tilrettelegger for sosial bærekraft i Fjell bydel.

 

«Det er spennende hvordan det «uferdige designet» er selve designet. Nedstrippingen av lokalet gjør at det kan brukes til flere typer aktivitet, og det er en fin måte å løfte frem innbyggernes forskjellige sosiale behov og ønsker på. For eksempel er det lett å se hvordan Fjell senter kan bli et sted å være for ungdommene i bydelen,» skriver juryen i sin kjennelse.

 

Innovasjonspådriver

DOGA-merket Nykommer, som tidligere het Unge talenter, deles ut årlig i forbindelse med DOGA-dagen.

 

DOGA er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra kl. 10.00 på onsdag.

 

Uredigerte bilder fra prisoverrekkelsen legges ut her i løpet av kvelden: https://flic.kr/s/aHsmKSK1ah (Fotokreditering: Sverre Chr. Jarild / Design og arkitektur Norge)

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen

 

Kontaktpersoner:

* Vilde Hagelund, mobil 948 30 946

* Atdhe Illyrian Belegu, mobil 930 86 584

* Jon Fauske, mobil 994 73 197

* Design og arkitektur Norge, rådgiver DOGAs priser Stine Fantoft Berg, mobil 957 52 022

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekster:

Jon Fauske mottar DOGA-merket Nykommer på onsdag for stolen Knekk. Foto: Fire Grader

 

Bjørkebiblioteket Objectum og designer Vilde Hagelund mottar utmerkelse på DOGA-dagen 2020. Foto: Vilde Hagelund

 

Atdhe Illyrian Belegu utmerkes for prosjektet «03 Assembly Place». Foto: Atdhe Illyrian Belegu

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.01.2020 17:56
Teknisk løsning ZEVS AS