presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2011:

Svømmeinnovasjon på Hvalstad - SPERREFRIST TIL 16.3. KL 10.00

  Publisert: 16.03.2011 06:00 - av  Henning Poulsen
Oslo: Hvorfor må funksjonshemmede barn ligge på rygg og kikke opp i lysarmaturen når de besøker svømmehallen? Nå har Hvalstad-bedriften Krabat kapret det ettertraktede Merket for god design for et tøft hjelpemiddel som lar barnet svømme fritt på magen.

Krabat fikk tildelt Merket for god design som belønning for vellykket bruk av design i forbindelse med utvikling av ”Krabat Pirat”.

 

– Dette er en stor og viktig anerkjennelse til bedrifter og designere som sammen skaper svært gode produkter og tjenester gjennom metodisk bruk av design, sier Eline Strøm-Gundersen i Norsk Designråd, som er prosjektleder for Merket for god design.

 

Utmerkelsene ble delt ut onsdag 16. mars i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd der næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon.

 

Pirater i svømmehallen

Et ønske om å la funksjonshemmede barn få svømme fritt førte hjelpemiddelprodusenten Krabat til tegnebrettet høsten 2009. Etter en hektisk utviklingsperiode ble ”Pirat” sjøsatt. Nyskapingen har skapt bølger i norske svømmehaller.


– Barn med funksjonshemninger har stort utbytte av å være i vann og gleder seg gjerne hele uken til å besøke svømmehallen. Mange er ikke svømmedyktige og er avhengige av at foreldre står og holder dem. Det er greit for en baby, men begrenser friheten til et eldre barn, sier Tom-Arne Solhaug, daglig leder i Krabat, som nå mottar sin tredje utmerkelse fra Norsk Designråd.

 

– Misliker stygge ting

Grunnfilosofien til selskapet er enkel: – Vi liker ikke stygge ting! Funksjonshemmede barn fortjener hjelpemidler som ser skikkelige ut. Da får de lyst til å bruke dem. Har du for eksempel ryggmargsbrokk burde du slippe å slite med en rullestol som ser ut som den ble laget i DDR i 1972, fastslår Solhaug.

 

Bak engasjementet ligger personlige erfaringer. For en del år siden fikk Solhaug en sønn med cerebral parese. Flere år med frustrasjon over manglende og dårlige hjelpemidler for barn motiverte ham til å starte opp Krabat sammen med ingeniørkollega Fredrik Brodtkorb.

 

Krabat har utviklet både rullestoler, krabbehjelpemiddel, men dette var første gang selskapet prøvde seg på det våte element. Turene med sønnen til den lokale svømmehallen satte Solhaug på tanken om å lage et hjelpemiddel for svømming.

 

Det var veldig mye utviklerne måtte tenke på: Ville materialene ruste, ville de tåle klor, hvor lett og sterk måtte rammen være, hvordan skulle hjelpemiddelet enkelt kunne rengjøres og transporteres? En hel rekke prototyper ble bygd og testet. Det største oppblåsbare svømmebassenget på markedet ble kjøpt inn, plassert på kontoret og fylt med vann.

 

”Magovasjon”

Til slutt falt valget på en modell med tre flyteelementer, som gir en ideell kombinasjon av stabilitet og bevegelighet, og en titanramme som både er lett og sterk. En fastmontert bukse eller seletøy låser barnet til alt fra stående posisjon til flatt mageleie.

 

– En sentral del av innovasjonen rundt Pirat er å la barnet svømme på magen, noe som faller naturlig for de fleste og er med på å styrke nakke- og skuldermuskulaturen. Dessuten blir det enklere for barnet å ha kontakt med andre, i stedet for å bare ligge på ryggen og titte opp i lysarmaturen, sier Solhaug.

 

I mai 2010, omkring et halvt år etter at Pirat var en skisse på tegnebordet, kunne Krabat sende sin første faktura. Ni måneder senere har selskapet for lengst fått tilbakebetalt investeringskostnadene. Pirat selges til landets 19 hjelpemiddelsentraler, som låner det videre til funksjonshemmede barn på permanent basis.

 

Krabats eksperter er ofte ute i felten og hjelper barn og foreldre med tilpasninger.

– Det er utrolig sterkt å oppleve den gleden et barn viser over å kanskje for første gang i livet svømme rundt på egen hånd, fastslår Solhaug.

(Pressenytt)

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker, jurykjennelse og produktbilder fra årets utdeling legges her kl 11.30, onsdag 16. mars: http://www.norskdesign.no/merket-for-god-design/category285.html

(Dersom du ikke finner den aktuelle mottakeren på førstesiden, så bla deg bakover)

 

 

 

Bildetekst:

TØFF OG TRYGG: Krabat fikk Merket for god design for ”Krabat Pirat”. Foto: Krabat

 

Kontaktpersoner:

* Krabat, daglig leder Tom-Arne Solhaug, mobil 924 48 284

* Norsk Designråd, prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter, Eline Strøm-Gundersen, tlf. 23 29 25 70, mobil 971 05 580

* Norsk Designråd, prosjektleder Marte Grevsgard, tlf. 23 29 25 62, mobil 917 74 683,

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

Merket for god design:

* Utmerkelsen er en anerkjennelse av vellykket bruk av design for å skape innovative produkter og løsninger, og er et kvalitetsstempel til bruk i bedriftens markedsføring.

* Alle typer masseproduserte produkter, tjenester og løsninger utviklet med en designer, til enten konsument- eller bedriftsmarkedet, og fra alle typer bransjer, kan søke. Dette inkluderer alle typer produkter, emballasje, visuelle profiler, nettsider, applikasjoner, samt møbler, tekstiler, mote og konfeksjon..

* De innsendte bidragene blir evaluert av en objektiv jury bestående av fagpersoner fra nordisk næringsliv og fra designbransjen. Juryeringsprosessen er strengt konfidensiell.

* Bedrifter og designere som ikke når opp til en utmerkelse, får en detaljert tilbakemelding fra juryen, i form av et konsultasjonsmøte.

(Kilde: norskdesign.no)


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.03.2011 06:00
Teknisk løsning ZEVS AS