presseticker

Skip to main content

Nominert til Hedersprisen for god design 2009:

Suksess for sexy seng fra Vestfold

  Publisert: 26.02.2009 07:00 - av  Henning Poulsen

Designansvarlig Atle Stubberud forklarer prinsippene ved den nye sengen for en lattermild statsråd Sylvia Brustad. Foto: Johnny Syversen

Foran fra venstre designansvarlig Atle Stubberud og administrerende direktør Jan Trygve Jensen. Bak fra venstre markedssjef Nina Stordalen og produktsjef Marion E. Frydenlund. Foto: Johnny Syversen

Oslo: Jensen Møbler er nominert til Hedersprisen for god design 2009 for Jensen Eden, en bevegelig dobbeltseng som har overrasket møbelbransjen i inn- og utland.

Hva har musikk-Norges mest kjente festivallogo, en banebrytende dypvannssensor og en bevegelig dobbeltseng til felles? Svar: Alle er et resultat av en ekstremt grundig designprosess!

 

Den høythengende Hedersprisen for god design deles ut onsdag 11. mars under Designdagen 2009, den viktigste designbegivenheten i Norge. Nå går Norsk Designråd ut og offentliggjør hvilke tre norske designprosjekter som er nominert til Hedersprisen for god design 2009, og åpner samtidig en utstilling på DogA (Design- og Arkitektursenteret) i Oslo der de nominerte stilles ut.

 

– Det er ikke tilfeldig at det er akkurat Øyafestivalen, Jensen Møbler og SeaBed Geophysical som er nominert til Hedersprisen for god design. Disse tre selskapene jobber nemlig svært metodisk og målrettet med design i alt de gjør, sier Marte Grevsgard i Norsk Designråd, som er prosjektleder for Merket for god design. De tre nominerte er valgt ut fra årets 167 søkere på Merket for god design.

 

Ministerskryt til Jensen Møbler

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad deltok på åpningen av utstillingen i DogA 26. februar, og er mektig imponert over de tre nominerte designprosjektene. – Både Jensen Møbler, SeaBed Geophysical og Øyafestivalen er norske rollemodeller for hvordan design kan brukes til å skape sterke, innovative produkter og tjenester, sier hun.

 

Nå håper Brustad at flere norske bedrifter finner inspirasjonen til å satse på design som en del av innovasjonsarbeidet. – For å løse de store utfordringene i fremtiden og lykkes i stadig tøffere internasjonal konkurranse, trenger vi nyskapende bedrifter over hele landet. Dagens finansuro understreker behovet for å skape flere norske suksesshistorier, og her er design et viktig verktøy. Derfor har regjeringen satt design høyt på agendaen, påpeker ministeren.

 

Fremtidsikon fra Svelvik

Jan Trygve Jensen, daglig leder for den over 60 år gamle Vestfold-bedriften Jensen Møbler, forteller at den nyutviklede bevegelige dobbeltsengen Jensen Eden har et stort salgspotensial i både inn- og utland. – Med Eden har vi lykkes i å lage et produkt som er såpass annerledes at det nærmest har blitt et fremtidsikon, sier han.

 

Historien til Jensen Eden startet i 2006. Utgangspunktet den gangen var utflatende omsetning i Norden, samt muligheter knyttet til videre ekspandering. Dette gjorde at møbelprodusenten ønsket å utvikle et produkt rettet mot internasjonale markeder.

 

Prosjektet ble delfinansiert av Innovasjon Møbel-programmet; et programsamarbeid mellom Innovasjon Norge, TBL-møbel og Norsk Designråd. Målet var å lage et helt nytt produkt som ikke fulgte den tradisjonelle madrasstankegangen.

 

– Vi så et stadig større marked for bevegelige senger, men undret oss over hvorfor de eksisterende sengene i dette segmentet som regel så ut som sykehussenger, forteller Jensen.

 

Møbelprodusenten fra Svelvik mottok anbud fra noen av Europas fremste designbyråer. Av totalt 14 anbud valgte Jensen Møbler å gå videre med fire byråer, før valget til slutt falt på nederlandske NPK design.

 

Eksportsuksess

Omfattende brukerundersøkelser ble gjennomført for å finne ut hva folk forventer av sengene sine. Basert på svarene gikk Jensen Møbler og NPK design til tegnebordet, og deretter til produksjon av en prototyp. Denne kunne møbelprodusenten stolt vise fram våren 2008, og i oktober samme år ble sengen sluppet på markedet.

 

– Sengen ble veldig godt mottatt, selv om vi var litt uheldig med lanseringstidspunktet, som kom midt oppe i finanskrisen. Likevel har vi allerede solgt rundt 100 senger, noe vi er godt fornøyd med, forteller Jensen.

 

Rundt halvparten av sengene er blitt solgt i Norge, mens resten hovedsakelig har fordelt seg på Nederland, Danmark og Sverige. – Jensen Eden kommer til å styrke posisjonen sin på markedet etter hvert som kjennskapen til den stiger. Den har et stort salgspotensial, sier Jan Trygve Jensen.

 

Globalt på soverommet

Han beskriver Jensen Eden som en vellykket hybrid mellom justerbar seng og den såkalte kontinentalsengen. Sengen har ingen spesiell målgruppe, og skal appellere til alle som ønsker god design og funksjon inn på soverommet.

 

– Vi snakker om et universalt produkt - med en global design som gjør sengen attraktiv for konsumenter både i Norge og internasjonalt. Dessuten har den en viss sex appeal, noe som det jo ikke skader å få litt ekstra av på soverommet, ler Jensen.

 

Unik utstilling

I perioden 26. februar til 11. mars vil de tre nominerte designarbeidene stå utstilt ved DogA i Oslo, og utstillingen er åpen for publikum. Fra og med 19. mars utvides utstillingen til å gjelde alle pris- og merkemottakere fra Designdagen 2009.

 

– Utstillingene er en unik sjanse til å få et øyeblikksbilde av norsk design. De utstilte produktene og tjenestene representerer det ypperste innen designfaget her til lands akkurat nå, sier Marte Grevsgard i Norsk Designråd.

(Pressenytt)

 

Filmer:

Se film fra offentliggjøringen av nominasjonene her: http://www.norskdesign.no/videonominert2009

Se film om Jensen Eden her: http://www.norskdesign.no/videonominert2009 (Scroll litt nedover siden)

 

Mer informasjon om utstillingen ligger her:

http://www.norskdesign.no/utstillinger/nominert-til-hedersprisen-for-god-design-article7990-237.html

 

Kontaktpersoner:

* Norsk Designråd, prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter, Marte Grevsgard, mobil 917 74 683, mg@norskdesign.no

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, tlf. 23 29 25 57, gk@norskdesign.no

* Jensen Møbler, daglig leder Jan Trygve Jensen, mobil 911 58 185

* Mer informasjon om Designdagen 2009: http://www.norskdesign.no/designdagen/velkommen-til-designdagen-article3750-229.html

 

Faktaboks:

Her er de nominerte til Hedersprisen for god design 2009

Juryen nominerer kandidater som utmerker seg spesielt blant årets mottakere av Merket for god design. Blant årets 167 søkere er følgende 3 kandidater blitt plukket ut:

 

Produkt: Festivalprofil 2008

Bedrift: Øyafestivalen

Design: The A.K.I.G.A/Graphic Holding AS

Last ned mer informasjon her: http://www.norskdesign.no/nominertoyafestivalen

 

Produkt: CASE Abyss

Bedrift: SeaBed Geophysical

Design: Abyssus Marine

Last ned mer informasjon her: http://www.norskdesign.no/nominertcaseabyss

 

Produkt: Jensen Eden

Bedrift: Jensen Møbler

Design: NPK design

Last ned mer informasjon her: http://www.norskdesign.no/nominertjenseneden

 

Tidligere mottakere av Hedersprisen:

2008

Produkt: Armadillo vest with facemask

Bedrift: Rofi Industrier

Design: KODE Design

 

2007

Telemarkbinding

Bedrift: Rottefella AS

Design: Rottefella AS / Even Wøllo

 

2005 (*)

Kleskolleksjonen Crusader og hjelmene Trooper Halfcut/Fullcut

Bedrift: Sweet Protection AS

Design: Abry Design AS

 

2004

Helly Hansen Shorehike

Bedrift: Helly Hansen ASA

Design: David Solk

 

2003

Hal sofa og stol og møbelstoffet Odal

Bedrift: L.K. Hjelle Møbelfabrikk AS, Gudbrandsdalens Uldvarefabrik AS

Design: norway says

 

2002

Bavac emballasje og grafisk identitet

Bedrift: Elite Sport

Design: Panorama design

 

2001

Farris

Bedrift: Ringnes AS

Design: Strømme Throndsen Design (profilflaske 0,33 l) og Scandinavian Design Group (etikettdesign)

 

2000

Figgjo Form 123 og grafisk profil

Bedrift: Figgjo AS

Design: Form 1-2-3: Figgjo AS Produktutv.avd. ved Jens Olav Hetland. Grafisk profil: Scandinavian Design Group og Melvær & Lien

 

(* Hedersprisen ble ikke delt ut i 2006 siden Designdagen ble flyttet fra høsten til våren etter 2005.)

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak brustad og seabed medium.jpg 17,82 kB (2800x1974)
Bilde - vedlegg til sak seabed3 medium.jpg 6,48 kB (2500x3406)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 26.02.2009 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS